PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

14.05.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Rossignol tehnologije 12/13

Tehnološki, Rossignolove skije nisu doživjele revolucionarne promjene za sezonu 2012/13.

U sezonu 2012/13 Rossignol ulazi s provjerenim tehnološkim rješenjima za svoje skije. U prvom je planu trendovski "rocker" koncept konstrukcije skija gdje je riječ o odizanju vrhova i repova skija od tla što za posljedicu ima kraću kontaktnu duljinu rubnika skije s podlogom, lakši ulazak u zavoj i bolju plovnost u dubokom snijegu. Uslijed pritiska skijaša, skija je u  samom zavoju u punom kontaktu s podlogom kao i kod tradicionalnog dizajna. Rossignol je s rockerom kombinirao različite stupnjeve zakrivljenosti baze (camber). Tako je dobiven Power Turn rocker namijenjen brzim skijama za uređene staze, Auto Turn rocker za upravljive skije i različite vrste podloga, Powder Turn rocker namijenjen freeride modelima te Spin Turn rocker za freestyle skije.

-.--.-

"Šasija" najboljih skija francuskog proizvođača je izvedena Rectangular Sandwich  konstrukcijom što podrazumijeva "sendvič" slaganje slojeva oko drvene jezgre i okomite postranične zidove. Central Dualtec je prijelaz sa "sendviča" na jednostavniju konstrukciju koja ima okomite postranične zidovi samo ispod veza dok su na ostatku skije zaobljeni zidovi koji omogućuju lakšu upravljivost. IPS Concave je također već dobro poznat koncept kojim se pružaju krakovi od veza prema krajevima skije u obliku slova H, a zadaća im je što direktnije prenijeti pritisak od skijaša na rubnike. IPS Diamond je način rasporeda mase skije tako da se opet osigura izravan prijenos snage na rubnike.

-.--.-

U uskoj korelaciji se navedenim je i Rossignolov dobro poznati Oversize sidecut, naglašena geometrija koja širim vrhom osigurava lakši ulazak u zavoj, a širim strukom daje sigurnost u skijanju. Extended sidecut ima točke vrha i repa konstruirane ispred mjesta dodira skije i podloge što koristi upravljivosti kod rekreativnih i freestyle skija, dok je obrnuti koncept, Centered sidecut, iskorišten kod freeride skija. Easydrive sidecut osigurava laganu upravljivost i udobnost skijanja svojom blagom geometrijom.

Krutost skija se pokušala osigurati uporabom bazalta isprepletenog s titanom ili aramidom. Takvi moderni kompozitni materijali donose uštede na masi skije, a doprinose željenoj krutosti kao i smanjenju vibracija.

-.--.-

Rossignol pozornost posvećuje i dizajnu vrhova skija. H technology donosi po dužini podijeljen vrh i rep što bi trebalo omogućiti bolje savijanje tihe preifernih dijelova skije. Naziv Cascade Tip označava vrh kod kojeg je uporabom laganijih materijala težište pomaknuto malo unazad, prema vezu. To bi trebalo, zajedno s rocker dizajnom, dodatno olakšati ulazak u zavoj. Slant Nose je već poznat i rabi se kod slalomskih modela koji imaju asimetričan dizajn vrhova kako bi se težište pomaknulo prema unutarnjem rubu skije. Spoon Tip se koristi kod freeride skija, a daje povećanu plovnost, dok Jib Tip daje okretljivost freestyle skijama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 26324
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr