SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

11.01.2006.      

Autor: Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2005/06.

 

Val Gardena/Alpe di Siusi

Možda i najjača karika u lancu Sella Ronde, ne samo po pitanju kilometraže staza.

Val Gardena/Alpe di Suisi
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 385 km
udaljenost od Zagreba 485 km

Skijalište Val Gardena/Alpe di Siusi, jedno od četiri povezana u Sella Ronda turu, broji najviše staza u cijelom Dolomiti Superski kompleksu – čak 176 km! Uzmete li u obzir mogućnost skijanja na susjednim skijalištima Alta Badije, Val di Fasse i Arabbe/Marmolade s kojima je Val Gardena povezana, navedena će brojka premašiti 500 km staza i postat će vam jasno što vas je nagnalo na 7-satno truckanje u automobilu do ovdje.

Prvo da razjasnimo naziv... Skijalište se sastoji od dva dijela, Val Gardene i Alpe di Siusija, povezanih jednim skipassom i autobusnom vezom. Val Gardenu čine tri mjesta: Selva, St. Cristina i Ortisei; dok Castelrotto, Siusi i Fié pripadaju u Alpe di Siusi. Dolina je naseljena autohtonima Ladinima, a zamjetan je i germanski utjecaj pa su svi nazivi trojezični (Val Gardena = Gröden na njemačkom, Gherdëina na ladinskom).

Što se tiče staza, ima ih za sve ukuse. Od početničkih plavih u dolini, preko izazovnijih crvenih do crnih natjecateljskih mitova poput staze Saslong iznad St. Cristine. Zadrhte li vam tu noge znajte da se isto dešava i skijašima koji tu svakog prosinca voze spust i super G za bodove u Svjetskom kupu. Inače, same oznake staza treba shvatiti prilično uvjetno, dojam je da neke crne staze imaju takve oznake iz "povijesnih" razloga. Na njima se, naime, 1970.g. održavalo Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju. Od zanimljivih spustova treba izdvojiti prekrasnu crnu stazu br. 3 koja kroz šumu vodi prema Selvi (nagrada na kraju staze su vruće krafne!); zatim, crveni spust ispod gondole Dantercëpies (solidan restoran na vrhu) te osunčane, široke staze na predjelu Seceda idealne za jutarnje spustove. Seceda, ili Sunny side of Val Gardena kako se reklamira, mami skijaše na lješkarenje na nekoj od brojnih terasa. Za kraj dana rezervirana je 10,5 kilometarska staza La Longia od vrha Secede do Ortiseia.

-.--.-

Staze su iznimno dobro uređene, pripremaju se svake večeri, a problemi sa snijegom su nepoznanica zbog 85%-tne pokrivenosti snježnim topovima. Budući da se staze nalaze na travnatim pašnjacima dovoljna je i minimalna količina snježnih padalina za njihovu pripravu. Što se tiče freeridera i snowboardera, čini se da ovo i nije njihova destinacija iako potencijala ima.

Alpe di Siusi predio nije izravno stazama vezan sa ostatkom skijališta, već se do njega dolazi ski busom ili mostom koji nadvisuje Ortisei. Ovih 60-ak km staza, pretežno plavo-crvenog karaktera, preporuka su za početnike ili obitelji s djecom te za one koji se žele zabaviti na postavljenoj veleslalomskoj stazi ili mjeriti svoju brzinu u spustu. U Castelrottu je moguće i noćno skijanje. Alpe di Siusi imaju ski liftove ponešto starijeg datuma, no vidljiv je početak njihove modernizacije. Za ručak potražite male planinarske domove skrivene šumom od pogleda sa staze.

-.--.-

Gužvi na ski liftovima nema previše, skijalište je dovoljno veliko i razvučeno da "proguta" velik broj skijaša. Prošle sezone uveden Ronda Express (podzemni vlak ispod St. Cristine) brzo i efikasno povezuje dvije strane skijališta, dok u Ortiseiju pomične stepenice spuštaju umorne noge sa staze u sam centar gradića.

Aprés ski život nije pretjerano jak. Nešto je bučnije u Selvi i Ortiseiju, dok St. Cristina nosi imidž tihog odmarališta. Interesantan je aprés ski bar na samoj stazi La Longia, kilometar prije njezina kraja – uz kuhano vino domaćini promrzlima nude i tople dekice. Ortisei je najveće mjesto, vrlo pitoreskno uređenog pješačkog centra sa shopping zonom u kojoj dominiraju drvene rukotvorine lokalnih majstora te sportski dućani. Centar oživi nakon 16h kada osvijetljenim uličicama prostruji šarena rijeka skijaša, boardera, ski učitelja i neizostavnih gospođa u bundama sa pudlicama pod rukom. Parking u podnožju skijališta se plaća čime se nastoji stimulirati korištenje ski busa. Osim skijanjem možete se zabaviti sanjkanjem, vožnjom u konjskoj zaprezi, ski trčanjem, klizanjem...

-.--.-

Smještaj je nešto skuplji u Val Gardeni nego u mjestima koja pripadaju u Alpe di Siusi. Cijenu dižu manifestacije poput utrka Svjetskog kupa, a i proklamirana je želja odgovornih stvoriti od Val Gardene nešto "ekskluzivnije" skijalište. Informacije radi, navodimo i cijene nekoliko "traženijih" artikala na skijalištu: pivo 3,5-5 eura, kuhano vino 2-3, glavno jelo 7-10, germknödel 4 eura. Preporuka (cjenovna) su kolibe koje nisu u sastavu nekog hotela na stazi.

Cijena 6-dnevnog skipassa za odrasle iznosi 158 eura (180 eura u visokoj sezoni), dok Dolomiti Superski skipass stoji 171 euro (194 eura) i pruža mogućnost skijanja na okolnih 11 skijališta ili 1.220 km staza. Blagajne za prodaju višednevnih skipasseva nalaze se u centru mjestâ, na skijalištu je moguće kupiti samo polu- i jednodnevne verzije.

Val Gardena i nije najbliže skijalište krećete li iz Hrvatske. Autocesta vas vodi od Trsta preko Pordenonea do Vittorio Veneta; dalje običnom cestom do Cortine d'Ampezzo pa preko planinskih prijevoja do Val Gardene. Zadesi li vas loše vrijeme, pametno je izbjeći prijevoje nešto dužim, ali sigurnijim putem kroz dolinu od Cortine preko Brunica, Bressanonea do Val Gardene. Shodno odabranom putu i kilometraža varira od 385 do 430 km iz Rijeke, ili oko 485 km od Zagreba ako se ide preko Villacha i Lienza na Brunico.

Da zaključimo: dobro pripremljene i raznovrsne staze, lijep krajolik, solidna izvanskijaška ponuda. Nešto više cijene smještaja, no još uvijek u razumnim okvirima. Palac gore!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4518760
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr