18.10.2005.      

Autor: Goran Vukelić 

Zimska Univerzijada 2011. g. u Hrvatskoj

Privodi se kraju prijedlog projekta zimske Univerzijade 2011. g. u Hrvatskoj.

Prijedlog projekta prema kojem bi se Hrvatska kandidirala za zimsku Univerzijadu 2011. g. u zadnjem je stadiju izrade. Prema riječima g. Milana Tumare, jednog od začetnika cijele ideje, projekt se mora dostaviti Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom olimpijskom odboru do 30. listopada ove godine.

Navedena tijela trebala bi se očitovati o projektu najkasnije do 15. prosinca budući da 31. prosinca ističe rok do kojeg se FISU-u (Svjetska federacija sveučilišnih sportova) mora podnijeti pismo namjere o kandidaturi. G. Tumara naglašava da je kroz osobne kontakte sa predsjednicima nacionalnih skijaških saveza iz 20 europskih zemalja dobio garancije da će poduprijeti hrvatsku kandidaturu za zimsku Univerzijadu 2011. g.

Ovaj bi projekt doveo do strelovitog razvitka goranskih potencijala koji unatoč dosadašnjim pomacima još uvijek leže pomalo zapreteni pod snijegom. Na Univerzijadi sudjeluje 50 zemalja, 1500 natjecatelja, 500 članova tehničkog osoblja te oko 400 novinara. Natječe se u deset skupina sportova i 57 disciplina. Same brojke govore o kompleksnosti projekta, ali i njegovom značenju za turizam Gorskog kotara.

Projekcije troškova cijelog projekta kreću se u rasponu od oko 58,8 milijuna eura do 166,7 milijuna eura ovisno o načinu organizacije, tj. da li će igre biti održane isključivo u vlastitoj režiji ili u partnerstvu sa Slovenijom ili Italijom. Najveću prepreku samostalnom organiziranju Univerzijade čine troškovi izgradnje 120-metarske skakaonice te ledene dvorane. Treba ipak imati na umu da bi tada cjelokupna infrastruktura ostala na korištenje Hrvatskoj. Financijsku konstrukciju zatvorili bi Vlada RH, Primorsko-goranska županija, gradovi i općine Gorskog kotara, Europska unija te marketing samog događaja.

Rok za službeno podnošenje kandidature je 30. lipnja 2006. g. Ostaje za nadati se da će nadležne institucije u Republici Hrvatskoj prepoznati priliku koja se pruža domaćem zimskom sportu i stati iza ovog prijedloga.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244062
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr