PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

02.05.2013.      

Autor: Goran Vukelić 

Rossignol tehnologije 13/14

Unaprijeđene su tehnološke značajke skija za dubok snijeg.

-.--.-Rossignol je za sezonu 2013/14 pripremio temeljito obnovljenu seriju skija za dubok snijeg, a s njima je predstavio i pokoji tehnološki novitet. Ideja je bila slična onoj koja je vodila Head kod unaprijeđenja svojih freeride skija za sezonu 2013/14, a to je olakšati vrhove skija. Francuzi su to napravili kroz tzv. Air Tip tehnologiju prema kojoj je vrh skije saćasto dizajniran i ojačan umjetnim materijalima. Šupljine u takvoj saćastoj strukturi su prazne što doprinosi smanjenju mase skije, a da krutost na uvijanje ne bi trebala biti narušena.

Uz to ide lagana drvena jezgra od paulovnije te Free V.A.S. elastomerni umeci koji smanjuju vibracije. Naravno, nije moderne skije ne dolaze bez rockera, a pogotovo freeride modeli. Na njima je upotrijebljen Powder Turn rocker što osigurava lakši ulazak u zavoj i bolju plovnost u dubokom snijegu. Za ostale skije tu su Power Turn rocker namijenjen brzim skijama za uređene staze te Auto Turn rocker za lakše, upravljivije te freestyle skije i različite vrste podloga.

Ostatak tehnoloških značajki nije diran pa je tako "šasija" najboljih Rossignolovih skija izvedena Rectangular Sandwich  konstrukcijom što podrazumijeva "sendvič" slaganje slojeva oko drvene jezgre i okomite postranične zidove. Central Dualtec je prijelaz sa "sendviča" na jednostavniju konstrukciju koja ima okomite postranične zidovi samo ispod veza dok su na ostatku skije zaobljeni zidovi koji omogućuju lakšu upravljivost. IPS Concave je također već dobro poznat koncept kojim se pružaju krakovi od veza prema krajevima skije u obliku slova H, a zadaća im je što direktnije prenijeti pritisak od skijaša na rubnike. IPS Diamond je način rasporeda mase skije tako da se opet osigura izravan prijenos snage na rubnike.

Poznati Oversize sidecut širim vrhom osigurava lakši ulazak u zavoj, a širim strukom daje sigurnost u skijanju. Extended sidecut ima točke vrha i repa konstruirane ispred mjesta dodira skije i podloge što koristi upravljivosti kod rekreativnih i freestyle skija, dok je obrnuti koncept, Centered sidecut, iskorišten kod freeride skija.

Iz teniske je industrije posuđen tehnologija isprepletanja bazalta s titanom ili aramidom. Takvi moderni kompozitni materijali donose uštede na masi skije, a doprinose željenoj krutosti kao i smanjenju vibracija. Natjecateljskim je modelima jezgra ojačana dodavanjem sloja titanala.

-.--.-

Dizajn vrhova skija također nosi svoju priču. H technology znači po dužini podijeljen vrh i rep što bi trebalo omogućiti bolje savijanje tih perifernih dijelova skije. Cascade Tip označava vrh kod kojeg je uporabom laganijih materijala težište pomaknuto malo unazad, prema vezu. To bi trebalo, zajedno s rocker dizajnom, dodatno olakšati ulazak u zavoj. Slant Nose je već poznat i rabi se kod slalomskih modela koji imaju asimetričan dizajn vrhova kako bi se težište pomaknulo prema unutarnjem rubu skije. Jib Tip daje freestyle skijama neophodnu okretljivost.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 2414800
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr