04.03.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Kranjska Gora, Crans-Montana: Hirscher i Brignone najbolji

Marcel Hirscher opet je pobijedio. Novom slalomskom pobjedom osigurao je i drugi mali Kristalni globus ove sezone. Najbolja je, u utrci alpske kombinacije, bila Federica Brignone. Wendy Holdener je osvojila mali Kristalni globus alpske kombinacije.

Iza nas je još jedan, iznimno uzbudljiv, skijaški vikend. Djevojke su se danas natjecale u disciplini alpske kombinacije Crans-Montane, dok su mladići odmjerili snage u slalomskoj utrci Kranjske Gore. Jučer smo najavili kako bi mogli gledati obračun između Marcela Hirschera i Henrika Kristoffersena, ali su nas ipak malo demantirali. Marcel je još jednom pokazao kako je ipak svijet za sebe. U potpunosti je izdominirao, tako da niti jedan skijaš, pa čak niti Kristoffersen, nije uspio ugroziti njegovo pobjedničko vrijeme. Odmah se u prvoj vožnji vidjelo kako će to biti jednosmjerna ulica. Kristoffersen je odskijao poprilično dobro, nadvisio Manfreda Moelgga za 1.04 sekunde te je samo čekao potvrdu svog vremena od strane Austrijanca. Hirscher je savršeno prošao stazom što mu je donijelo 0.82 sekunde prednosti nad Kristoffersenom. 

Najbliže vodećoj dvojci, u prvom dijelu natjecanja, stigao je aktualni olimpijski pobjednik navedene discipline, Andre Myhrer. Sjajno je odskijao gornji dio staze, dok je u posljednjem dijelu ponešto posustao. U konačnici je završio na trećoj poziciji s 0.99 sekundi zaostatka za Hirscherom. Iz prve vožnje još valja izdvojiti fenomenalne izvedbe Loica Meillarda te Clement Noela. Francuz je sa startnim brojem 22 stigao do pete pozicije, dok je Švicarac sa startnim brojem 23 bio odmah iza njega. U utrci su nastupila i tri naša predstavnika, ali se nažalost niti jedan od njih nije uspio plasirati u drugi dio natjecanja. Matej Vidović startao je sa startnim brojem 32, a završio je na 34. poziciji. Elias Kolega, sa startnim brojem 55, bio je odmah iza njega. Istok Rodeš je zauzeo 39. mjesto sa startnim brojem 61.

Obje su slalomske vožnje imale zanimljive postave, malo neuobičajnije od onih kakve su to najčešće. Mnogi se na takvim postavama nisu najbolje snašli. Jedan od takvih je i Andre Myhrer, koji je uz mnogo pogrešaka završio tek na 24. poziciji. Za razliku od prvog dijela natjecanja, u kojem je bio tek deseti, Švicarac Ramon Zenhaeusern je odskijao fantastično u nastavku te je uspio doći do mjesta na postolju. Završio je na trećoj poziciji s 1.61 sekundom zaostatka za pobjednikom. Iako je opet završio tik do postolja, valja istaknuti i sjajnu drugu vožnju Noela, koji definitivno pokazuje da će biti jedan od nositelja ovog sporta u budućnosti. Odličnu izvedbu imao je i Marc Rochat, koji je sa startnim brojem 33 stigao do šeste pozicije.

I u drugom je dijelu natjecanja izostao dvoboj između Hirschera i Kristoffersena. Kristoffersen je u jednom dijelu svoje vožnje imao samo 0.15 sekundi prednosti nad trećeplasiranim, da bi to na kraju završilo prednošću od 0.39 sekundi. Marcel Hirscher se, unatoč velikim rupama na stazi, spustio fenomenalno. Čovjek-guma je još jednom pokazao cjelokupni spektar svojih sposobnosti. Ulaskom u cilj, semafor je pokazao vrijeme od 1:49.22 minute, što je od Kristoffersena bilo bolje za nevjerojatnih 1.22 sekunde. Time je osigurao i mali slalomski Kristalni globus, ali i veliki Kristalni globus sedmi puta za redom. Tko je mogao zamisliti da će nakon Ivice Kostelića toliko trajati dominacija Austrijanca, pogotovo jer se ne natječe u brzim disciplinama. Doista impresivno.

Nešto manje impresivno, ali vrlo interesantno, bilo je u Crans-Montani, gdje su se djevojke natjecale u disciplini alpske kombinacije. Nakon prve vožnje u kojoj se vozio superveleslalom, vodeća je bila Sofia Goggia. Drugu je poziciju, senzacionalno, držala njezina reprezentativna kolegica Nicol Delago, dok se na treću poziciju plasirala Ragnhild Mowinckel. Od djevojaka kojima je glavna disciplina slalom, Wendy Holdener je držala sedmu poziciju s 1.14 sekundi zaostatka za Talijankom. Petra Vlhova bila je dvanaesta s 1.31 sekundom zaostatka za Goggijom, dok je aktualna olimpijska pobjednica navedene discipline, Michelle Gisin, zauzela tek sedamnaestu poziciju s 1.53 sekunde zaostatka za vodećom iz superveleslalomskog dijela natjecanja. Mikaela Shiffrin nije nastupila.

Slalomski je dio donio nešto drugačiju priču; malo je skijašica koje mogu skijati obje discipline bar podjednako dobro. Prva je od navedenih krenula Gisin te je s uvjerljivom prednošću preuzela vodeću poziciju. Trebala je pričekati prave slalomašice kako bi vidjela koliko je njezino vrijeme dobro. Petra Vlhova, s prednošću od 0.22 sekunde iz prve vožnje, nije uspjela biti brža od Gisin. Zaostala je 0.06 sekundi te je u konačnici zauzela treću poziciju. Brzo je niz stazu krenula Wendy Holdener. Imala je 0.36 sekundi prednosti nad sunarodnjakinjom, ali joj to nije bilo dovoljno za preuzimanje liderske pozicije. U cilj je ušla kao treća, s 0.23 sekunde zaostatka za Gisin. Ipak, navedeni joj je rezultat bio dovoljan za osvajanje malog Kristalnog globusa alpske kombinacije. Odmah iza Holdener, stazom je krenula Federica Brignone te je napravila ono što je Holdener propustila. Prednost od 0.59 sekundi nije se uspjela istopiti do kraja, ostale su još male tri stotinke, te je njezino vrijeme od 1:46.47 minuta ostalo najbolje. Današnjom je pobjedom najavila potencijalno velike stvari u budućnosti.

Nakon ovog, ostao je još jedan vikend natjecanja Svjetskog skijaškog kupa do završnice sezone u Areu. Po okončanju natjecanja u Kranjskoj Gori, muška skijaška karavana se uputila u Kvitfjell, gdje ih sljedeći vikend očekuju utrke brzih disciplina. Za razliku od mladića, djevojke odlaze u Ofterschwang. Tamo će se natjecati u tehničkim disciplinama. Dragi skijoljupci, uživajte u posljednjim skosima najdražeg vam natjecanja. Još malo pa ćemo svi zajedno kukati kako nam nedostaje skijanje i Svjetski skijaški kup. Zato, još uvijek, vrijeme je za skijanje!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 321667
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr