PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

25.04.2014.      

Autor: Goran Vukelić 

Rossignol skije i tehnologije 14/15

Francuzi su temeljito redizajnirali natjecateljsku klasu skija koja sada nosi prepoznatljiv predznak "HERO".

Rossignol je za sezonu 2014/15 pripremio temeljito obnovljenu seriju natjecateljskih skija, a s njom je predstavio i jedan tehnološki novitet. Riječ je o tzv. Prop Tech vrhu skije gdje se iza imena skriva umetak od alu legure "razrezan" po dužini. Rossignolovi su ga inženjeri stvorili ponukani novim FIS regulativama oko radijusa veleslalomskih skija, a kao takav bi trebao omogućiti lakši ulazak u zavoj, izravniji prijenos snage i bolju kontrolu nad skijama.

-.--.-

Ostatak tehnoloških značajki na ostatku game nije mijenjan od prošle godine, i dalje tu susrećemo nekoliko vrsta rockera ovisno o namjeni skije (Powder Turn rocker, Power Turn rocker, Auto Turn rocker), sendvič konstrukciju kod jačih modela te različite oblike i konstrukcije nosa (Cascade Tip, Slant Nose, Jib Tip, Air Tip).

-.--.-

Kako i rekosmo, natjecateljska je serija u novom ruhu dočekala sezonu 2014/15, a sada je podijeljena u tri linije: FIS (odobrene od FIS-a za natjecanja), Master (za amaterska natjecanja i veterane) te Elite (za odlične skijaše). Zaštitna boja je žarko crvena, a prepoznatljive su po velikom natpisu "HERO" na prednjem dijelu skije. Izuzmemo li FIS i Master modele koje će za natjecanja tražiti članovi skijaških klubova, top modeli koji će se naći na policama trgovina su Hero Elite ST i LT gdje ST stoji za "short turn", a LT za "long turn". Ovisno o tome će ih birati ljubitelji užih ili širih zavoja. Dolaze u dvije verzije vezova, pa prema tome i dodatak imenu – Racing ili Ti. "Obični" Elite ST i LT su nešto olakšani slalomski i veleslalomski model koji će možda biti prikladni za laganije skijaš(ic)e. "Wannabe" race modeli su obučeni u crno ruho, ali i dalje imaju prepoznatljiv natpis HERO. Riječ je o modelima Hero Elite SX Carbon i Sport s debljinom struka i radijusima koji mogu zadovoljiti širu populaciju tehnikom odličnih skijaša.

-.--.-

Pursuit je već poznata serija skija za carving uređenim stazama. Predvodnik je Pursuit 18 Ar/Ti/Bslt sa 76 mm u struku i radijusom od 17 m na 170 cm. Sportski orijentirani rekreativci će cijeniti drvenu jezgru, sendvič konstrukciju te ojačanja u obliku ispletenih aramidnih, titanskih i bazaltnih niti. Slijede Pursuit 16 Ti/Bslt ili 16 Ar/Bslt sa 74 mm u struku te 15 m radijusa na 170 cm što će odgovarati željnima užih zavoja. Olakšani Pursuit 14 i 14X, pa Pursuit 13 Carbon, 12 Ti i 11 Ca su namijenjeni populaciji od srednje vještih rekreativaca pa sve do početnika.

-.--.-

Experience seriju čine all-mountain modeli, dobri za niz raznovrsnih uvjeta na i pored staze. Novitet je ovdje top model Experience 100 Ti struka od čak 100 mm i 18 m radijusa na 182 cm duljine. Prava krstarica za popodnevno razrovane staze i izlete izvan uređenog dijela skijališta. Slijede polivalentniji Experience 88 Bslt i 84 Ca koji će sa radijusima od 15-17 m i širokim rasponom dostupnih duljina pokriti većinu ciljane grupe skijaša. Experience 80, 77 Ca i 75 stoje na začelju serije i namijenjeni su kako rekreativcima i početnicima, tako i onima koji tek kreću istraživati snježni svijet pored staze.

-.--.-

Prošle godine predstavljena serija freeride skija imena 7 Series nije previše dirana. Riječ je pet modela koje predvodi prava freeride skija Squad 7, dostupan u duljinama od 180 i 190 cm sa strukom od 120 mm. Slijedi Super 7 s 4 mm užim strukom, ali dostupan u duljinama već od 164 cm. Novitet su još i Soul 7 i Sin 7 sa strukovima oko 100 mm, a potonji već polako naginje skijama koje se mogu upotrijebiti i na uređenom dijelu skijališta. Seriju zaokružuje Smash 7 sa 92 mm u struku.

-.--.-

Naziv S-Series je zadržan za freestyle modele Storm, Scratch, Sprayer i Sprayer Pro, sve s obaveznim Jib Tipom i Extended Sidecutom. Riječ je o laganijim modelima namijenjenim vratolomijama u snow parku ili u dubokom snijegu.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 329815
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr