18.11.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Hirscher i Shiffrin nastavljaju pjevati istu pjesmu

Protekli vikend održana su slalomska natjecanja Svjetskog skijaškog kupa. "Senzacionalni" pobjednici utrka jesu Mikaela Shiffrin i Marcel Hirscher. Matej Vidović stopostotan.

"Hej dušo tko nam brani, da bude sve ko lani, na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja stani i tu (zauvijek) ostani." - pjevali su Mikaela Shiffrin i Marcel Hirscher nakon održanih prvih ovosezonskih slalomskih natjecanja Svjetskog skijaškog kupa u finskom Leviju. Iako se ne može steći takav dojam nakon uvodne rečenice, svjedočili smo dvjema poprilično zanimljivim utrkama.

Subotnja, ženska slalomska utrka održana je uz poteškoće. Naime, nije bilo dovoljno što se moglo misliti kako se skijaško natjecanje održava usred Sahare, već je organizatorima i vjetar otežavao organizaciju natjecanja. U jednom je trenutku bilo upitno hoćemo li napokon svjedočiti punom skijaškom vikendu. Unatoč svim nedaćama, utrka je održana u ponešto skraćenom obliku, uz odgodu od sat vremena. Možete li pretpostaviti što se dogodi kada se utrka skrati? Odjednom se otvori mogućnost širem krugu natjecateljica da dožive svojih pet minuta slave. Iako se doista i realizirala ta zgusnutost, pogotovo u prvom dijelu natjecanja, sjajna Amerikanka nije dozvolila veća iznenađenja. 

Vrlo je dominantno odskijala obje vožnje, doduše u prvom dijelu nastupa prve vožnje doimala se kako još nije svjesna da se natjecanje održava, no vrlo brzo je to ispravila. Najbliže Shiffrin, u prvoj se vožnji, približila Frida Hansdotter, na samo 0.14 sekundi zaostatka. Treće vrijeme ostvarila je Petra Vlhova. U drugom dijelu natjecanja karte su se malo promiješale, samo je kraljica ostala netaknuta. Mnoge su djevojke skijale dobro, izdvojimo Njemicu Marinu Wallner, Šveđanku Magdalenu Fjaellstroem i susjedu Metu Hrovat, ali malo je tko mogao misliti da bi Bernadette Schild mogla do postolja, unatoč fantastičnom nastupu, nakon što je u prvom dijelu natjecanja završila na dvanaestoj poziciji. Puno joj je toga išlo na skiju, ali zbog toga ne treba umanjiti njezino ostvarenje.

Slovakinja Petra Vlhova je pokazala kako će se družiti s nama ove sezone, pogotovo u člancima vezanim za disciplinu slaloma. Odskijala je solidno, ništa više od toga, što joj je donijelo drugu poziciju na kraju natjecanja. Hansdotter je podbacila te je završila na četvrtoj poziciji, dok je, kako je već napomenuto Shiffrin stigla do nove pobjede. Vjerovali ili ne, dvadesettrogodišnjoj američkoj reprezentativki to je već 33. pobjeda u karijeri, ukoliko u obzir uzmemo natjecanje Svjetskog skijaškog kupa. Treći put u karijeri je pobijedila u Leviju.

Dan kasnije, snijega je i dalje bilo u istim količinama, ali se vjetar stišao. Navedeno je moglo značiti samo jedno. Nakon što su zbog lošeg vremena preskočili prvu utrku sezone u Söldenu, skijaši će napokon istu i otvoriti. To se na kraju i dogodilo, na radost mnogih ljubitelja ovog natjecanja. Svi su se vjerojatno pitali samo jedno, može li Marcel Hirscher nastaviti svoju dominaciju ili će Henrik Kristoffersen napokon Austrijancu skinuti skalp. Odgovor glasi, Marcel Hirscher nastavlja svoju dominaciju, iako je Henrik Kristoffersen tijekom ljeta pojeo puno palente i skoro dostigao jednog od najvećih skijaša svih vremena, barem što se rezultata tiče.

Nakon prvog dijela natjecanja Norvežanin je za Austrijancem zaostao malenih 0.07 sekundi, da bi na kraju ipak osvojio drugo mjesto s neznatno većim zaostatkom; ostao je kratak za 0.09 sekundi. Kako je navedeni dvojac skijao? O tome ne treba trošiti riječi. Kristoffersenov stil je ljepši za oko, dok je Hirscherov efikasniji. To su doista besprijekorne izvedbe. Bit će zanimljivo pratiti njihove okršaje tijekom ove sezone. Ako se po jutru dan poznaje, u ponoć bi mogli svjedočiti dugom i velikom vatrometu.

Osim spomenutog dvojca, u utrci je sudjelovalo još 86 skijaša. Neki su nas oduševili, a većina ih je razočarala. Vodila se grčevita borba za treću poziciju. Valja naglasiti kako u utrci nije nastupio Nijemac Felix Neureuther. Doživio je ozljedu ruke na treningu te je odlučio preskočiti ovu utrku. Nakon prvog dijela natjecanja treće mjesto je zauzeo, pomalo iznenađujuće, Francuz Clement Noel. Odmah iza njega se smjestio, kolega mu, Victor Muffat-Jeandet, dok su iza njih doskijali Austrijanci Michael Matt i Manuel Feller. Na kraju balade, treću je poziciju osvojio, na valovima sreće, Šveđanin Andre Myhrer, koji je nakon prvog dijela natjecanja držao devetu poziciju zajedno s Britancem Rydingom. Iskoristio je sve pogreške svojih protivnika. Dovoljno je reći kako je navedeno ostvarenje postigao sa zaostatkom od 1.41 sekunde za pobjednikom. 

U utrci su sudjelovala i četiri naša predstavnika. Najbolji od njih, sa startnim brojem 33, bio je Matej Vidović. U svojoj prvoj utrci sezone došao je do bodova. Zauzeo je 21. poziciju sa 2.90 sekundi zaostatka za pobjednikom. Iz perspektive zaostatka za trećeplasiranim (+1.49 sekundi), može se reći kako to i nije toliko loše. Nadamo se kako je ovo samo početak njegovih sjajnih ostvarenja. Filip Zubčić, Elias Kolega i Istok Rodeš nisu bili sretne skije. Zubčić i Rodeš nisu završili prvi dio natjecanja, dok je Kolega doskijao do 40. pozicije sa 2.65 sekundi zaostatka za Hirscherom. Sva trojca su imali poprilično visoke brojeve, no to nikako ne može biti alibi za njihov plasman. Dvadesetjednogodišnji Bugarin Albert Popov, sa startnim brojem 76, uspio se plasirati u drugi dio natjecanja te je na koncu osvojio dvadeseto mjesto sa 2.49 sekundi zaostatka za pobjednikom. Nije jedini, još se nekoliko skijaša s visokim startnim brojem uspjelo plasirati u drugi dio natjecanja te ostvariti solidan rezultat. 

Iako nije vezana za slalomske utrke održane proteklog vikenda, valja istaknuti vijest kako je Ida Štimac doživjela tešku ozljedu križnih ligamenata na treningu veleslaloma te je za nju sezona završena. Nadamo se kako će se uspješno oporaviti te vratiti još jača i bolja nego li je bila do sada. Kada već spominjemo ozljede, osim Neureuthera, ozljedu ruke je doživio i Aksel Lund Svindal te se podvrgnuo operaciji, no prema prvim vijestima ne bi trebao dugo izbivati sa snježnih padina. Možda ga već sljedećeg vikenda, kada su na rasporedu utrke brzih disciplina za muškarce u kanadskom Lake Louiseu te utrke tehničkih disciplina za djevojke u Killingtonu, vidimo u akciji. Lijepo je što se zima udostojila pojaviti i u našim krajevima. Sada će nam biti još lakše pratiti natjecanja Svjetskog skijaškog kupa. Jedino se nadamo da će u nastavku pjesma biti ponešto drugačija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 316008
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr