10.03.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Ofterschwang, Kvitfjell: Trijumf Shiffrin i Dressena

Danas su na programu bile dvije utrke. Mikaela Shiffrin pobijedila je u slalomskoj utrci Ofterschwanga. Od skijanja su se oprostile Veronika Velez Zuzulova i Michaela Kirchgasser. Najbrži u spustaškoj utrci Kvitfjella bio je Thomas Dressen.

Kakvim smo samo utrkama danas imali prilike svjedočiti. Nakon jučerašnje izvrsne veleslalomske utrke u Ofterschwangu, danas su se djevojke okušale među još gušće postavljenim štapovima. Kamikaze su, između slalomskih vožnji u Ofterschwangu, spuštale se poprilično direktnom linijom na stazi Olympiabakken u Kvitfjellu. Utrka je bila posebno zanimljiva po tome što se Beat Feuz i Aksel Lund Svindal, izravno natječu za osvajanje malog spustaškog Kristalnog globusa. No krenimo redom.

Prvom slalomskom vožnjom na stazi Ofterschwanger Horn, djevojke su otvorile današnji dan. Utrku je otvorila mlada Austrijanka, brončana iz olimpijskog slaloma u Pyeongchangu, Katharina Gallhuber. Klasično, kao i inače, bilo je teško procijeniti koliko je dobro skijala, no kasnije će se pokazati da je to bilo u skladu s njezinim trenutnim pedigreom. Sa startnim brojem tri, stazom je krenula Wendy Holdener, koja je razočarala svojim slalomskim izdanjem. Ukoliko to želimo potkrijepiti kroz egzaktne brojke, tada je dovoljno reći da je za Gallhuber zakasnila 0.14 sekundi.

Odmah iza Švicarke, niz stazu je krenula Amerikanka, jedna i jedina, Mikaela Shiffrin. Nije to bila vožnja od koje bi vam zastao dan, ali je bilo i više nego dovoljno za preuzimanje prvog mjesta. Od Austrijanke je bila bolja za 0.30 sekundi. Potom je svoje slalomske sposobnosti pokazala Bernadette Schild, sestra legendarne Marlies, sada Raich. Iznenadila je svojom izvedbom u onoj mjeri kojom nas je razočarala Holdener. Uspjela se probiti među tri najbolje skijašice; od Shiffrin je bila sporija za 0.39 sekundi. Od najboljih sedam svjetskih slalomašica, do cilja je stiglo njih šest, dok su u startnoj kućici još ostale Frida Hansdotter i Petra Vlhova.

Frida, aktualna olimpijska pobjednica u navedenoj disciplini, nije u potpunosti opravdala svoj renome. Nakon prvog je dijela natjecanja završila na četvrtoj poziciji s 0.44 sekunde zaostatka za olimpijskom drvenjačom. Petra je pak u potpunosti podbacila. Djevojka koja je trebala, ako ništa, održati neizvjesnost u borbi za osvajanje malog slalomskog Kristalnog globusa, zakasnila je za svojom glavnom konkurenticom čak 0.65 sekundi, što joj je u tom trenutku nosilo šestu poziciju. Morate priznati da to nije neki zalog za drugi dio natjecanja. Zanimljivo, nakon što su se svih sedam najboljih svjetskih skijašica spustile stazom, priča je bila gotova, barem što se tiče borbe za najviše pozicije. Niti jedna se djevojka nije uspjela ubaciti u to birano društvo.

Ipak, utrka je opet postala zanimljiva kad je na red za spuštanje stazom, došla djevojka sa startnim brojem devetnaest. Ta je djevojka bila ukrašena cvijećem. Po posljednji put u profesionalnoj skijaškoj karijeri, niz stazu se spustila, prošlogodišnja Snježna kraljica, Veronika Velez Zuzulova. Tridesettrogodišnja djevojka iz Bratislave, svoju je profesionalnu skijašku karijeru započela na pragu novog tisućljeća. U Svjetskom skijaškom kupu je debitirala 28. listopada 2000. godine na otvaranju sezone 2000./2001. u austrijskom Söldenu. Za osvajanje svojih prvih bodova nije morala dugo čekati. Na svojoj prvoj slalomskoj utrci u Svjetskom skijaškom kupu, 18. studenog 2000. godine u američkom Park Cityju, zauzela je dvadeset četvrtu poziciju. Zanimljivo, na istoj je utrci pobijedila naša sportska heroina, Janica Kostelić.

Na svoje prvo pobjedničko postolje morala je sačekati koju godinu. To se u konačnici dogodilo 08.02.2004. godine u njemačkom Zwieselu. Do pobjede u toj je utrci došla naša poznanica Anja Pearson. Ana Jelušić je zauzela 14. mjesto sa startnim brojem 39, dok se Nika Fleiss plasirala na dvadesetu poziciju. Do njezine prve pobjede moralo je proći još jako puno vremena. Na najvišu se stepenicu pobjedničkog postolja popela 29.12.2009. godine u austrijskom Semmeringu. Iza sebe je ostavila Kathrin Zettel te Tinu Maze. Zanimljivo, svoju je posljednju pobjedu, 03. siječnja 2017. godine, ostvarila upravo u našoj domovini, na Sljemenu. Veronika je imala nevjerojatno puno ozljeda tijekom svoje karijere te je pravo čudo što je sve uspjela postići. Njezin nepokolebljiv duh došao je do izražaja ove sezone, kada je unatoč teškoj ozljedi koljena i eksperimentalnoj operaciji, uspjela nastupiti na Olimpijskim igrama.

Na kraju nije bila previše rječita, izjavila je: "Treba znati kad treba završiti karijeru! Hvala svima od srca!" Nije Veronika bila jedina skijašica u laganoj ljetnoj haljinici. Svoju je karijeru odlučila zaključiti i Michaela Kirchgasser. Tridesetdvogodišnja Austrijanka će ostati zapamćena po svojem fenomenalnom karakteru, ali teško se oteti dojmu kako u tim velikim skijaškim zemljama skijaši i skijašice ostaju samo broj na papiru. U karijeri, koja je trajala sedamnaest godina, ostvarila je tri pobjede, a još je četrnaest puta bila dio pobjedničkog postolja. Vrlo je bila uspješna na Svjetskim skijaškim prvenstvima gdje ima tri timska zlata i jedno srebro, te po još jedno srebro iz slaloma, odnosno dvije brončane medalje alpske kombinacije. Po završetku karijere je izjavila: "Vrijeme je za novi, čarobni početak. Hvala svima!"

Dok su se djevojke pripremale za drugi dio slalomskog natjecanja, mladići su u Kvitfjellu krenuli sa svojim natjecanjem. Utrku je otvorio Vincent Kriechmayr, stigao je do cilja, ali se tamo nije zadržao predugo. Brzo poslije, sa startnim brojem tri, stazom je krenuo jedan od glavnih favorita za osvajanje malog spustaškog Kristalnog globusa i aktualni olimpijski pobjednik te discipline, fenomenalni Aksel Lund Svindal. Prvi dio staze nije odskijao dovoljno brzo. Kasnio je čak 0.34 sekunde za vodećim Austrijancem. Ipak, do ciljne linije uspio je nagaziti na papučicu gasa, što je bilo dovoljno za preuzimanje vodstva s 0.50 sekunde prednosti. Vrlo brzo smo imali prilike svjedočiti raspletu iz perspektive borbe za mali Kristalni globus. Beat Feuz je krenuo sa startnim brojem pet. Na dijelu staze gdje Svindal i nije baš briljirao, Švicarac je uspio stvoriti prednost od 0.31 sekunde. Do ciljne ravnine je ipak izgubio dobar dio te prednosti, ali je još uvijek ostalo malenih 0.09 sekundi. Feuz je ipak završio ispred Svindala te je time došao pred vrata raja. 

Bilo je mnogo skijaša koji su pokušali ugroziti vrijeme Švicarca, ali u konačnici ipak bi posustali. Najbliži tome bio je domaći predstavnik Kjetil Jansrud. Kroz poveći dio staze imao je prednost, ali ju je u konačnici ispustio. Završio je na četvrtoj poziciji s 0.19 sekundi zaostatka za Feuzom. Sjajnu predstavu ponudili su i Christof Innerhofer, Mauro Caviezel, Adrien Theaux, Dominik Paris, odnosno Brice Roger. Svi su redom završili između petog i desetog mjesta. Beat Feuz već se smješkao u cilju te se u potpunosti stopio sa stolicom namijenjenom vodećim skijašima u utrci, kada se niz stazu, sa sretnim startnim brojem trinaest, niz stazu spustio Thomas Dressen. Nije to bila izvedba koja bi vas izbila iz pancerica, čak je nekoliko prolaza imao u crvenom, maksimalno je kasnio 0.22 sekunde, ali je fantastičnom izvedbom u posljednjem dijelu staze uspio odnijeti pobjedu. 

Presjecanjem ciljne linije štoperica se zaustavila, a semafor pokazao, vrijeme od 1:48.17 minuta, što je Dressenu donijelo drugu pobjedu nakon one u Kitzbühelu. Fenomenalni Nijemac nastavlja priređivati iznenađenja. Što nam je donijela Dressenova pobjeda? Ništa naročito. Možda jedino dodatnu zanimljivost utrke. Nitko nije uspio razdvojiti Svindala i Feuza, tako da, neposredno prije posljednjeg spusta sezone, bodovna razlika između njih dvoje iznosi 60 bodova. Feuz je na korak do osvajanja malog Kristalnog globusa, ali smo sigurni kako se Svindal neće tek tako predati. Očekuje nas jedna super neizvjesna utrka spusta u Areu.

Nakon što su mladići završili sa svojim natjecanjem, od 12:30 sati je krenula druga slalomska vožnja. Utrku je otvorila Maren Skjoeld. Sa startnim brojem pedeset, treća po redu je krenula Kristin Lysdahl. Odličan dan Norvežanki je donio puno novih bodova. Osvojila je dvadesetu poziciju. Možemo izdvojiti još nekoliko sjajnih rezultata i izvedbi. Charlotta Saefvenberg je sa startnim brojem trideset tri, stigla do šesnaeste pozicije. Federica Brignone bila je nešto slabija od Šveđanke; sa startnim brojem trideset jedan, zauzela je devetnaestu poziciju. Ovaj je rezultat posebno zanimljiv iz perspektive onog što možemo očekivati od Talijanke u narednim sezonama.

Fokusirajmo se na najboljih sedam djevojaka. Petra Vlhova je popravila dojam u odnosu na prvi dio natjecanja. U konačnici je zauzela četvrtu poziciju. Odmah iza Petre, stazom je krenula Holdener, još jedna djevojka kojoj je trebao popravak rezultata iz prve vožnje. I ona je to učinila, i to kako. Ostavila je Slovakinju, koja je odskijala jednu solidnu slalomsku vožnju, za 0.78 sekundi. Već se tada moglo očekivati da će to biti dovoljno za plasman na pobjedničko postolje. Doista je tako i bilo. Schild, Gallhuber i Hansdotter nisu uspjele ugroziti vrijeme Švicarke. Najbliže joj je došla Šveđanka, koja je ipak zaostala 0.63 sekunde. Jedna je djevojka mogla u cilj brže stići od Holdener. Shiffrin opet nije oduševila, ali je uspjela pobijediti. Ovu konstataciju potvrđuje i činjenica kako joj je od startne prednosti, koja je iznosila 0.46 sekundi, ostalo još samo 0.09 sekundi.

Vremenom od 1:49.10 minuta i poprilično lošom izvedbom Petre Vlhova, stigla je svog novog kipića, malog slalomskog Kristalnog globusa. To znači da će slalom u Areu biti revijalnog karaktera, barem što se tiče borbe za prethodno spomenutu nagradu. Djevojke su slobodne do sljedeće srijede, kada je na rasporedu spustaška utrka u Areu. Mladići će nakon spusta, sutra od 10:30 sati, voziti superveleslalomsku utrku. Bit će izuzetno zanimljivo jer, teoretski, do malog superveleslalomskog Kristalnog globusa, još mogu doći čak šest kamikaza. Realno govoreći, vodit će se borba između Svindala i Jansruda, a niti Kriechmayr još nije otpisan. U svakom slučaju, imamo jamstvo da će i sutrašnji dan biti izuzetno zanimljiv. Dragi skijoljupci, uživajte u posljednjim skosima Svjetskog skijaškog kupa!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 329495
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr