PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

26.08.2011.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: SVS Sport Trzin I.O.C., Blatnica 14 1236 Trzin,
              tel. +386 1 560 50 56

 

Rossignol Radical 6 RSX (11/12)

Još jedna potvrda kako spoj kvalitetnih materijala i inovativnih tehnologija gotovo uvijek rezultiraju odličnim proizvodom - opis koji se svakako može pripisati ovoj skiji.

Testirani model: 172 cm, r = 15 m
Sidecut: 120-70-100
Dostupne visine: 152, 162, 172 cm
-.--.-


-.-Goran Razić-.-Gotovo kod svih proizvođača unazad par sezona mogu se pronaći modeli koji pokušavaju biti "zlatna sredina" između slaloma i veleslaloma. Nekima je to lako pošlo za rukom, dok neki još uvijek u tom segmentu skija pomalo kaskaju. Rossignol se sa svojim prošlosezonskim verzijama slalom/veleslalom skija pokazao kao jedan od proizvođača koje bi mogli ubrojiti u ovu prvu grupu uspješnih, no da li će biti toliko uspješni i u nadolazećoj sezoni pokušali smo saznati testirajući Rossignol Radical 6 RSX.

Ponos Rossignolovih inženjera već neko vrijeme je serija Radical. Riječ je o natjecateljskoj skiji drvene jezgre i sendvič konstrukcije. Osim već dobro poznatih FIS-ovih modela, te onih najjačih rekreativnih, na samom dnu ljestvice jačih Rossignolovih jurilica smjestila su se dva modela, Radical 7RSX i 6RSX. To su modeli konstruirani srednjim radiusom skije, točnije, zamišljeni su kao idealan omjer slalom i veleslalom skije. Nama se na testu pojavila najslabija jurilica iz Radical serije - 6RSX. Izgledom i prvim dojmom skija je vrlo privlačna, no pomalo samozatajna. Tek nakon nekog vremena testiranje je otkrilo u njoj pravu komercijalnu jurilicu, s idealnim omjerom uloženog i dobivenog.

No kako ju prepoznati? Na bijeloj podlozi napravljen je dizajn s crveno crnim uzorkom, koji se međusobno preklapa. Vrh skije krasi natpis proizvođača, dok je mjesto za natpis modela skije rezervirano na repu i to nešto agresivnijeg dizajna, pomalo oštrih rubova. Neizostavan žig ovog poznatog branda skija smješten je na sam vrh skije. Svakako treba napomenuti kako je ovaj model gotovo identičnog dizajna kao i njegov "stariji brat" 7RSX, no razlika je u tome što je u dizajnu sedmice korištena samo crna boja na bijeloj podlozi, dok su natpisi na skiji potpuno identični.

Iako se ovdje radi o skiji koja je smještena na samom dnu race kategorije, nikako joj se ne može pristupiti s podcjenjivačkim stavom. Kako se ne radi o skiji koja je "pace of cake" vidi se već i u Rossignol tehnologijama za iduću sezonu. Ovdje možemo izdvojiti Power Turn tehnologiju, koja predstavlja minimalno odignuče baze skije od podloge, a ugrađuje se u brze skije namijenjene uređenim stazama. Potezom kako skije dolaze s Rossignol Axium 110S TPI2 vezom vidi se kako ništa nije prepušteno slučaju. TPI2, već poznati integrirani model vezova ne ometa savitljivost skije ispod veza te tako dodatno pospješuje performanse ove skije.

Mogli bismo reći da je skija malo "čvršće" napravljena, no još uvijek u granicama prosjeka. Zašto je tome tako osjeti se pri svakom izvedemo zavoju. Naime, skija odiše mirnoćom. Prvobitan dojam o njenoj mirnoći nije nas napuštao tijekom cijelog testa. Kud god smo krenuli i što god smo htjeli napraviti skija je izvela savršeno mirno, gotovo školski. Iako je riječ o natjecateljskom modelu, trzanja i izbacivanja prilikom izvođenja zavoja nisu postojala.

-.-Goran Razić-.-Rubnici zaslužuju čistu peticu. 6RSX se toliko elegantno i točno prebacuje u novi zavoj, da se javlja osjećaj potpune sigurnosti, što je jako bitno pri većim brzinama. Kako testirani model na visini od 172 cm ima radijus od 15 metara, izvođenje dugih zavoja s brzim prijenosom rubnika na rubnik, pomalo su nam počeli izazivati ovisnost. Brzina je ono što ova skija voli. No, u kratkim zavojima pomalo smo ostali zakinuti. Iako bi joj po specifikacijama to trebao biti domaći teren, nekako nismo dobili onaj pravi osjećaj prilikom vijuganja. Svaki kratki zavoj kao da je trajao prekratko. Skija je ipak malo pre troma za ozbiljnije kratke zavoje.

Jedna od bitnih stavki kod ovog modela je i snaga skijaša. Sam ritam skijanja kojeg skija diktira zahtjeva dobru kondicijsku pripremu. Ukoliko ponestane tehnike i snage trebalo bi svakako usporiti i ne potcjeniti "najslabiji" model. Ipak, svakom dobrom skijašu kojemu tehnika skijanja teži ka boljem, Rossignol 6RSX svakako bi mogao uči u uži izbor. Skijanje na njoj te potpuna mirnoća kojom odiše pri brzini i prijenosu sile na rubnik, izvrsna su kombinacija za tesanje tehnike, no savjetujemo da testirate ovaj model ako je moguće prije kupnje i uvjerite se da li je to stvarno skija za vas.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248086
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr