SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

21.10.2004.      

Autor: Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2004/05.

 

Val di Fassa i Carezza

Odlično skijanje, prekrasan krajolik i dobar provod – što još tražiti od skijališta? Razumne cijene? Val di Fassa i Carezza imaju i to.

Val di Fassa i Carezza
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 350 km
udaljenost od Zagreba 450 ili 500 km
 

Ski centar Val di Fassa i Carezza sa svojih 120 km staza i 52 ski lifta jedno je od većih skijališta u Dolomiti Superski sustavu. Po popularnosti među hrvatskim skijašima slijedi odmah iza nedodirljivog Kronplatza i Val di Fiemmea. Popularnost ne čudi - staze su odlično pripremljene, krajolik oduzima dah, vrijeme je pretežno sunčano (8 od 10 dana), a hrana izvrsna. Nadodajte još na ovo i solidan broj mjesta gdje se može navečer izaći i eto razloga da ovu destinaciju uvrstite u svoje planove za narednu ski sezonu.

Ipak, brojku od 120 km staza treba prihvatiti sa oprezom. Naime, skijalište je podosta rascjepkano: Carezza (ili Karersee, budući da je u tom dijelu doline zamjetan njemački utjecaj) ima samo oko 30 km staza, dok je ostatak od 90 km staza raspoređen na nekoliko ski predjela poput Belvederea, Ciampaca, Col Rodelle, Ciampedia ili Buffaura.

Carezza je pretežno orijentirana ka skijašima početnicima i obiteljima sa djecom. Najveću pozornost privlače spojeni predjeli Belvedere i Col Rodella iznad naselja Canazei i Campitello. Nude široke, sunčane staze namijenjene srednje vještim skijašima. Što je važnije, nude izravnu vezu na Sella Ronda turu i time dobivate šansu da skijate i na okolnim skijalištima Alta Badije, Val Gardene i Arabbe uz kupljeni skipass Dolomiti Superski.

Staze su iznimno dobro održavane, po potrebi se i umjetno zasnježuju, a ratraci izlaze na staze već sa prvim sumrakom kako biste ujutro mogli prvi ostaviti trag na izglačanoj površini. Snijeg je dobre kvalitete sve do travnja. Od ove se sezone najavljuje i spajanje dosad međusobno izoliranih predjela Ciampac i Buffaure. Ukoliko želite još staza, 20-ak km vožnje autom odvest će vas do skijališta Tre Valli ili Val di Fiemme.

Staze na koje treba obratiti pozornost su Tomba la Bomba na području Ciampedia i osvijetljena staza Aloch koja ima crveni i crni spust za noćno skijanje poslije 20 sati. Sa područja Belvederea se možete spustiti crvenom stazom (koja je pri kraju ustvari uzak put) u Canazei, no nećete završiti u podnožju gondole već kod mjesne crkve. Otuda vas čeka 10-minutna šetnja do gondole ukoliko se želite vratiti ponovno na skijalište. Preporučljivo samo ako vam je to zadnji spust dana.

Gužve na ski liftovima čekaju vas jedino u dolinama (max 20-30 min za vrijeme udarnih tjedana); čim se popnete na skijalište čekanje je podnošljivo.

Pristup ski liftovima Val di Fasse i Carezze stajat će vas 146 EUR (u visokoj sezoni 166 EUR) za 6 dana, a Dolomiti Superski skipass 167 EUR (190 EUR). Svakako dodajte tih 20-ak EUR za Dolomiti skipass – isplati se.

Što se tiče smještaja, dolina raspolaže sa oko 26.000 ležaja. Općenito, jeftinije ćete proći tražite li smještaj izvan glavnih naselja Canazeia i Campitella. Mjesta Penia i Alba su dosta dobar izbor, no tada je namirnice bolje kupiti u Canazeiu i odtegliti u apartman. Naime, trgovine u tim mjest(ašc)ima ako i nađete vjerojatno neće raditi, ili neće imati što tražite, ili... Uglavnom, shvatili ste. Apartmani su veličinom negdje između simboličnih francuskih i komfornih austrijskih. Preporuka: svojevrsnu garanciju za dobar smještaj i jasno izraženu cijenu daje vam oznaka Club Comfort na apartmanu. Za prijevoz do početnih stanica gondola u Canazeiu i Campitellu brine se besplatni ski-bus.

Za zabavu, hotspotovi su The Frog's Pub u Albi i Le Streghe u Canazei. U Vigo di Fassa je i disco-pub-pizzeria (ne nužno tim redom) Il Pavone. Na stazi nemojte propustiti neki od šankova za kojima ne morate skidati skije – svojevrsni drive-in.

Udaljenost od Rijeke je oko 350 km. Iz Rijeke vas vodi autocesta Trst-Pordenone-Belluno (cestarina 6 EUR) i dalje lokalnim cestama prema Canazeiu. Iz Zagreba možete ići istom rutom (500km), ili kraćom (450 km), ali napornijom, preko Ljubljane-Gorizie-Udina pa dalje lokalnim cestama.

'Off piste' ponuda nije pretjerano bogata, većinom ćete se snalaziti sami prolazom kroz duboki snijeg ispod žičara. Zato pista za skijaško trčanje ne manjka – pruža vam se prilika trčati na oko 50 km staza s tim da možete isprobati i 70 km dugu stazu Moena-Canazei-Moena-Cavalese na kojoj se u zadnjem vikendu siječnja održava poznato natjecanje Marcialonga.

Canazei je vrlo živ i pitoreskan gradić koji će vas sigurno oduševiti uvečer svojim svjetlima, dućanima i užurbanošću. Već spomenuta Alba i (pogotovo) Penia će vas naprotiv osvojiti posvemašnjom noćnom tišinom isprekidanom jedinom škriputanjem snijega pod pancericama veselijih skijaša.

Skijalište kao stvoreno za početnike i srednje vješte skijaše. Napredni svoju priliku mogu pronaći koristeći Sella Ronda vezu do okolnih skijališta.

Spajaju se dva lokaliteta u Val di Fassi

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 180346
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr