SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

19.02.2013.      

Autor: Goran Vukelić

Napomena: Cijene su važeće za sezonu 2012/13.

 

Folgarida - Marilleva

Skijalište smješteno u dolini znakovita imena, Val di Sole, i ne može ponuditi drugo doli uživanje na snježnim stazama okupanim suncem.

Folgarida-Marilleva
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 470 km
udaljenost od Zagreba 625 km
 

Na sjeverozapadu talijanske regije Trentino, gotovo uvijek okupana suncem, nalazi se dolina pod imenom Val di Sole. Prekrasan krajolik sa snježnim vrhuncima koji paraju plavo nebo ispresijecan je brojnim skijaškim stazama. Jedno od skijališta je i Folgarida - Marilleva koje zauzima središnju poziciju u dolini.

Skijalište je nastalo spajanjem dvaju odvojenih lokaliteta, Folgaride i Marilleve, što je pred skijaše stavilo šezdesetak kilometara skijaških staza. No, nije se stalo samo na tome, ostvarena je i poveznica sa susjednom Madonnom di Campiglio, jednim od najmondenijih skijališta u Alpama, te Pinzolom. Sve skupa, bez skidanja skija, moguće je prijeći čak 150 km staza. Do skijališta se može doći iz Folgaride, Marilleve ili novog terminala Daolasa blizu Comezzadure. Terminal je poseban po tome što nudi integriranu vezu vlaka i skijaške žičare. Vlak vozi iz Trenta (oko sat vremena), prolazi kroz cijelu dolinu i skijaše ostavlja tik pred kabinskom žičarom kojom se za 12 minuta stiže na vrh skijališta. Time se pokušalo doskočiti prometnim gužvama na glavnoj prometnici kroz dolinu te zaštititi prirodni sklad među planinama. Čista petica za ekološku osviještenost! Na terminalu se nalazi ski rent i depo, trgovina, bar, ured ski škole..., sve što je potrebno za započeti dan na snijegu. Osim vlaka, kroz dolinu vozi i besplatan ski bus, a tko ne može bez automobila, osiguran mu je parking koji se naplaćuje (3 eura/dan).

Goran Vukelić-.--.-

Skijaške staze su vrlo dobro pripremljene i, unatoč visokim temperaturama za našeg posjeta, dobro su "držale" do kraja dana. Tu svoju ulogu igra i snježna "artiljerija" koja pokriva čak 90% staza. Od izazovnijih spusteva valja izdvojiti gotovo 2-kilometarsku crnu stazu iznad Folgaride, Nera Folgarida, pri kraju osvijetljenu za noćno skijanje. Prema Marillevi se spušta jednako dugačka Nera Marilleva, a lijepe su i crvene staze Dos de la Pesa i Mastellina. Općenito, može se primijetiti da su staze zanimljive zbog terenske raznovrsnosti i izazova koje postavljaju pred skijaše. Nedostatak je relativno mala duljina staza, teško je spojiti spust od nekoliko kilometara. Uz to, u uređenje pomoćne infrastrukture (ograde, mreže, signalizacija...) susjedna skijališta ulažu malo više truda.

Za one koji tek počinju svoj skijaški put, preporuka je da se zabave na predjelu ispod vrha Monte Spolverino. Tamošnje blage padine, mnogo sunca i ležaljka na terasama dobar su izbor za djecu i roditelje koji ih nadziru u ski školi. Tko se zaželi promjene krajolika, neka krene prema stazama Madonne di Campiglio. Što se tiče žičara, prisutna je mješavina modernih i vremešnih, a posebno smetaju stare sjedežnice na spoju s Madonnom. Srećom, ubrzo bi trebale biti zamijenjene.

Goran Vukelić-.--.-

Za freestylere je rezerviran mali snow park Val Panciana iznad Marilleve. Freerideri neće ovdje doći na svoje, no zadovoljni bi mogli biti turno skijaši. Puno je pravaca kojim se planina može svladati uzbrdo, dok se do dna može doći uređenim stazama ili kroz šumu. Od ostalih zimskih aktivnosti tu su i šetnje s krpljama, nordijsko skijanje, klizanje, vožnja u saonicama... Tko posjeti Val di Sole ljeti, vrijeme može provesti u planinarenju, raftingu, kajakarenju, brdskom biciklizmu...

Šestodnevni skipass za odrasle u Folgaridi-Marillevi stoji 159 eura u niskoj sezoni u siječnju, a djeca do 8 godina skijaju besplatno. Za cijeli kompleks Skirama Dolomiti Adamello-Brenta koji nudi ukupno 380 km staza šestodnevna karta stoji 212 eura, a s njom je moguće skijati na obližnjim skijalištima poput Madonne di Campiglio, Pinzola, Passo Tonalea, Andala - Fai della Paganelle ili simpatičnog Peija.

Goran Vukelić-.--.-

Dolina raspolaže s oko 15,000 ležaja, a od smještajnih jedinica prevladavaju hoteli. Obiteljima je primjereniji smještaj u Folgaridi, dok oni koji žele vrijeme maksimalno iskoristiti za skijanje mogu razmisliti o Marillevi. Ona nudi smještaj u nelijepim betonskim blokovima na stazi koji su sličniji kakvom francuskom poimanju gradnje skijaških sela. Ostatak doline ipak nudi ugodnija mjesta s tipičnom talijanskom planinskom arhitekturom. Problem za romantičare će predstavljati činjenica da u dolini nema gradića s pješačkom i shopping zonom u kojem bi se navečer mogle protegnuti noge. Za takvo što treba sjesti u auto i odvesti se do Madonne di Campiglio.

Oku ugodnu panoramu pružaju padine zasađene jednim od zaštitnih znakova doline – jabukom melindom. Uz nju, osnovu lokalnih specijaliteta čini sir casolèt koji se nalazi u ponudi vrlo dobrih mjesnih gostionica koje nude tradicionalnu hranu u isto takvom ambijentu. Što se hrane na skijalištu tiče, prevladavaju uobičajeni meniji, a predjelo u obliku tjestenine ili palente stoji oko 7-8 eura, glavno jelo oko 12-14 eura dok je pivo 3-4 eura, a kava 2-3 eura. Pizza, simbol talijanske gastronomije, je dobra i obilna u rifugiju Mt. Spolverino.

Goran Vukelić-.--.-

Folgarida - Marilleva je lako dostupna s autoceste A22 koja od Modene vodi k Innsbrucku. Put iz Rijeke broji 470 km, a autocesta vodi od Trsta, preko Venecije, Verone i Trenta te, nakon izlaza na S. Michele all'Adige, preostaje još oko 40-ak km obične ceste kroz dolinu, bez prijevoja i serpentina. Istim putem iz Zagreba treba oko 625 km, a alternativa je put preko Ljubljane, Lienza i Bolzana (575 km).

Puno sunca, raznovrsne staze i dobra pozicija stavljaju Folgaridu – Marillevu visoko na listu prioriteta svakoga tko planira skijanje u Italiji. Ne propustiti.

Folgarida - Marilleva from SkijanjeHR on Vimeo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 301441
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr