SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

06.02.2013.      

Autor: Goran Vukelić

Napomena: Cijene iz teksta važeće za sezonu 2012/13.

 

Andalo - Fai della Paganella

Ako je dobro za Aksela Lunda Svindala, moglo bi biti dovoljno i za vas.

Andalo - Fai della Paganella
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 460 km
udaljenost od Zagreba 530 km
 

Od zime 2012/13 norveška se skijaška vrsta za okršaje u Svjetskom kupu priprema na skijalištu Andalo - Fai della Paganella. Aksel Lund Svindal i društvo nisu talijansko skijalište odabrali slučajno – presudili su dobra prometna povezanost, sjajni snježni uvjeti na 50 km skijaških staza i reputacija bivše europske trening baze američkih skijaš(ic)a. Ponukalo nas je to na posjet Andalu...

Visoravan Paganella se nalazi tek 20-ak minuta vožnje automobilom nakon izlaska s autoceste A22 Modena-Brennero. Već je sam uspon svojevrstan užitak jer pogled s jedne strane pada na vinograde, a s druge na nasade jabuka. Cijela je regija poznata po dobroj hrani i piću: diče se kvalitetnim vinom sorte Müller-Thurgau, pjenušavim spumanteom, jabukama melindama, domaćim špekom, pancetom, sirom... Sve je to na ponudi probirljivim nepcima u nebrojenim restoranima, oštarijama, planinskim rifugima...

Goran Vukelić-.--.-

Ipak, većini su prvi razlog za posjet skijaške staze. Do njih se može iz dva mjesta, Andala i Fai della Paganelle, oba na oko 1.000 m n/m. Andalo je veće mjesto s oko tisuću stanovnika gdje praktički iz centra kreće kabinska žičara ka skijalištu. U dnu žičare se nalazi poligon za početnike koje kad svladaju prve zavoje čeka tzv. plava zona na višem predjelu. Riječ je o oko 5 km paralelno postavljenih plavih staza gdje bez straha mogu nastaviti učenje. Iskusniji će pak pohitati prema crnoj stazi Olimpionica 2. Pogađate, riječ je o stazi na kojoj veleslalomske zavoje trenira Aksel Lund Svindal.

Preporuka je spojiti staze Olimpionica 1, 2 i 3 od vrha skijališta Cima Paganella na 2.125 m n/m do dna čime se dobiva spust od oko 5 km. S vrha puca impresivan pogled, s jedne se strane proteže dolina u kojoj leži Trento, s druge nazubljeni vrhovi grupe Dolomiti di Brenta, vidi se jezero Garda, obližnje skijalište Monte Bondone... Prava poslastica za iskusnije skijaše se skriva krenete li s Cima Paganelle na drugu stranu skijališta prema mjestu Fai della Paganella. Do njega vode dvije varijante crvene staze Nuvola Rossa dugačke oko 5 km, a oduševljavaju izvrsno pogođeni nagibi, prijelomnice, širina staze te prelazak iz vegetacijom golog gornjeg dijela u šumovit donji. Na ovim se stazama bez dosade komotno može provesti i cijeli dan.

Goran Vukelić-.--.-

Raduje podatak da je skijalište stopostotno pokriveno sustavom umjetnog zasnježenja, a još više da su žičare brze i moderne. Prevladavaju automatske četverosjedežnice, a tri preostale dvosjedežnice bi uskoro trebale biti zamijenjene modernim sjedežnicama većeg kapaciteta. Tanjurića i sidara nema, što je još jedan plus za početnike. Staze su svako jutro savršeno uređene, no u poslijepodnevnim satima na strmijim dijelovima zna biti podosta hupsera.

Restorana na stazi ima sasvim dovoljno i za sve ukuse. Pažnju znalaca privlači rifugio La Roda na vrhu skijališta gdje se u restoranu poslužuju tipična jela iz Trentina uz domaće vino, a zapanjuje da je moguće kušati čak i svježe oštrige uz više vrsta pjenušaca. Inače, ponuda hrane se svodi na razne vrste tjestenine, njoka i palente. Cijene predjela su oko 7-8 eura, glavnog jela 12-15 eura.

Goran Vukelić-.--.-

Sportska ponuda Andala ne staje na alpskom skijanju. Uređen je mali snowpark s desetak elemenata, postoje staze za skijaško trčanje, moguće su ture na krpljama i turno skijama, a u Andalu je izgrađen sportski centar s bazenom, klizalištem, stijenom za penjanje, nogometnim i teniskim terenima... Posebna je pažnja posvećena najmlađima kojima se nudi šarolika zabava na otvorenom i zatvorenom, a dobro je znati da tamošnja škola skijanja ima i učitelje koji govore hrvatski. U blizini se nalazi Molveno s istoimenim jezerom uz kojeg su moguće romantične šetnje. Tko dođe krajem prosinca, naletit će na Alpine Rock Festival, spoj natjecanja velikih imena Svjetskog kupa u skijanju i koncerata rock bendova.

Skijalište ima oko 6.000 ležaja u hotelima, pansionima i apartmanima. Cijene su umjerene, a povoljna je i skijaška karta. Šestodnevna karta u niskoj sezoni u siječnju stoji 146 eura. Šestodnevnu dual kartu po cijeni od 190 eura mogu dijeliti roditelji – dok jedan čuva djecu, drugi skija. Andalo - Fai della Paganella je dio kompleksa Skirama Dolomiti Adamello Brenta s ukupno 380 km staza, a šestodnevna karta za cijeli kompleks stoji 212 eura.

Goran Vukelić-.--.-

Posjetitelji Andala se rijetko odlučuju na kupnju karte za cijelu Skiramu iz razloga što do, primjerice, Folgaride-Marilleve treba voziti oko 45 minuta automobilom ili platiti 2 eura za 90-minutnu vožnju autobusom. Većina zato ostaje uživati na skijalištu koje je prvenstveno okrenuto obiteljima. Osim toga, tako je već šansa da nabasate na skijaške Vikinge.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 09. veljače 2013.   19:30h

    Član od:
    22.10.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Matulji

    " ...zanima me koji je najbrži put iz Rijeke,dali je onaj što ja mislim sve po autoputu ?pozdrav "
    (Član jadran07)

    Mi smo išli autocestom od Trsta, preko Venecije, Verone pa prema Trentu, izlaz Trento Nord ili S. Michele all'Adige. Oko pet sati vožnje od Rijeke. Cestarina je 25 eura. Postoji i opcija da se "presječe" dio puta kod Vicenze, ali to uključuje putovanje običnom cestom pa smo odustali od toga.
  • Objavljeno: 09. veljače 2013.   10:44h

    Član od:
    31.01.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    zanimljivo skijalište skipass jeftin,neznam za app
    nego zanima me koji je najbrži put iz Rijeke,dali je onaj što ja mislim sve po autoputu ?pozdrav
  • Objavljeno: 06. veljače 2013.   23:03h

    Član od:
    13.10.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Slavonski Brod

    meni osobno preljepo skijalište pogotovo staza Nuvola rossa a i olimpionica i panoramica nisu loše i da prošle godine ski pass od 7-14 .01. platili 105,00 € !!!!!! sigurno ču se vratiti još koji put

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 296945
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr