MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

03.08.2005.      

Autor: Hrvoje ŠolmanPhoto: Hrvoje Šolman i Matjaž Prah 

Kratki vodič za ljetno skijanje

Jeste li i vi jedni od onih, koji u vrućim ljetnim mjesecima maštaju o nepreglednim planinskim masivima i glečerskim vrhovima prekrivenim snijegom te mirisu svježe napadalog powdera?

"I love the smell of powder in the morning", da parafraziramo legendarnu Coppolovu "Apokalipsu danas"... Da li isto tako s nevjerojatnom spremnošću ustajete u rane jutarnje sate kako bi "zajahali planinu", uhvatili čvrstu podlogu, odskijali što više spustova, te postigli skijašku nirvanu? Ako se prepoznajete u ovim uvodnim redovima, obavezno nastavite čitati dalje, jer smo samo za vas iz prve ruke saznali kakav je to osjećaj (i naravno zbog vlastitog zadovoljstva).

Srećom za nas, zaljubljenike u skijanje i bordanje, dolazak ljeta i sunca, ne znači uvijek nestanak snijega za skijanje. Tako je moguće usred ljeta uživati u zimskim sportovima na francuskim glečerima - Grand Motte 3550 m (Tignes), Mantel Glacier 3600 m (Les deux Alpes), austrijskom Hintertuxer Gletscheru 3200 m i Mölltaler Gletcher 3100 m te švicarskom Zermattu 3800 m, da spomenemo samo najpopularnije.

Polazeći tragom naših predaka koji su se jednom davno skijali tijekom cijele godine, nadahnuti bajkovitim pričama o svježem powderu u ljetnim mjesecima, gonjeni znatiželjom i ovisničkom krizom (o snijegu naravno), te urednikom ovog magazina, došli smo u predivan francuski gradić smješten u Savojskim alpama podno jednog od najvećih glečera u ovom dijelu svijeta, da bismo saznali da li je ljetno skijanje zaista onakvo kakvim pričaju.

Mjesto radnje: Tignes, Francuska – velebni skijaški centar smješten u podnožju Grand Motte glečera u samom srcu Savojskih alpa. Vrijeme radnje: sredina srpnja, usred održavanja najveće biciklističke utrke na svijetu, Tour de Francea.

Savjet broj 1
Većina ski servisa u ljetnim mjesecima ne radi, tako da postoji mogućnost da ćete sami servisirati vaše skije. NE PANIČARITE, nego kliknite ovdje za dodatne informacije o kućnom servisiranju skijaške i boarderske opreme.

Krenuli smo puni entuzijazma i elana te gotovo nesvjesni u kakvu se avanturu upuštamo. U Tignes stižemo u subotu oko 15 sati i neugodno smo iznenađeni vremenskom prilikama. Naime, temperatura je tek neznatno iznad 10 ° C, a kiša nikako da prestane padati.

Osjeti se manjak debelih flisova i dugih trenirki, no grije nas snažna volja i dobro raspoloženje (i Tequila kupljena u Albertvillu). Cijelo je mjesto u euforiji oko međunarodnog turnira u nogometu na pijesku koji se održava u subotu i nedjelju.

Savjet broj 2
Ukoliko ste na ljetno skijanje ponijeli nepregledan broj majci kratkih rukava i kratkih hlača, te samo jedan par dugih, NE PANIČARITE! Vrijeme je promjenjivo, temperature dosta osciliraju, a kratke majice uvijek možete zamijeniti dugima u lokalnoj trgovini pod vrlo skupim i nepovoljnim uvjetima.

Prvo jutro budimo se u podnožju snijegom bijelih planina i cvokot zubi ostavlja mjesto širokom osmijehu. Novih 30 cm svježeg powdera spremno nas čeka na glečeru. Sve su staze otvorene, kao i snowpark, a i snijeg još polako pada. Ne gubimo vrijeme nego se spremno bacamo u duboki snijeg i koristimo svaku minutu tog nezaboravnog dana. Na raspolaganju nam je cijeli Grand Motte glečer s 20 km staza, 750 m vertikalne razlike i ogromnim snowparkom (750 m x 250 m). 10 skijaških staza različitih kategorija i namjena, od početnika do iskusnih skijaša i snowboardera, su više nego dovoljne za ugodno ljetno skijanje. Probali bismo i off piste ture, ali su zbog mogućnosti lavina i odrona bile strogo zabranjene.

Savjet broj 3
Lavine su najveći neprijatelji skijaša i boardera koji vole neoznačene staze i duboki snijeg. No ako ste iskusni skijaš/boarder, držite se strogih pravila, nikad ne idete sami i NE PANIČARITE, možete itekako uživati u prednostima dubokog snijega. Dodatne informacije o lavinama i o zaštiti od lavina su vam uvijek na raspolaganju.

Opis prosječnog skijaškog dana u ljetnim mjesecima u Tignesu, započinje buđenjem u 6, najkasnije 6.30 ujutro. Zatim slijedi brzinsko spremanje i doručak, te hvatanje prvog polaska "Funiculaire de La Grande Motte" u 7.15, podzemnog vlaka koji vozi iz Val Clareta (2100m) do restorana na 3020m. Od tamo put vodi gondolom "La Telepherique" skoro do vrha Grand Motte glečera (3550m) s kojeg se otvara predivan pogled na susjedne planinske masive i vrhove (Mont Blanc, da spomenemo samo najpoznatiji).
Snijeg se preko noći stvrdne, tako da je najbolja podloga do 10-11 sati, poslije toga je snijeg premekan i pretvara se u nepopularnu "juhu". Staze se za skijaše zatvaraju u 13.00 h, no žičare još uvijek rade za planinare, šetače i sve ostale zaljubljenike u planine.

Savjet broj 4
Da ne bi izgorjeli po tjemenu i izgubili ionako rijetku kosu, ošišajte se na ćelavo i namažite vašu sijalicu faktorom 50. Ili jednostavnije, nosite kapu. Naravno, NE PANIČARITE pritom.

Nastavak dana nam donosi veliku mogućnost izbora. Naime Tignes, osim skijaških, nudi i cijeli spektar ostalih sportskih aktivnosti. U Val Claretu kao i u Le Lacu se nalazi više od 20-ak teniskih, kao i nekoliko košarkaških i nogometnih terena. Brojne biciklističke i pješačke rute protežu se duž cijelog planinskog lanca i dobro su markirane. Spomenimo također i polivalentnu dvoranu i squash terene u Le Lacu, te otvoreni bazen i paintball teren u Val Claretu. Uz samo jezero proteže se veliko i odlično uređeno golf igralište. Na jezeru je postavljena skakaonica s koje se može skakati u vodu na skijama/bordu ili čak bez ičega. Jezero je vrlo hladno (temperatura oko 5° C), tako da su svi skakači opremljeni debelim neoprenskim odijelima i zaštitnom kacigom. Također, želite li jahati, na raspolaganju vam je jahački klub u Val Claretu i vodič koji će vas povesti na jahanje po planinskim putevima.

Savjet broj 5
Kada se vratite s izgorenim licem i rupom na mjestu gdje su bile goggle/naočale, NE PANIČARITE, nego recite svom šefu da je to egzotičan kožni ekcem koji ste pokupili na službenom putu.

Ako ste u ljetno doba u francuskim alpama, postoji mogućnost odlaska na cjelodnevni izlet u Courchevel, gledati 10. dionicu Tour de Francea, Grenoble - Courchevel (192.5 km).

Naša je preporuka da obiđete i ledenu špilju "La Grotte de Glace" iskopanu u glečeru na 3000 mnv, s temom - evolucija. Brojne pješačke staze protežu se duž cijelog masiva, spomenimo ture prema Val d'Isereu ili Col Du Pecletu koje smo prošli, iako su nas učestale kiše vraćale nazad. Predvečer odlazimo u dvoranu u Le Lacu na 2 sata odbojke, nakon čega slijedi odmaranje u sauni i jacuzziu.

Posjetili smo i dva adventure parka, jedan u podnožju Killyjeve brane pored mjesta Les Brevieres, drugi u Val D'isereu. Adventure park je u našim krajevima potpuno nepoznat oblik avanturizma. Penjanje po drvećima, hodanje po žici, skokovi s lijanom i izazivanje zakona gravitacije, ali s potpunim osiguranjem. Ako volite prirodu, šume, visoka drveća i ne patite od vrtoglavice, onda je ovo sport za vas.
Spomenimo i rafting po brzacima blizu Val D'iserea, koji je poznat po adrenalinskim spuštanjima, kao i canyoningu - spuštanju po slapovima u neoprenskim odijelima, kacigom i s potpunim osiguranjem. Ako volite letjeti, na raspolaganju su vam panoramski preleti avionom, helikopterom, kao i paragliding tandem letovi. I upozorenje, sve se sportske aktivnosti plaćaju dodatno, dok je u cijeni ski-pasa uključeno samo besplatno korištenje bazena.

Savjet broj 6
Kada se penjete po adventure parku, glavno je pravilo - osigurati se. Oba karabinera pričvrstite na sigurnosnu žicu. U slučaju pada NE PANIČARITE, dovoljno je glasno pozvati pomoć i netko će vas sigurno čuti. Osim ako počne grmiti, jer tada se adventure park zatvara za posjetitelje.

Bogat noćni život u Tignesu i u ljetnim mjesecima jamči odličan provod. Spomenimo one klubove u koje jednostavno morate zaviriti: "La grotte du Yeti", "Jack's Club" i "The Angle bar" u Le Lacu, te "The Blue Girl", "Melting Pot" i "Fish Tank" u Val Claretu.

Imamo i nekoliko manjih zamjerki, da ipak ne bi sve izgledalo presavršeno. Recimo, službenica u turističkom birou u Tignesu nije dala točne informacije oko cijena sportskih aktivnosti, a velik dio prospekata je samo na francuskom jeziku.
Druga zamjerka bi išla u smjeru (standardnog) spartanskog smještaja, te zadnje, na tehničke probleme oko uređenja i održavanja skijaških staza. Primjer, crna staza Leise bila je otvorena za skijanje, iako potpuno zaleđena i bez snijega. Ti su problemi inače poznati u Francuskoj, no dolaze do izražaja tek kada se osjeti manjak snijega.

Suma sumarum, ljetno skijanje naša je hladna preporuka za vruće ljetne dane. Ako želite probati nešto novo i ljubitelj ste skijanja, boardanja, biciklizma, alpinizma ili samo čistog planinskog zraka, onda su dvije destinacije (koje nude naše agencije) Les deux Alpes i Tignes, pravi izbor za vas.

Savjet broj 7
Kako se uklopiti u svakodnevicu nakon povratka? Onima koji ne shvaćaju vašu želju za skijanjem po ljeti, slobodno objasnite da ljetno skijanje ne postoji. Sve je to proizvod egzotične mašte novinara ski/board magazina i stručnjaka za specijalne efekte. Stoga, NE IZAZIVAJTE PANIKU.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 13. srpnja 2015.   13:41h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka



  • Objavljeno: 13. srpnja 2015.   12:33h

    Član od:
    23.09.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ja već ženu i dete obavjestil da same idu ovo ljeto u Austriju. Ubila me žena skoro.
  • Objavljeno: 13. srpnja 2015.   12:02h

    Član od:
    10.12.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Istra

    Ja ću vam čistiti skije, kuhati, prati
  • Objavljeno: 13. srpnja 2015.   11:23h

    Član od:
    23.08.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Koprivnica



    Hmmmmm, još nikakvih poruka u Inboxu, a mi spremni

  • Objavljeno: 11. srpnja 2015.   21:47h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    taman se i Saas Fee otvara sljedeci vikend
  • Objavljeno: 11. srpnja 2015.   11:32h

    Član od:
    16.12.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    vidim da taman fali četvrti za poker asova pa onda eto i mene ;)

    Krenemo s Mollom pa preko Tuxa na Stelvio, kroz Zermatt do Tignesa...jedna ruta za 15 dana laganini...



    i vozilo oblijepimo ak treba Skijanje.hr logotipom ;-)
  • Objavljeno: 10. srpnja 2015.   17:16h

    Član od:
    08.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Evo ja sam spreman i malo participirati u troskovima :)
  • Objavljeno: 10. srpnja 2015.   13:24h

    Član od:
    23.09.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Odlična ideja, podržavam je.
    Eto, i ja se javljam za zadatak i to kao boarder.
    Nosit ćemo Vaše majice, kape i obećajemo da ćemo zadatak izvršiti s iznimnom predanošću.
  • Objavljeno: 10. srpnja 2015.   11:45h

    Član od:
    23.08.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Koprivnica

    Članak je iz 2005.

    Trebalo bi ga ažurirati !
    Skijanje.hr bi trebalo o svom trošku poslati 4 člana foruma na taj nemilosrdni zadatak.
    Dobrovoljno se javljam na taj težak zadatak. :)

Prikazano 9 od 9 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 142087
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr