PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

17.08.2009.      

Autor: Goran VukelićUstupio: SVS Sport Trzin I.O.C.
Blatnica 14 1236 Trzin
tel. +386 1 560 50 56
 

Rossignol Zenith Z9.5 Oversize (09/10)

Rossignolov se "top" rekreativni model nalazi u zenitu snage.

Testirani model: 170 cm, r = 15 m
Sidecut: 126-74-105
Dostupne visine: 154, 162, 170, 176 cm

-.-Skijanje.hr-.-Na vrhu Rossignolove rekreativne serije skija već dugi niz godina "kraljuje" model Zenith Z9. Od ove je godine naziv blago izmijenjen te je tu sada skija naziva Zenith Z9.5 Oversize. Unatoč promjeni u nomenklaturi, stvari su u osnovi ostale iste – i dalje je to skija namijenjena svim vrstama podloge koju će birati sportski orijentirani rekreativci.

Zenith seriju u Rossignolovom proizvodnom programu pratimo već dugi niz godina. U vremenima kada se modeli u ski programima svih proizvođača smjenjuju brzinom svjetlosti, znak je to svojevrsnog prepoznavanja i priznavanja kvalitete od strane tržišta. I dizajn je vrlo blizak izvorišnom, zadržala se zanimljiva kombinacija crveno-crnih tonova. Kod Zenitha Z9.5 crvena je boja poprimila atraktivnu nijansu lave.

Konstrukcijski, u skiju je ugrađeno gotovo najbolje što od tehnologija Rossignol nudi. Oversize koncept, gdje geometrija skije pomalo odskače od uobičajene, je poznat već godinama. Naglašeni vrh i rep skije trebali bi omogućiti lakši ulazak u zavoj i bolju kontrolu nad skijom, dok širi struk ima omogućiti uporabljivost na mekšem snijegu i izvan staze. IPS-H konstrukcija s karbonskim ojačanjima ravnomjerno prenosi snagu duž skije preko "kostura" u obliku slova "H". VAS (Vibration Absorption System) umeci na prednjem i stražnjem dijelu skije prigušuju vibracije u vožnji. Zenith Z9.5 Oversize dolazi s integriranim Axium 120S TPI2 vezovima.

Z9.5 je vrlo solidne građe što se primjećuje već uzimajući skiju u ruku. Nije ni čudno stoga što je omiljen izbor za ski rentove gdje se traži skija otporna na "gaženje". Torzijska se krutost osjeti na stazi, prvenstveno u užim, slalomskim zavojima. Iako ih ove zenitke uspješno mogu nanizati, za to će trebati uložiti priličnu količinu energije. No, s gabaritima kakve ima, teško je očekivati izvedbu na razini specijaliziranih slalomskih modela. Skija je puno bolja u širim zavojima pri čistom carvingu. Postavljanje na rubnike i brz spust niz padinu – tu će do izražaja doći sve njezine kvalitete. Imponira sigurnost koja se osjeti u vožnji dok Z9.5 "reže" ledene plohe, "karva" uređenim stazama ili "plovi" mekim nakupinama snijega. Hupseri predstavljaju tek zabavnu prepreku za lagan skok s ovim oruđem pod nogama.

-.-Skijanje.hr-.-Pravocrtan spust nema za posljedicu podrhtavanje ili "bježanje" skije. Dapače, vožnja nalikuje uporabi 4x4 pogona u snježnim uvjetima. Rubnici su pouzdani kako smo već navikli kod Rossignola. Širi struk dozvoljava izlete u dubok snijeg. Ove Rossignolke na takvom terenu svoju zadaću obavljaju korektno, no masa im zna biti pomalo otežavajući faktor za prave freeride avanture.

Rossignol Zenith Z9.5 Oversize i dalje suvereno drži svoj tron u all-mountain konkurenciji. Iako je u posljednjih nekoliko sezona primjetan trend skija-za-sve, Francuzi, koji su prvi krenuli s konceptom, mogu biti mirni – Z9.5 je odlična skija koja se jednako dobro snalazi na svim vrstama podloge. Spokojno je mogu odabrati svi rekreativci dobre tehničke potkovanosti i, što je još važnije, dobre tjelesne spreme jer za ovladavanje ovim modelom treba snage. Svi takvi će za to biti nagrađeni vožnjom u ovoj skijaškoj inačici automobilskih SUV-ova.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 147825
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr