PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

03.09.2013.      

Autor: Davor Ivaniš
Ustupio: SVS Sport Trzin I.O.C., Blatnica 14 1236 Trzin, 
              tel. +386 1 560 50 56

 

Rossignol Experience 88 (13/14)

Rossignol Experience 88 ne donosi puno značajnih promjena. Tek osvježeni dizajn bio je dostatan da pokaže vozne osobine jednog od ponajboljih allmountain modela na tržištu.

Testirani model: 178 cm, r = 16,5 m
Sidecut: 135-88-124
Dostupne visine: 162, 170, 178 186 cm

 

-.-goran Razić-.-Na početku bismo rekli - kod Rossignola ništa novo. Značajni tehnološki koraci uvedeni zadnje dvije sezone, i marketinški privlačan dizajn, dovoljni su aduti da kvalitetna vozna svojstva ostaju među najboljima u klasi.

Experience, kao nasljednik poznate Zenith serije, zamišljen je kao allmountain serija prilagođena svim vrstama terena, koja s pridodanim tehnološkim rješenjima omogućuje besprijekoran užitak i sigurnost skijanja. Ponudu Experience serije i dalje čine osnovni modeli 78 i 83 te 88 koji dolaze u dvije varijante: s TPX integriranim vezovima ili bez njih. Vrh ponude je najjači model Experience 98 s dodanim titanijskim ojačanjima u kompozitnoj sendvič-strukturi.

Za razliku od serije Pursuit, koja je više prilagođena uređenim stazama, testirani model Experience 88 nešto je veće mase i znatno šireg struka. Dizajn je, za razliku od prošlogodišnjeg, osvježen plavim tonovima uz dominantni logo proizvođača, a svakako najuočljivije rješenje je tzv. Auto turn ili dvostruki rocker, gdje su vrhovi i repovi "odignuti", baš kao kod freeride modela.

Uz popriličnu masu, radijus od 16,5 m i širok struk, vozne osobine svakako oduševljavaju, posebice okretnost i promjena smjera rubljenja koje su među najboljima u klasi. Zahvaljujući dvostrukom rockeru, osjećaj živosti i lakoće rubljenja prisutan je pri malim brzinama kada skija ekspresno reagira na podražaj i brzo se postavlja na rubnike. Uz nešto više skijaševih gibanja, kratki zavoji se izvode bez problema, a dužina od 178 cm pruža dobru stabilnost i zadovoljavajuću torzijsku krutost.

Fleksijski je skija dosta mekana, pa se lako savija bez obzira na težinu skijaša, a kako je struktura kompozitnog tipa bez ugljičnih vlakana, skija izvrsno upija vibracije i daje dobar osjećaj za skijaškom podlogom. Pri malim brzinama izvođenje paralelnih zavoja je lagano, a tek mala nesigurnost može se osjetiti na zaleđenim podlogama, gdje nedostaje krutosti i preciznosti, pa su otklizavanja vrlo česta.

Postupnim povećanjem brzine vibracije i plastični zvuk su osjetni, a stabilnost i preciznost progresivno padaju. Kako je površina kojom skija naliježe na podlogu mala (odignuti vrh i rep), pri većim brzinama nepažljiva kontrola pritiska i prijenosa težišta "baca" skijaša iz ravnoteže, a pri želji skijaša da stiskanjem rubnika zadrži ravnotežu, skija reagira proklizavanjem.

Kako u prosjeku teško susrećemo idealne uvjete na stazi, mokar i razrovani snijeg pokazuje "pravo lice" ove skije, gdje se Experience 88 dokazuje kao izuzetno "plovna" i mirna skija koja, uz to što odlično upija neravnine, ne oduzima skijašu puno snage. Slična je stvar kod vožnje u dubokom snijegu, gdje je promjena rubljenja jednostavna, a potreba skijaša za vratolomijama poput skokova čini se logičnim izborom.

Rossignol navodi kako je ova skija 50% za uređene - 50% za neuređene staze, no dojma smo kako karakteristike skije više naginju neuređenim stazama, razrovanom i mokrom snijegu kakvog susrećemo u poslijepodnevnim satima skijaškog dana. Iako bi većina naprednih i fizički spremnijih rekreativaca rekla kako ovom modelu nedostaje preciznosti i torzijske krutosti pri većim brzinama, za populaciju srednjih rekreativaca, skijaša slabije konstitucije i onih koji se još "traže u tehnici", Experience 88 bit će logičan izbor. 

Ukupni dojam je kako ova skija, pored konkurentskih All mountain modela, predstavlja zlatnu sredinu i daje povoljne vozne karakteristike u svim uvjetima. Odlična okretnost obzirom na masu, primamljiv dizajn i mali utrošak snage dovoljni su argumenti za skijaše kojima je užitak i zadovoljstvo skijanja na prvom mjestu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 304971
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr