16.09.2014.      

Autor: Ivan Kašuba 

Austrija: Noviteti u sezoni 2014/2015

Iako je do sada vrtoglavi iznos eura uložen već u kvalitetniju ponudu skijaškog turizma, u Austriji ulaganja ne jenjavaju. Pogledajte što vas novo očekuje u Austriji za sezonu koja već polako kuca na vrata.

Planinama polako prolaze zadnji planinari, a temperature su se počele približavati jednoznamenkastim brojevima na termometru. Jesen je pred vratima. U gorskim dijelovima Austrije, skijališta polako kraju privode poslove započete tamo još u proljeće.

Vrše se završni otkosi trave na stazama, revizija žičara je već dobrim djelom započela, a nove investicije privode se lagano kraju prije dolaska prvih snijegova.

-.--.-

Austrija, jedna od svjetskih skijaških velesila, ulaže velike napore i kapitalna sredstva kako bi ugođaj skijašima podigla na veći nivo. Svjedoci smo, u zadnjih nekoliko godina, uistinu naglog "booma" nove ponude diljem Alpa. Prvenstveno počevši od novih žičara, do sve bolje pripremljenih staza, dakle, napredak u tehnološkom dijelu zasnježivanja, i uređajima za uređenje staza, pa sve do krajnje ponude poput bežičnog Interneta na prostoru skijališta, novih parkirnih objekata...

Nadolazeća sezona još se i ne može, za austrijske standarde, pohvaliti prevelikim ulaganjima, no ona su još uvijek tu. Kako svake godine velika skijališta uzimaju primat u novoj infrastrukturi, što je rezultat većeg novčanog prihoda, i mala skijališta ipak također napreduju. Pokrajina Tirol za iduću sezonu svakako je preuzela vodstvo u količini noviteta.

-.--.-

Salzburger Land, zajedno sa Štajerskom, ima ukupno šest skijališta koje će krasiti nove žičare. Obertauern dobiva novi Panoramabahn šesterosjed s kupolom, i grijanim sjedalima, u zamjenu za stari Leitner četverosjed. Susjedni Zauchensee poslao je "u mirovinu" dvosjedežnicu koja je svojedobno bila jedna od prvih u žičara Austrije, trenutno 42 godine stara, te instalirao također šesterosjed imena Gamskogelbahn II. Werfenweng u blizini gradića Bischofshofena se također ponosi novom gondolom za 10 osoba.

-.--.-

Saalbach/Hinterglemm/Leogang u novu sezonu ulazi s čak dva velika projekta. Nova gondola, opremljena bežičnim Internetom, bit će postavljena iz doline Leoganga uz već postojeću, što će udvostručiti ukupni transfer skijaša s parkinga na skijališta, a sve u cilju reduciranja jutarnjih gužvi. Također, Polten četverosjed sada je zamijenjen osmerosjedom. O težini investicije dovoljno je spomenuti kako ove dvije žičare, uz umjetno jezero, koštaju ukupno negdje oko 35 milijuna eura. Vrtoglave brojke, inače, pokazuju kako je Skicirkus Saalbach, od 2000. godine, u modernizaciju i poboljšanje komfora na skijalištu uložio preko 300 milijuna eura.



Malo skijalište između Klagenfurta i Liezena, St. Lambrecht/Grebenzen, sada je postalo još modernije s novom gondolom za 10 osoba Grebenzen, i to na mjestu dvosjeda. U tom djelu Austrije novu gondolu, umjesto sidra i dvosjeda, sada ima Dachstein West/Gosau-Russbach-Annaberg.

Vorarlberg pokrajina, hrvatskim skijašima doduše nešto dalja, bogatija je za šesterosjed Sunnegg u predjelu Damüls-Mellau, te u poznatom skijaškom kompleksu Silvretta Montafon s Panorama Bahn Kreuzjoch gondolom za osam ljudi.

-.--.- 

U Tirolu, kako smo već spomenuli, nova ulaganja ne jenjavaju. Tako jedan od vodećih skijaških kompleksa Austrije, Ischgl-Samnaun, gradi veliku gondolu, za 28 skijaša po kabini, u zamjenu za prijašnju manju gondolu. Od skijališta koja će skijaše dočekati s novim gondolama tu su još See i Obertilliach/Golzentipp.

Nove šesterosjedežnice grade se trenutno na skijalištima Ehrwalder Almbahn (Issentalkopf), Alpbachtal (Gmahbahn), Sölden (Wasserkar) i Waidring/Steinplatte (Kammerkörbahn), dok će na Skiwelt Wilder Kaiser nova sezona "zasjati", kako s novim osmerosjedom imena Aualmbahn, tako i novom stazom te restoranom s 200 sjedećih mjesta.

-.--.- 

Zanimljivo je spomenuti kako je na Hintertux ledenjaku, nakon prošlogodišnje obnove restorana, sve u znaku podizanja komfora skijaša. Tako će četverosjedežnica Tuxerjoch biti prva sjedežnica na Hintertuxu s grijanim sjedalima. Također, izgradit će se i natkrivene pokretne stepenice, koje će povezivati Sommerbergalm sa spomenutom sjedežnicom, sve namijenjeno prvenstveno početnicima i djeci.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 16. rujna 2014.   13:59h

    Član od:
    23.09.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Stavio sam slikicu u rubriku Fotografije s Zauchensee-a. Uslikano 09.08.2014. Radilo se u ljeti punom parom.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 329802
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr