PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

02.08.2012.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: SVS Sport Trzin I.O.C., Blatnica 14 1236 Trzin, 
              tel. +386 1 560 50 56

 

Rossignol radical 9 SL (12/13)

Rossignol je popustio pred jakim naletom rockera te je odigao vrh skije i na svojim najjačim komercijalnim natjecateljskim modelima. Lagana vožnja učinjena je još lakšom, no natjecateljski duh i dalje je tu.

Testirani model: 166 cm, r = 12,8 m
Sidecut: 122-68-104
Dostupne visine: 156, 161, 166, 171 cm

 

-.--.-Prepoznatljiva crna i bijela boja, s jasnim narančastim tonom oznake modela i velikim Rossignolovim logom na vrhu i dalje su glavna obilježja francuskog slalomaša za sezonu 12/13. 9SL i dalje nudi titansko ojačanje jezgre inače potpuno načinjene od kombinacije drva i fibera. Slalomu karakterističan slantnose i dalje je ono po čemu ćemo na prvi pogled prepoznati Rossignol 9SL, dok je "predimenzionirani" sidecut (oversize, nap.a.) jedna od najdugovječnijih značajki Rossignola. 

Usprkos tome što je tek treća u ukupnom segmentu Rossignol slalom skija 9SL je i dalje dovoljno jakog slalomskog karaktera za većinu ljubitelja kratkih zavoja. Skija je testirana gotovo u potpunosti na umjetnom snijegu te u vrlo tvrdim jutarnjim uvjetima na stazi. U takvom okruženju, u kojem padaju sve maske, 9SL je iznenadio lakoćom upravljanja, čemu svakako doprinosi smanjena masa te posebice rocker sistem. 

Iako smo i sami unutar redakcije podijeljenih mišljenja oko opravdanosti uvođenja rocker tehnologije među natjecateljske modele, mora se priznati da je lakoća upravljanja odmah uočljiva što je vrlo vjerojatno odlična vijest za skijaše manje mase, ponešto slabije tehnike, ali i dobra vijest za odlične skijaše koji će na taj način sačuvati ponešto snage. 

No s druge strane, da li je poanta slalom modela da maksimalno brine o tome da ne umara skijaša te da izvodi relativno precizan zavoj čak i u trenucima kada težište skijaša prilikom ulaska u zavoj nije savršeno raspoređeno? O tome bi se dalo diskutirati. 

Rossignol 9SL iznimno je predvidljiva skija, koja neće iznenaditi svog vlasnika naglim reakcijama te brzim izlascima iz zavoja. 9SL će također pri sporijoj vožnji nuditi pravo zadovoljstvo allround skije, iako će jasno dati do znanja da ga zanimaju isključivo kratki zavoji. 

Tzv. "Power Turn Rocker" zaslužan je što vrh skije nije sasvim položen na snijeg, što će svakako doprinijeti kliznosti i tečnosti izvođenja zavoja, ali i gotovo potpuno izbaciti potrebu agresivnog brušenja rubnika pri vrhu skije, a samim time i potrebu izraženijeg prenošenja težišta skijaša prema naprijed, čime se u pravilu dobiva brži ulazak u novi zavoj i veća brzina. 

Vožnja u iskijanim i mokrim uvjetima ili pak uvjetima svježe napadalog snijega neće biti vožnja života na Rossignolu 9SL, iako će rocker i oversize pomoći da se cijela priča što više olakša. 

Tko voli skiju slalomske geometrije koja nije previše zahtjevna i tvrda, a da pri tome daje osjećaj sportske vožnje te solidne brzine, Rossignol radical 9SL će znati udovoljiti željama. Ukoliko ste pak pripadnik grupe koja voli punokrvne slalomaše iznimne preciznosti i pravih natjecateljskih svojstava, onda ne bi bilo loše da zavirite u Rossignolov race expert segment, koji iako je također opremljen komercijalnim rockerom ipak nudi tvrđe materijale, pomalo drugačiju geometriju i ipak bolje (brže i agresivnije) performanse.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 13. kolovoza 2012.   20:52h

    Član od:
    27.06.2006.

    Mjesto:
    Njemačka, Minhen

    Kako vidim, Rossignolova tehnologija "Power turn rocker" u rocker tehnologiju uključuje i zakrivljenje vrha skije na gore. Genijalno!
  • Objavljeno: 06. kolovoza 2012.   23:52h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    " nego mislim da bi bilo zgodno da se pri objavi testa skije napise njezina cijena. naravno full preporucena MPC cijena od uvoznika.
    ako vam je skije ustpio npr slo uvoznik onda uz napomenu vazeca eur mpc cijena u toj zemlji "

    (Član ZAAK)

    Dobar prijedlog. Mogli bi pocet s time u sljedecoj turi recenzija. :)
  • Objavljeno: 06. kolovoza 2012.   10:56h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    nego mislim da bi bilo zgodno da se pri objavi testa skije napise njezina cijena. naravno full preporucena MPC cijena od uvoznika.
    ako vam je skije ustpio npr slo uvoznik onda uz napomenu vazeca eur mpc cijena u toj zemlji
  • Objavljeno: 06. kolovoza 2012.   10:35h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    " I ja bih rocker, za po doma........a kaj je rocker, stalno se pise o tome a ne znam cemu sluzi!? "
    (Član Danko17)

    Danko, u clancima o tehnologijama ima malo vise rijeci o tome, ako imas vremena pogledaj po sezonama unazad kako se to mijenjalo. Ako ne, evo tu za Rossi za ovu sezonu:

    Rossignol tehnologije 12/13
  • Objavljeno: 03. kolovoza 2012.   20:05h

    Član od:
    07.12.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Velika Gorica

    A vjerojatno služi ljudima željnih malo adrenalina na skijama kojima se neda voziti po uređenim stazama mada sam se ja radije odlučio na dasku,nakon 15 g.skijanja i mogu reći da taj gušt vožnje po takvim stazama ne bih mijenjao za skije.Ali kada bi morao birati ili daska ili Sl skija....to dvoje ima svoj gušt ostalo je Onako ....
  • Objavljeno: 03. kolovoza 2012.   16:22h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    I ja bih rocker, za po doma........a kaj je rocker, stalno se pise o tome a ne znam cemu sluzi!?
  • Objavljeno: 03. kolovoza 2012.   11:26h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Cuj ovo je race skije za nas smrtnike koji se osjecamo mocnima kada imamo race skiju a u biti nam ne treba ;)
    Ja bih je rado probao
  • Objavljeno: 03. kolovoza 2012.   09:17h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    I ja mislim da rocker nema što tražiti u race programu. Iako je navodno u Svjetskom kupu prisutan već neko vrijeme.

Prikazano 8 od 8 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 178992
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr