SKIJALIŠTA

»

AUSTRIJA

13.02.2007.      

Autor: Elinka Barišić

Napomena: Navedene cijene važeće su za sezonu 2006/07.

 

Dachstein West (Gosau-Russbach-Annaberg)

Ski regija Dachstein West smjestila se na granici austrijskih pokrajina Salzburg i Oberösterreich. Proskijali smo ovim, za većinu možda i neotkrivenim skijalištem, te izvidili što sve nudi.

Dachstein West (Gosau)
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 369 km
udaljenost od Zagreba 377 km
 

Skijaški kompleks pod nazivom Skiregion Dachstein West smjestio se na četiri brda ponad nekoliko većih mjesta, prema kojima su nazvana skijališta koja tvore kompleks. Najveće mjesto svakako je Gosau, a pored njega tu su još i Russbach i Annaberg.

Skijalište nije na prevelikoj nadmorskoj visini, počinje na 780 mnv s najvišim dijelom na 2100 mnv, stoga je cijelo donje područje skijališta šumovito, dok vrhovi nude prekrasan pogled na mjesta u dolini, ili pak na velike grupacije stijena koje se uzdižu u neposrednoj blizini, te na Dachstein glečer, koji doduše ne pripada ovom skijalištu.

-.-Goran Razić-.-

Od ukupno 31 staze, samo 5 ih je označeno plavom bojom (od toga je zapravo samo jedna staza, ostalo su dječji poligoni), te tri crnom. Dvije su gondole, 8 je sjedežnica, dok ostatak pokrivaju sidra i tanjurići. No konfiguracija skijališta je takva da gondole i sjedežnice spajaju najniže točke skijališta s vrhovima, pa ćete sidra i tanjuriće uglavnom moći izbjeći, osim prilikom prelaska prema Annabergu. Iako je deklarirano čak 140 km staza, brojka je realno dosta manja, te je kompletno skijalište moguće proskijati u jedan do dva dana.

-.-Goran Razić-.-

Kao što se i iz podataka može uočiti, staze su idealne za sve one koji već znaju donekle skijati. Plavih staza gotovo da ni nema, a crne staze, kojih ima svega nekoliko, ipak ne dominiraju.

Crvene staze, koje pokrivaju skijalište gotovo u cijelosti, ipak nisu toliko zahtjevne, a sve su vrlo široke, tako da, skijate li malo slabije, ne morate se bojati opasnih strmina.

-.-Goran Razić-.-

Konfiguracijski su staze vrlo zanimljive i subjektivno vrlo lijepe, sve su vrlo dugačke i bez vratolomnih prijelomnica ili uskih, nepreglednih ili opasnih dijelova. Mogli bi reći - idealne za lagano i ugodno skijanje, ali i (ukoliko je staza naravno prazna) vožnju carving zavoja u punoj brzini.

Zamjeriti možemo jedino nespretne i manjkave oznake na stazama. Iako su putokazi dobri, panoi s mapom skijališta smješteni na svim bitnim mjestima, a ski plan precizan i dobar za snalaženje, na skijalištu očito imaju manjak sluha za obilježavanje potencijalno opasnih stvari. Tako primjerice nasred staze kojom je moguće vrlo brzo voziti stoji drveni stup, u potpunosti neobilježen i nezaštićen spužvama, križanje skijaške staze i sidra također nema upozorenja, a može vam se dogoditi i da u punoj brzini iza jednog zavoja naletite na komad staze koji uopće nema snijega.

Pored obilježenih i uređenih dijelova, gornji dijelovi skijališta odlični su i za off-piste skijanje, naravno kad količine snijega to dozvoljavaju. Upozoravamo vas jedino na to da je ono na tom skijalištu zapravo zabranjeno zbog brige o šumi, te ukoliko vas "ulove", čeka vas kazna prema važećem "šumarskom zakonu".

-.-Goran Razić-.-

Dachstein West također ima i posebne poligone za učenje djece - dva u Russbachu, te po jedan u Gosau i Annabergu. Također, sva tri mjesta imaju velika parkirališta (u Gosau ih je nekoliko, s obzirom da ishodišna točka može biti i sjedežnica i nešto udaljenija gondola), prodajna mjesta za karte, sanitarne čvorove, urede službenih ski škola i ski rent.

Ponudu skijališta upotpunjuje čak 20 ugostiteljskih objekata na stazama, od kojih neki nude i smještajne kapacitete. Cijene su slične, no ipak nešto niže nego na drugim austrijskim skijalištima. Gulaš je tako oko 4 EUR, špageti-bolonjez oko 6, dok je bečki s prilogom 9 EUR. Germknedla je primjerice skoro duplo jeftinija od nekih skijališta - 4,80 EUR.

Jednodnevna ski karta stoji 31,80 EUR i ne može se programirati na chip karticu, niti na Swatch Snowpass. No višednevne karte zato pružaju niz pogodnosti. Primjerice, karta koja vrijedi od 1.5 dan na više uključuje i obližnja skijališta Katrin - Bad Ischl, Krippenstein - Obertraun, St. Martin, Lungötz, Postalm, Feuerkogel - Ebensee i Karkogel - Abtenau.

-.-Goran Razić-.-

Obitelji također ovdje imaju zanimljive popuste, pa postoje i posebno formirane cijene za roditelja i jedno dijete, roditelja i dvoje djece, a svako iduće dijete u obitelji ima besplatnu kartu. Besplatne karte imaju i djeca do 6 godina, a na skijalištu postoje i liftovi za koje se mogu kupiti i "točkice". Za karte koje traju dulje od 4 dana obavezna je i fotografija (može se napraviti na licu mjesta), a cijena 6-dnevne karte je 138,10 EUR van sezone te 156,30 EUR u sezoni.

Putujete li, bilo iz smjera Rijeke bilo iz Zagreba, očekujte oko 350 do maksimalno 400 km ceste pred sobom. Birati možete između nekoliko varijanti, od kojih će vam za svaku trebati oko 4 sata. Jedna varijanta, sa više autoputa, ide preko Ljubljane na Karavanke, a zatim autoputom preko Villacha u smjeru Salzburga. Izlazi se na izlazu Eben (nakon što se prođe izlaz za Altenmarkt) nakon čega ima još 15-tak kilometara lokalne ceste do Annaberga.

Želite li baš u Gosau ili Russbach, možete lokalnom cestom produžiti, ili doći s druge strane. U tom slučaju odaberite varijantu preko Maribora, Graza, Liezena u kojem skrećete prateći putokaze prvo za Schladming, a zatim za Bad Ischl. Ova varijanta obuhvaća puno više lokalnih cesta te jedan prijevoj, ali ne uključuje toliko tunelarina kao ona preko Karavanki.

Eventualna "mana" ovog skijališta je što u blizini postoje druga, puno veća, modernija i popularnija skijališta, kao što su primjerice Schladming, Flachau, Obertauern, ... No tražite li nešto mirnije mjesto za lijepi vikend izlet ili čak i za tjedno skijanje, svakako uzmite u obzir i Dachstein West.

Osigurana budućnost za Dachstein West

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 231861
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr