PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

13.04.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

Rossignol tehnologije 11/12

Šira primjena "rocker" koncepta glavni je tehnološki novitet francuskog proizvođača skija.

"Rocker" koncept konstrukcije skija je definitivno napustio freeride klasu i etablirao se kao glavna tehnološka odrednica gotovo cijelog proizvodnog programa većine proizvođača. Iznimka nije niti Rossignol koji je rocker istaknuo kao glavni tehnološki forte u sezoni 2011/12.

Podsjetimo, riječ je o konceptu odizanja vrhova i repova skija od tla za određeni postotak što za posljedicu ima kraću kontaktnu duljinu rubnika skije s podlogom, lakši ulazak u zavoj na uređenoj stazi i bolju plovnost u dubokom snijegu. U samom zavoju, uslijed pritiska skijaša, skija je u punom kontaktu s podlogom kao i kod tradicionalnog dizajna. Uz različite stupnjeve rockera je Rossignol upario različite stupnjeve zakrivljenosti baze (camber), tj. odignuća baze od podloge u predjelu ispod veza. Tako je dobiven Power Turn dizajn (brze skije za uređene staze), Auto Turn (upravljive skije za različite vrste podloga), Powder Turn (freeride skije) i Spin Turn (freestyle skije).

-.--.-

U primjeni je i dalje Oversize sidecut, naglašena geometrija koja širim vrhom osigurava lakši ulazak u zavoj, a širim strukom daje sigurnost u skijanju. Tu je i Extended sidecut gdje su vrh i rep konstruirani ispred točke dodira skije i podloge što koristi upravljivosti kod rekreativnih i freestyle skija, a obrnuti koncept, Centered sidecut, je iskorišten kod freeride skija.

-.--.-Top modeli dolaze s World Cup konstrukcijom što podrazumijeva "sendvič" slaganje slojeva oko drvene jezgre i okomite postranične zidove. Central Dualtec je prijelaz sa sendvič na jednostavniju konstrukciju, gdje su okomiti postranični zidovi zadržani samo ispod veza, a ostatak skije ima zaobljene zidove koje omogućuju lakšu upravljivost za rekreativce. IPS H Concave je također već dobro poznat koncept kojim se pružaju krakovi od veza prema krajevima skije u obliku slova H, a zadaća im je što direktnije prenijeti pritisak od skijaša na rubnike.

Što se korištenih materijala tiče, osim drveta u jezgri, Rossignol je počeo koristiti i bazalt. "Zavirili" su tu malo Francuzi u tenisku tehnologiju budući da se bazaltne niti već koriste pri izradi reketa. Isprepletene s aramidom (lijevo) ili titanom one daju krutost skiji, uz minimalno povećanje mase.

Pozornost je posvećena i dizajnu vrhova skija, pa je tako novitet Cascade Tip vrh kod kojeg je uporabom laganijih materijala težište pomaknuto malo unazad, prema vezu. To bi trebalo, zajedno s rocker dizajnom, dodatno olakšati ulazak u zavoj. Slant Nose (naslovna) je već poznat i rabi se kod slalomskih modela koji imaju asimetričan dizajn vrhova kako bi se težište pomaknulo prema unutarnjem rubu skije. Spoon Tip se koristi kod freeride skija, a daje povećanu plovnost, dok Jib Tip daje okretljivost freestyle skijama.

Što se vezova tiče, stvari su ostale većinom poznate. Kao sistemi povezivanja veza i skije koriste se integrirani TPX i TPI2 modeli koji ne ometaju savitljivost skije ispod veza, a natjecateljski modeli dodatno dolaze opskrbljeni I-Box pločom koja smanjuje torzijske gubitke pod vezom.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 6283
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr