PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

26.06.2006.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: SVS Sport Trzin I.O.C. Blatnica 14 1236 Trzin, Slovenija tel. +386 1 560 50 5 

Rossignol Attraxion III (06/07)

Attraxion linija ženskih modela ove godine obogaćena je s čak tri varijante. Pogledajmo kako se na testu ponašao središnji model, Attraxion III.

Testirani model: 154cm, r=13m
Side-cut: 121-72-100
Dostupne visine: 146cm, 154cm, 162cm, 170cm


Prošlogodišnji uspjeh Attraxion modela, koji je tada dolazio samo u jednoj varijanti, ove godine je Rossignol odlučio upotpuniti. Tako u paleti za sezonu 06/07, osim slabijeg rekreativnog (Attraxion I) od sada postoje i "jače" inačice - Attraxion III i Attraxion V.

Pored novih modela u Attraxion liniji koja je, barem sudeći prema dimenzijama skija, vrlo blizu allmountain modelima, na policama će se naći i Passion linija, s modelima I, II i III, namijenjena skijašicama koje vole laganije i mirnije skije namijenjene uređenim stazama. Tu su, naravno, što se ženske linije tiče, i već standardni modeli u Bandit (all-mountain) i Scratch (namijenjene za egzibicije i parkove) liniji.

No vratimo se modelu kojeg smo imali prilike isprobati. Attraxion III, baš poput svojih sestrinskih modela, vrlo je široka skija s vrhom širim od 120 cm (kod modela V čak 126cm!), što će kod skijašica željnih avanture van staze sigurno izmamiti osmijeh na lice. Ovo se pokazalo poprilično točnom pretpostavkom, pa tako skija nije imala problema na mekanom, proljetnom snijegu punom neravnina. Zbog svoje težine (a koja svakako nije zanemariva) veće nakupine snijega jednostavno razbija, no taj faktor mogao bi donijeti nešto problema u dubokom snijegu u kojem je skija zbog težine sklona potonuti preduboko. Na ledu i tvrdim stazama solidno je prolazila, što će dati dozu sigurnosti onima koji ju voze, a ovo je upravo nedostajalo prošlogodišnjem modelu.

Što se upravljivosti tiče, odlike su ostale jednake. Skiju se lagano podiže na rubnike, a tek nešto malo više snage treba uložiti za vijuganje, zbog težine skije. No radijus od (samo) 13 metara garantira dosta zabave uz veliku brzinu koju možete postići na skiji. U pravocrtnoj vožnji je stabilna, te neće raditi previše problema, no u spustu ipak pripazite da se (greškom) na nagnete na rubnik, jer će tada zbog malog radijusa biti "veselo".

Uz kombinaciju sa Saphir 110 vezovima, koji neće dodatno otežati skiju, Attraxion III obogaćene su tehnologijama koje smo imali prilike upoznati još protekle sezone. Lambda koncept, razvijen posebno za skijašice, čiji je centar gravitacije nešto pomaknut u odnosu na skijaše, sastoji se od podignutog dijela skije na koji se montira stražnji dio veza ("Power ramp"), te montaži veza čiji je centar pomaknut više prema vrhovima skija ("W mounting position"). Podizanje pete, te pomicanje cijelog težišta prema vrhu skije pružit će prirodniji položaj te će tako težina biti ravnomjernije raspoređena po skiji. Rezultat je, naravno, puno lakše skijanje. IPS (Independent Pressuring System) H, koncept kojeg imaju, primjerice, svi Zenith modeli, također je sadržan u ovom modelu. On će omogućiti bolji prijenos pritiska pancerice na skiju, a kod ovog modela strukturiran je u obliku slova "H" duž cijele skije. Zaslužan je za bolju stabilnost, bolji odaziv skije na reakciju skijaša te poboljšanje dinamičkih performansi. Tu je još i VAS (Vibration Absorbing System) koji poboljšava upijanje vibracija, te Oversize, naziv kojeg koristi Rossignol za poseban, nešto širi sidecut, za kojeg proizvođač navodi da je idealan i da omogućava bolju kontrolu nad skijom.

Pored ovih tehnoloških, Attraxion je obogaćen i s ponekom dizajnerskom zanimljivošću. Prisjetimo se, prošlogodišnji model dobitnik je prestižne ISPO Volvo dizajn nagrade, a asimetrični dizajn sa siluetama ženskih osoba zadržao je i ove godine. Da bi dobili potpunu sliku, lijevu skiju treba pridružiti desnoj, a svaki model krasi i sasvim neobična "tetovaža": na modelima I i III onda je napravljena od gamoša, dok je na najjačem modelu gamoš dodatno kombiniran s metalom.

Attraxion III je, da zaključimo, skija koju je jednostavno i lagano voziti po svim vrstama terena, no ne bi ju preporučili skijašicama koje imaju premalo snage i/ili nisu još ovladale tehnikom. Onima koje traže lijepu, atraktivnu, ali prije svega tehničku i izazovnu skiju za brzu i dinamičnu vožnju, svakako sugeriramo da u izbor uvrste i ovaj model, a s obzirom da dolazi i u visini od 146 cm niti skijašice niže tjelesne visine neće biti zakinute.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 33247
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr