PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

26.07.2011.      

Autor: Goran Vukelić

Ustupio: SVS Sport Trzin I.O.C.
Blatnica 14 1236 Trzin
tel. +386 1 560 50 56

 

Rossignol Zenith Z76 Aramid Basalt (11/12)

Zenith 76 nastavlja na dobrom tragu svojih prethodnika od kojih se tek neznatno razlikuje.

Testirani model: 170 cm, r = 15 m
Sidecut: 127-76-108
Dostupne visine: 154, 162, 170, 176 cm
-.--.-


-.-Goran Razić-.-Velikih promjena u Rossignolovoj Zenith seriji skija za sezonu 2011/12 nema. Modeli ove serije su prošle sezone prošli temeljitu rekonstrukciju, tako da su sada Francuzi tek doradili neke detalje i, naravno, grafička rješenja vanjštine. Testirali smo Zenith Z76 Aramid Basalt model koji se nalazi u "gornjem domu" Zenith serije za 2011/12.

"Zenitke" u Rossignolovoj klasifikaciji odgovaraju skijama za uređenu stazu. Zenith Z76 se proizvodi u dvije verzije: tvrđoj, gdje su oko drvene jezgre isprepleteni slojevi titana i bazalta i testiranoj, koja je nešto mekša zbog uporabe isprepletenih niti aramida i bazalta. Ta moderna umjetna vlakna, poznata već u izradi teniskih reketa, daju dodatnu krutost skiji uz minimalno povećanje mase. Tehnološka rješenja su ovdje previdjela uporabu popularnog "rockera", tako da skije dolaze u klasičnoj konstrukciji bez odignutih vrhova što bi moglo pomoći svladavanju zavoja. VAS sistem apsorbira vibracije tako da ih što manje preko integriranog veza (Axium 110L TPI2) dođe do skijaša. I dalje je u primjeni dobro poznata Rossignolova Oversize konstrukcija s naglašenim sidecutom.

Kako je skija gotovo identična prošle godine testiranom Zenith Z76 Ti, na snijegu nam je preostalo utvrditi njene poznate prednosti i otkriti koju možebitnu slabu točku. Zenith Z76 Aramid Basalt je mekša skija zbog izostanka titana što je čini nešto ugodnijom i manje zamornom za vožnju. Pridjev "mekša" neka ne zavara potencijalne kupce. Još uvijek je to skija koja zahtijeva dosta angažmana od skijaša, kako u tjelesnoj pripremi prije sezone tako i za vrijeme dana na snijegu. Na uređenoj je stazi u pravocrtnoj vožnji vrlo mirna i stabilna, dok joj za ulazak u zavoj treba impuls snage od strane skijaša. Sjajno se snalazi u širokim zavojim, a vrsniji će skijaš uspjeti nanizati i nekoliko užih, slalomskih zavoja. Rubnici kvalitetno odrađuju posao na tvrdim zaleđenim plohama.

76 mm u struku čini je primjenjivom i kada se uvjeti na stazi promijene. Suvereno brazdi kroz nakupine mokrog snijega, bez pogibelji po ravnotežu skijaša. Okretnosti joj nedostaje tek pri gusto postavljenim tvrđim hupserima. Izleti izvan staze su poželjni ako je riječ o neuređenom, ali iskijanom i mokrom ili tvrđem snijegu. Takvi su uvjeti izvan staze u Europi i najčešći te je tu Zenith Z76 doma. Čisti pršić nije prirodno igralište za ovu skiju budući da joj masa i krutost tu predstavljaju ograničavajući faktor. Naposljetku, za takvu su zadaću primjereniji Rossignolovi freeride modeli.

-.-Goran Razić-.-Zenith Z76 Aramid Basalt je namijenjen sportski orijentiranim rekreativcima, sa snagom u nogama, određenom dozom skijaške vještine i s aspiracijama ka istraživanju terena pokraj staze. Tko želi izravniji odziv može posegnuti za inačicom sa slojem titana u konstrukciji, međutim, realno za time nema potrebe. U ovakvom je izdanju Z76 vrlo konkurentna skija za različite snježne uvjete na planini.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 286278
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr