PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

11.09.2006.      

Autor: Željko Mihalić 

Rossignol skije 06/07

Rossignolovi modeli koji nas očekuju o novoj sezoni.

Načelno gledano, najznačajnije su se promjene dogodile na dizajnerskom planu. Osim pojave Mutixa, sve su kategorije i klase poznate barem jednu sezonu uz možda pokoju izmjenu u imenu. Krenimo redom.

Race kategoriju i dalje krase popularne devetke i osmice. Od ove godine dobile su dodatak u nazivu - Radical. No ništa se radikalno na njima nije promijenilo, i dalje ih krasi oversize koncept, IPS race sistem stabilizacije, Dualtec, Activator na slalomskim modelima. Promijenila se boja, od prepoznatljive zlatno crne Rossignol je pribjegao uočljivijoj narančastoj boji (slika desno). Osim World cup modela, koje ćete teško pronaći u trgovinama, tu su prisutni 9S i 8S kao slalomski modeli te 8X i 9X kao veleslalomski. Modeli s oznakom 8 nešto su slabiji i vozljiviji, no još uvijek s pravom svrstani u sportsku kategoriju. Duljine slalomskih modela se kreću od 150-165 cm i najvećim radijusom od 12 m, dok će veleslalomski bit zastupljeni rasponom 160-181 cm i maksimalnim radijusom od 17 m. Zanimljiv je podatak da su gabaritno i S i X modeli dosta bliski i da se razlike u radijusima reflektiraju uglavnom kroz razlike u visini skije (vrhovi 116-118 mm, struk 66-68, a repovi 102-104 mm).

Mutix je za sada posebna kategorija skija. U stvarnosti potpada negdje između X-Fight i Radical serije, no sa svojim osobitostima, dizajnom i bojama ipak puno više podsjeća na race modele. Dolazi u tri duljine; 155, 165 i 175 cm i samo jednim modelom - mutix R11. Gabariti (118-70-102) su dosta slični oversize konceptu, iako je on ovdje nominalno izostao. Prema specifikacijama i katalozima, kraći krakovi (SR = short radius) bi trebali dati osjećaj kao da se radi o skiji sa radijusom od 11m, a dulji (LR = long radius) 15 m.


Cross seriju i dalje predstavljaju X-Fight modeli, kojih je ove godine šest, dakle jedan više, a pojavio se model X-Fight 5 kao najslabiji u toj klasi. Najjači modeli imaju sve karakteristike race skija (IPS race, twin vas 80, TPI2) dok slabiji modeli imaju IPS Y, twin vas 70 itd. Raspon duljina je velik, a samo World cup model dolazi isključivo u 184 cm verziji. Ostali modeli variraju u rasponu od 154-181 cm sa pripadajućim radijusima od 11-18 m. Jači su modeli po gabaritima gotovo identični Radical seriji, dok su X-fight 3 i 4 puno sličnije zenith modelima, barem kad je o dimenzijama struka, vrha i repa riječ.

Zenith je, uz Bandit doživio vjerojatno najmanje promjena, pa čak i dizajnom. Predstavnik allround serije dolazi u četiri modela Z9, Z5, Z3 i Z1 (ovaj posljednji dolazi u nekoliko varijanti koji se razlikuju isključivo dizajnom). Z9 je i dalje najjači rekreativni model, a krasi ga mnogo tehnologije, poput IPS H sistema, Twin vas 100, TPI2, dok Z1 ima laganu konstrukciju od fiberglasa i twin vas 70. Raspon duljina je velik i kreće se od 146-176 cm, sa pripadajućim radijusima od 9-18 m. Svi modeli potpadaju pod Oversize koncept pa ne čudi da su dimenzije toliko naglašene (vrh 121-126mm; struk 72-74 mm; rep 100-105 mm).

Najslabiji rekreativni modeli dolaze u formi nazvanoj Actys i to u tri varijante 100, 200 i 300, baš kao i prošle sezone. Modele zajednički krasi IPS Y i twin vas. Ostala napredna tehnologija je izostala jer su ovo ipak skije namijenjene hedonistima i slabijim skijašima. Raspon duljina se kreće od 146-176 cm, a gabariti su nešto manje naglašeni (ovo nisu oversize koncepti) koje prate i manje naglašeni radijusi 12-18 m.

Bandit je freeride skija koja je vjerojatno unazad nekoliko godina najkonstatniji model na tržištu. I u odnosu na prošlu godinu nije doživjela nikakve promjene što je očito potvrda kako je ovo Rossignolov najbolje pogođen projekt ikad. Malu je promjenu doživio B3 koji se sad pojavljuje i u žutoj varijanti (naravno riječ je samo o boji). Sve modele krase FAT tehnologija, Shockwalls, shark nose i free dualtec. Dakle konstrukcijski su razlike male, one se mogu uočiti samo u gabaritima skija. I dok su modeli B1 i B2 modeli rađeni i za staze i izvan njih, viši modeli su uglavnom čistokrvni freeride modeli sa veoma velikim radijusima (iznad od 20 m pa na više) i širinama struka i preko 83 mm, koje, naravno, prate iznimno naglašene dimenzije vrha i repa. Raspon duljina je jako velik i uvelike ovisi o modelu, no uglavnom kraćih bandit modela ima do B3 serije, dok je B4 Squad dostupan u samo dvije visine 189 i 194 cm.

Ženski su modeli raspoređeni u tri kategorije, najjaču žensku seriju Attraxion (koji predstavljaju tri modela Attraxion 1, 3 i 5), zatim Passion (Passion 1, 2 i 3) i na kraju postoji i ženski Bandit.
Attraxion (naslovna fotografija - lijevo) je serija za bolje ženske skijaše sa dosta kvalitetnom i jakom konstrukcijom i oversize konceptom koji prati IPS sistem. Rasponi duljina kreću se od 146-162 cm uz gabarite 121-126 mm na vrhovima skija, 72-74 u struku, te 100-105 na repu.
Passion su modeli dizajnirani za slabije ženske skijaše sa IPS Y sistemom, ali nisu oversize koncept. Duljine su im vrlo slične (146-162 cm), no gabariti su ipak različiti i manje naglašeni izostankom Oversizea pa su time automatski i radijusi manji; 10-13 m. Vrhovi se kreću u rasponu 112-115 mm, strukovi od 69-70, a repovi 95-96 mm). Ženski Bandit je ozbiljan model skija. Svi modeli imaju apsolutne sve konstrukcijske karakteristike kao i muški modeli, uz malu ali i ne zanemarivu (pogotovo za ljepši spol) razliku u dizajnu.
Više o spomenutim tehnologijama možete pročitati u ovom članku.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4732714
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr