PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

16.08.2010.      

Autor: Goran RazićUstupio: SVS Sport Trzin I.O.C.
Blatnica 14 1236 Trzin
tel. +386 1 560 50 56   
 

Rossignol Radical 9SL (10/11)

Potpuno novi jurišnik iz Francuske već sljedeće će zime zagospodariti skijaškim stazama, a njegova kvaliteta bi vrlo lako mogla malo "izmiješati karte" na tržištu skija.

Testirani model: 165 cm, r = 12 m
Sidecut: 124-70-112
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170, 175 cm

-.--.-Iz Grenoblea za sezonu 10/11 stiže potpuno nova slalom skija. Rossignol se nakon dugo godina vjernosti ipak odrekao prepoznatljive narančaste boje na svojim najjačim race modelima te je započeo jednu sasvim novu priču. Brojčano najjači je Rossignol slalomski predstavnik zadržao već poznate oznake 8 i 9, dok je umjesto oznake S za slalom model i X za veleslalom, stigla dobro nam poznata SL i GS oznaka.

Šarenilo slalomskih skija od naredne će sezone zamijeniti crno bijeli tonovi uz samo malu dozu narančaste boje, koja se pojavljuje isključivo na ploči i oko vezova. No one prave stvari dolaze kad se malo zagrebe ispod površine. Novi Rossignol odaje dojam iznimno lake skije. Potpuno nova konstrukcija u potpunosti je napravljena od drva, koristeći dobro nam znanu sendvič konstrukciju, s neophodnim titanskim ojačanjem oko jezgre te uz rubnike.

Rossignol i dalje ne odustaje od Oversizea, a zašto i bi, kada širina struka od 70 mm pokazuje iznimno dobre rezultate na gotovo svim uvjetima snijegom prekrivenih staza. No ima jedna sitnica, koja bi vrlo lako mogla zbuniti potencijalnoga kupca. Radijus koji proizvođač navodi u svom službenom katalogu ne podudara se s onim navedenim na skiji. Tako ćete u katalogu naći da je radijus 165 cm visokog modela 11 m, dok na skiji piše 12m. Što je istina, neka provjere matematičari, a mi ćemo se posvetiti dojmu na stazi.

Ono što će vrlo vjerojatno prvo upasti u oči potencijalnom kupcu je vrh skije. Izrazito agresivan i iz Svjetskog kupa donešen "Slant nose" zapravo je ništa drugo nego asimetrično završen vrh skije, koji je izbočeniji na unutarnjem dijelu skije, dok je uz vanjske rubnike nos ponešto "tuplji". Prema najavama francuskih inženjera ovakva konstrukcija za 15-ak je posto olakšala vrh skije, čineći tako skiju još bržu u prijenosu sila skijaša na podlogu, dok je istovremeno težište skije, zbog drugačijeg omjera mase, sada pomaknuto više prema unutarnjim rubnicima.

Upravo ovaj podatak vrlo je lako uočljiv. Već pri prvom kontaktu sa skijom dojam lakoće i brzine odličan je, no određeno vrijeme prilagodbe ipak je potrebno. Čim smo se malo opustili i agresivnije ovog slalomaša proveli kratkim zavojima počelo nam se povremeno događati nešto na što nismo navikli, a to je da vrhovi skija imaju povremenu tendenciju prelaženja jedan preko drugog u zavoju. Ovo može završiti vrlo nezgodno, no nakon nekog vremena provedenog na skiji stječe se onaj pravi osjećaj i ovakve situacije postaju sve rjeđe.

-.--.-Kratki zavoji na Rossignolovom slalom modelu oduvijek su bili ugodni za vožnju. Skija nije odviše teška niti nepredvidiva, a odlično pozicionirano težište, uz suradnju kvalitetnih rubnika nastojat će uvijek pružiti maksimalnu brzinu prilikom promijene strane rubljenja. Brzina skije pri agresivnijoj vožnji možda vas neće oboriti s nogu, no ugodnost vožnje, solidna dinamika i odlične manevarske sposobnosti ove slalomske skije zasigurno su neki od glavnih aduta, koji se uostalom u većoj ili manjoj mjeri i očekuju u komercijalnom race razredu skija.

Fizička pripremljenost je nužna, isto kao i dobro poznavanje skijaške tehnike. Ukoliko su ova dva segmenta zadovoljena, Rossignol bi vas mogao sasvim ugodno iznenaditi svojom uglađenom i dinamičnom vožnjom, barem do trenutka kada vrhovi skija postaju pomalo svojeglavi. No pravi skijaši znat će s time izaći na kraj.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 142061
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr