PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

01.08.2007.      

Autor: Tomislav SeljanPhoto: Surfersvillage.com, Infoaventura.com 

Quiksilver se rješava Rossignola?

Prije nešto više od dvije godine američka surf kompanija Quiksilver kupila je Rossignol koji se našao u financijskim problemima. Danas ga se žele riješiti jer je skijaški gigant ponovno počeo donositi gubitke.

Rossignol, koji je pod vodstvom Laurenta Boix-Vivesa, nakon što ga je 1954. g. spasio od bankrota, u sljedećim desetljećima izrastao u jednog od najvećih proizvođača skijaške opreme, potkraj 90-ih godina prošlog stoljeća ponovno se našao u problemima. Nisu uspjeli kapitalizirati posao na proizvodnji opreme za rolanje, sporta koji je tada bio u naletu. Prodaja snowboard opreme također nije išla onako kako su planirali u Rossignolu.

Nagomilani dugovi doveli su do toga da se Rossignol našao "na bubnju". Tako je u proljeće 2005. g. američki proizvođač surf odjeće Quiksilver kupio Rossignol, iznenadivši financijske stručnjake. Quiksilver je i po tradiciji i po veličini manji od Rossignola, a iznenađenje je bilo to veće što je među zainteresiranim kupcima bio i, na tržištu sportske opreme sveprisutni Nike.

Planovi Quiksilvera uključivali su restrukturiranje proizvodnje. U te su planove bili uključeni i Dynastar, Lange i Look, brandovi koji se također nalaze u Rossignolovom vlasništvu. Proizvodnja skija je smanjena pa je zatvorena tvornica u Isereu u Francuskoj, kao i 14 od 16 skladišta, a izgrađeno je novo skladište u blizini Grenoblea.

Mnogo je uloženo u proizvodnju odjeće. Quiksilver je sada osim odjeće za surfere, skatere i, u novije vrijeme bordere, pod Rossignolovim brandom počeo proizvoditi i skijašku odjeću. Profit je planiran već u sljedećoj (2006.) godini, a dugoročni planovi uključivali su povećanje proizvodnje i do 20 puta.

Međutim, ovog proljeća zabilježeni su novi gubici. Prošlogodišnji profit od 3,7 milijuna dolara, ove se godine pretvorio u 4,8 milijuna dolara gubitka. To je prvi gubitak kojeg je Quiksilver zabilježio u proteklih 15 godina.

Zbog toga su u Quiksilveru počeli razmišljati o prodaji Rossignola. Prve reakcije Bernarda Mariettea, Quiksilverova izvršnog direktora bile su prilično neoptimistične. Izjavio je kako razmišlja o nezamislivom te kako ništa nije isključeno te da je moguće da Rossignol bude prodan za vrijednost gubitka, po principu kod nas poznatom kao prodaja "za 1 kunu". Ipak iz grupacije Quiksilver-Rossignol ovih dana stižu izjave kako su loši snježni uvjeti protekle zime uvelike utjecali na ovakav razvoj događaja te kako se i dalje pouzdaju u Rossignol. Smatraju kako će nove tehnologije kojima Rossignol drži korak s konkurencijom biti odskočna daska za buduće rezultate.

Rossignolov odjel proizvodnje skijaške odjeće i dalje dobro posluje, crpeći ideje od Quiksilvera, dok je za gubitke odgovorna proizvodnja skija. Tako se je, kako tvrde neki izvori bliski grupaciji, ipak za nadati da će skijaški odjel ili samo pojedine tvornice ipak biti prodani. Prošle godine nagađalo se kako grupacija namjerava prodati Dynastar, no tu opciju danas odlučno odbacuju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4730646
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr