PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

24.08.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Rossignol skije 04/05

U novoj sezoni Rossignol nam donosi, uz već najavljene i poznate Oversize race modele, te nadaleko čuvene Bandit modele, neke novosti uz ukidanje T i T-power modela.

Iako niti Rossignol ne donosi ništa specijalno novo, ipak je na tržište izašao sa ponekim novitetima uz već mitski Bandit i standardni zlatno crni World cup, odn. Oversize race model.

Tehnologija nije drastično promijenjena i bazira se na Dualtec 2 i Dual VAS sistemima. Viper kao model više ne postoji, umjesto njega se pojavljuju Zenith i Open modeli.

World cup modeli mogu se pohvaliti Dualtec 2 sistemom. Postranični zid (sidewall) imaju napravljen od dva materijala, a posebna su ojačanja postraničnih zidova smještena prema namjeni skija; slalom skije imaju ojačanja malo prema repu skije kako bi skija bila čim brža i stabilnija u zavojima, dok veleslalomski modeli imaju ojačanja postraničnog zida skije pomaknuta više prema sredini, kako bi skija bila čim brža i stabilnija.

Zato imaju i nešto ojačani struk. Naravno, veleslalomske modele krase i veći radijusi, dok slalomski modeli imaju 12 m radijus na visinu od 165 cm, što je ujedno i najdulji model u toj slalom klasi.

Oversize modeli naizgled su identični World cup modelima, no nisu toliko tvrdi, te imaju neke standarde za adaptaciju skije, kao i sistem za dodatnu stabilnost od vrha do repa skije (Activator).

Bandit modeli su nadaleko poznati i popularni već nekoliko sezona. Samo se unatrag nekoliko sezona mijenjalo njihovo nazivlje, sa B1 na X ili B3 na XXX modele, pa opet nazad na B1-B3.

Dizajn im se jedva primjetno mijenja baš kao i gabariti uz tek povremeno dodavanja novijih tehnologija. Donose nam Free absorber tehnologiju, poseban sistem koji se nalazi u konstrukciji skije direktno ispod veza i ublažava vibracije da bi vožnja bila čim ugodnija, Free
Dualtec – posebnu konstrukciju vrha skije koji se nalazi pod kutom od 20 stupnjeva u odnosu na postranične zidove skija kako bi na taj način osigurali preciznost i zaštitu zidova, ali i maksimalnu preciznost i dobar izbačaj pri izlasku iz zavoja.

Shockwall konstrukcija je način dvokomponentne izrade postraničnih zidova od dva različita tipa materijala koji se prostiru jedna ispod drugoga.

Gornji sloj služi kao elastični apsorbens vibracija posebna ispod površine veza, dok donji rigidni sloj ima ulogu čim boljeg gripa skije. Sve te konstrukcijske inovacije krase sve Bandit modele osim osnovnog i mekanog Bandit modela (Bandit B1, Bandit B2, Bandit B3 koji se ponešto razlikuju i po bojama), s tim da su B3 skije znatno veće površine, velikog radijusa i namijenjene pretežno off-piste skijanju, dok su ostali all mountain modeli modeli koji se dobro snalaze i na pisti, pogotovo ako niste ljubitelj slaloma.

Zanimljivi su modeli koji se ove godine po prvi put pojavljuju – Zenith modeli (slika lijevo).

Ovi cruiser modeli koji su rađeni većinom za pistu, imaju relativno velike radijuse, čak i do 18 m na 170 cm, osim modela 300 TDI, Z1 i Z3 modela koji su nešto manjeg radijusa.

Kod Zenitha nalazimo nešto tehnoloških noviteta. Twindeck integral je samo kozmetički naziv za činjenicu da ćete na postojeći racing platu morati ugrađivati Look ili Rossignol vezove.

IPS Zenith je standard koji integrira H-strukturu u Twinpulsion sistem prenoseći pritisak sa pancerice pa preko posebne plate na područje skije ispod veza, a taj se pritisak preko H krakova prenosi na bridove olakšavajući prelazak sa jednog rubnika na drugi.

Ne čine se velikom revolucijom u odnosu na powerpulsion sistem. IPS – independent pressuring sistem – posebna inovacija koja omogućuje nezavisno i neravnomjerno pritiskanje dvaju rubnika skija, koji ne ovise jedna o drugom.

Ovaj standard djeluje izuzetno zanimljivo i trebao bi osigurati odličan grip u zavojima, bolju kontrolu skije i efektivnije rubljenje i manji otpor skije prema torzijskom savijanju bez obzira na njenu tvrdoću i konstrukciju.

Soft-tech je poseban mekši materijal koji se na Zenith ugrađuje na vrh i rep skije, donoseći nešto ugodniju vožnju, ali čini se kako je efekt, izgleda, više estetički.
Duljine od 146-178 ukazuju na rekreativne modele za najveći postotak skijaša.



Scratch modeli – su modeli za akrobacije i park. Ne dolaze sa platama (ili kako ih negdje nazivaju lifteri), te 30 stupanjski postranični zid koji olakšava prebacivanje sa ruba na rub, dodatno stabilizira široku plohu skija.

Ti modeli imaju trokompozitnu jezgru, kako bi bili fleksibilni, upravljivi, a opet otporni na jake torzije, pogotovo longitudinalne te posebne microcell shock apsorbere koji ublažavaju vibracije. Ne vjerujem da će biti baš glavni odabir većine rekreativaca.

Rossignol će na razna tržišta izaći sa ponešto modificiranom ponudom, tako de se neće svuda moći naći svi modeli, osim na domaćem tržištu u Francuskoj.

Jedan od primjera je model Open (slika desno), nešto manjih radijusa standardnih za allround modele sa platom i standardima poput Twindeck, IPS open i sl. Duljina također od 146-178 te radijusa od 15-17 m @ 170 cm.

Drugi je primjer Skier-X serija koja zadržava dva stara znanca RPM 90 i RPM 70, modele namijenjene allround skijanju, ali više veleslalomskim zavojima sa oversize konceptom i IPS sistemom.

Definitivno zanimljiva ponuda Rossignola sa imenima modela već dobro poznatim upornijim pratiteljima tržišta, uz intrigantan novi IPS koji definitivno vrijedi provjeriti i testirati i na djelu vidjeti donosi li ikakve benefite koje će skijaš rekreativac moći na svojim nogama osjetiti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4719130
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr