28.10.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Otvorena je nova sezona Svjetskog skijaškog kupa

Utrkom ženskog veleslaloma otvorena je nova, 52. sezona FIS Svjetskog skijaškog kupa. Danas se trebala održati i veleslalomska utrka za muškarce, ali je zbog lošeg vremena otkazana.

Ovaj vikend donio nam je početak 52. sezone Svjetskog skijaškog kupa. Tradicionalno, taj se početak održao u austrijskom Söldenu, gdje su se prema planu trebale održati veleslalomske utrke u obje konkurencije. Vremenska prognoza organizatorima nije išla na skiju, ali su u subotu, unatoč gustoj naoblaci i laganom snijegu, uspjeli organizirati natjecanje, s time da je start bio ponešto spušten u odnosu na prvotnu poziciju. Proteklu noć pale su velike količine snijega, pa su zbog jakog vjetra, koji im nije omogućio pripremu staze, bili primorani otkazati veleslalomsku utrku za muškarce. Tako je i ove godine, po uzoru na prošlu, sezona Svjetskog skijaškog kupa započela krnjim vikendom.

Održana veleslalomska utrka za skijašice ipak je ponudila zanimljiv rasplet te time barem na neki način skijoljupcima ponudila zrno utjehe za današnje neodržavanje muškog veleslaloma. Prvi dio natjecanja sjajno je odskijala Federica Brignone, što joj je na kraju istog donijelo vodeću poziciju. Svojom izvedbom zasigurno je iznenadila mnoge. Naime, zbog ozljede na kraju prethodne sezone, propustila je određeni dio ljetnih priprema. Odmah iza nje, smjestila se prošlogodišnja pobjednica navedene utrke, Viktoria Rebensburg, dok je treće mjesto držala Francuskinja Tessa Worley. Aktualna vladarica velikog Kristalnog globusa, Mikaela Shiffrin, nije oduševila, što joj je donijelo tek četvrtu poziciju nakon prvog dijela natjecanja. Najveći skok je napravila Norvežanka Kristin Lysdahl, koje je sa startnim brojem 21, držala osmu poziciju.

U drugom dijelu natjecanja prvo smo svjedočili sjajnim izvedbama reprezentativki norveške reprezentacije. Prvo je fenomenalno odskijala Thea Louise Stjernesund, koja je nakon prvog dijela držala 24. poziciju sa startnim brojem 33. Izuzetno zanimljivu vožnju ponudila je njezina reprezentativna kolegica, Kristine Gjelsten Haugen, ali svejedno nije uspjela biti brža od prethodno spomenute djevojke. Završila je odmah iza nje. U trenutku kada se spustila prvo spomenuta Norvežanka, Lysdahl, imali smo tri Norvežanke na prve tri pozicije. Od tog trenutka uslijedio je rasplet utrke. Svaka sljedeća skijašica koja se spustila iz startne kućice, bila je bolja od one u ciljnoj ravnini, koja se nalazila na mjestu za vodeću skijašicu utrke.

Sve se to događalo do nastupa Francuskinje Worley, koja je nadmašila, tada vodeću Shiffrin, za 0.94 sekundi. Do konačnog završetka utrke još su se morale spustiti Rebensburg i Brignone. Obje skijašice su razočarale. Njemica je u konačnici zauzela četvrtu poziciju sa 0.99 sekundi za pobjednicom, dok se Brignone uspjela ugurati na pobjedničko postolje. Zauzela je drugu poziciju, odmah iza Worley, sa zaostatkom od 0.35 sekundi. Time je Francuskinja ostvarila prvu pobjedu na otvaranju sezone u austrijskom Söldenu. Iako je program okrnjen, skijaška sezona je započela. Skijaška karavana sada će imati nekoliko tjedana za brušenje forme, a zatim se svi sele u finski Levi, gdje su 17. i 18. studenoga na rasporedu slalomske utrke u obje konkurencije. Nadamo se samo kako će vrijeme dozvoliti da se planirani program realizira u cijelosti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 315158
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr