PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

20.02.2006.      

Autor: Elinka BarišićZahvaljujemo ski školi Carving iz Rijeke na prezentaciji Mutix tehnologije. 

Rossignol Mutix tehnologija, 1 skija = 2 radijusa?

Rossignol je za iduću, 2006/07 sezonu, lansirao skiju s promjenjivim radijusom. U samo nekoliko minuta 15m radijus možete pretvoriti u 11m. Provjerili smo kako funkcionira nova Mutix tehnologija.

Rossignol Radical R11 naziv je skije koja će zasigurno plijeniti pozornost iduće sezone. Riječ je, naime, o "2 u 1" skiji, jer može u nepunih nekoliko minuta promijeniti radijus s većeg od 15m u "slalomski" od 11m. Provjerili smo u živo kako funkcionira Mutix tehnologija i o čemu se zapravo radi.

Za početak da odmah razjasnimo dilemu. Radijus na skiji zapravo se fizički (i matematički) uopće ne mijenja. Njezin sidecut, na visini od 165cm, je 118-70-102 i takav ostaje unatoč "metamorfozama", pa tako gledano zapravo skija i nema dva različita radijusa.


Ono što se zapravo mijenja je subjektivni dojam skijaša koji se postiže promjenom flexijske tvrdoće tj. savitljivosti skije, pri čemu se dobija osjećaj kao da je skija promijenila radijus. Kraće rećeno, Mutix tehnologija omogućava prilagodbu performansi skija, a promjenjivi radijus naznačen i na samoj skiji nazvan je "dinamičkim radijusom" (na slici lijevo)

Uz pomoć plastičnih nastavaka koji dolaze s prednje i stražnje strane vezova, a uz same rubove skija, može se promijeniti ponašanje skije, te utjecati na njezinu drugačiju tvrdoću, mijenjajući pritisak kojeg nastavci vrše na skiju. Za duže zavoje i 15m radijus treba tako odabrati duže nastavke, nešto odignutije od same skije, crvene boje tzv. "long arms" oznake "LR Arms", dok su za kraće, 11m, namijenjeni zeleni "short arms", oznake "SR Arms".

Tako ćete, kupite li ovu skiju, uz nju dobiti i poseban paket koji će sadržavati po 8 nastavka za par skija (po četiri za svaku skiju), u 2 različite varijante, dakle ukupno 16 nastavaka, uz dodatni križni odvijač kojim se nastavci mogu (de)montirati.



Na skiju su montirani kratki, "SR Arms" nastavci, dok su "LR Arms" nastavci na snijegu pokraj skije.


Zamjena, odnosno promjena "radijusa" zbilja se može napraviti u nekoliko minuta, ovisno naravno o tome koliko ste spretni u "šarafljenju". Postupak je jako jednostavan, te ne zahtjeva nikakvo predznanje. Dovoljno je odvijačem izvaditi vijke, zatim postojeće nastavke izvući van iz utora (za što je potrebno nešto malo snage), nove nastavke postaviti na mjesto i pritegnuti vijke nazad. Jedini problem, ukoliko to idete raditi na samom skijalištu, mogu predstavljati vrlo sitni vijci koji se za čas izgube u snijegu. Zato se ovo obično preporuča raditi u zatvorenim prostorijama. Na naslovnoj fotografiji možete izbliza vidjeti kako izgleda nastavak SR i pripadajući vijak.



Promjena nastavaka iz dugih u kratke. Na skiji u prvom planu su još uvijek LR nastavci, dok je na drugoj SR nastavak pri kraju montaže.


Ovaj model skija, koji inače dolazi u samo tri različite visine - 155, 165 i 175cm, najviše će odgovarati rekreativcima koji još uvijek bruse svoju tehniku. Skija je vrlo poslušna i s njom se lagano izvode carving zavoji, a da biste zaista primijetili neku veću promjenu morate ju odvesti na uređene i popeglane staze, baš kako i priliči jednoj allround skiji.

Rossignolovu Flash prezentaciju možete pogledati ovdje

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 226450
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr