PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

12.09.2010.      

Autor: Vjeran BaranovićUstupio: SVS Sport Trzin I.O.C.
Blatnica 14 1236 Trzin
tel. +386 1 560 50 56
 

Rossignol Alias Carbon (10/11)

Francuski proizvođač nam je priredio novu seriju za skijaše koji vole jednako vrijeme provoditi na stazi i izvan nje. Tako je za skijašku sezonu 2010/2011. izašla Alias serija od koje smo probali model Carbon.

Testirani model: 176 cm, r = 17 m
Sidecut: 120-74-110
Dostupne visine: 136, 146, 156, 166, 176 cm

Rossignol je predstavio potpuno novu seriju, pod imenom Alias. Iako bi neki očekivali čitavu gamu modela, serija se ipak sastoji samo od dva modela: Alias i Alias Carbon. Rossignol Alias Carbon spaja tehnologije i rješenja Rossignol skija koja su namijenjena za uređene staze s onim karakteristikama koje imaju i freeride modeli.  Drugim riječima Autoturn tehnologija je odgovorna za prilagodbu skija svakom terenu te njenu maksimalnu iskoristivost, dok je Rocker tehnologija, o kojoj smo već pisali, potpuna novost na ovakvim modelima, a donosi odignut prednji kraj skije radi bolje plovnosti u dubokom snijegu.

-.--.-Osnovna ideja ovog modela je bila spojiti rekreativnu skiju za stazu i freeride model te kombinacijom u potpunosti prilagoditi te približiti ovaj model skijašima koji žele uživati i u jednom i u drugom. Već pri prvom pogledu uočavaju se neke novosti i promjene u odnosu na dosadašnje "klasične" modele, a to su  prvenstveno vrh i rep skije. Vrh je tup i odignut 6 milimetara, za koje proizvođač tvrdi da je idealno, ali se u nekim slučajevima pokazalo ipak premalo za savladavanje većih hupsera. Rep je također savinut i lagano strši u zraku što doprinosi većoj pokretljivosti skije na "ispeglanoj" stazi i olakšava skijanje u dubokom snijegu.  Kao i dosadašnjih godina dizajn svih Rossignolovih modela je baziran na istom principu pa je to i ove godine tradicija zadržana.

Rossignol Alias Carbon ima drvenu jezgru pojačanu fiberglasom i kao što samo ime govori ugljičnim vlaknima. Zbog te konstrukcije skija je osjetno lakša od drugih modela, a to je osjetno već u rukama skijaša prilikom nošenja. Prilikom stavljanja na noge to se osjeti još i više. Zbog te činjenice Rossignol će sigurno pridobiti neke skijaše, jer je za prebacivanje težine i kontrolu zavoja potrebno uložiti vrlo mali napor, što je svakako pohvalno. Prilikom ulaska u zavoj Alias Carbon zbog svoje uzdignute konstrukcije zahtjeva znatno oslanjanje "cjevanice" na pancericama (prednji skijaški položaj) da bi skija lijepo i brzo krenula u zavoj, koliko je to uopće moguće očekivati od ovakvog modela. No ukoliko je težina malo više prema nazad, skija mnogo teže i sporije reagira te će zahtijevati više snage za okret. Ova činjenica bi nekima mogla stvarati probleme, dok će drugima zasigurno pomoći da se "prebace" u prednji skijaški položaj.

-.--.-Jednom kada uđete u zavoj izvedba dugih zavoja je lagana i prava uživancija. Laganim prebacivanjem težine s jednog na drugi rubnik skiju je ugodno voditi. Iako je originalni radijus skije 17 metara (na visini 176, nap.a.), zbog uzdignutosti vrha i repa manji dio rubnika je u kontaktu sa snijegom pa je osjećaj da je radijus i manji. To pomaže pri izvedbi kraćih zavoja koji se mogu izuzetno dobro izvoditi za ovakav tip skije. Lagana skija ima svoje prednosti, ali na žalost i svoje mane. Prilikom skijanja po tvrdoj stazi neravne površine postaju problem, isto kao i veće brzine prilikom kojih skija počinje plesati te gubi potpunu sigurnost i kontrolu. S Alias Carbonom treba jako raditi i čvrsto ju držati na rubnicima kako ne bi plesala. Iako je pokazala solidno izdanje po ispeglanim stazama, na ledenim stazama teži skijaši bi mogli imati problema s ovim modelom zbog laganog proklizavanja.

Sve u svemu, Rosignol Alias Carbon 2011 je vrlo zanimljiva izvedba za srednje rekreativce koji vole i staze i netaknuti snijeg izvan nje. Vrlo solidna kombinacija dva izuzetno različita modela koja omogućuje cjelodnevno uživanje u svim uvjetima s jednim parom skija. Mnogi mlađi i srednji rekreativci će se sigurno pronaći u ovom modelu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 145287
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr