11.03.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Kvitfjell, SG(m): Jansrud osigurao mali Kristalni globus

Održana je i posljednja utrka prije završnice Svjetskog skijaškog kupa u švedskom Areu. Pobjedu u superveleslalomskoj utrci ostvario je domaći predstavnik, Kjetil Jansrud. Time, a i mnogim olakotnim okolnostima po njega, osigurao je mali Kristalni globus.

Kakvoj smo ludoj utrci imali prilike svjedočiti danas. Nitko, niti u snu, nije mogao očekivati razvoj događaja kakav se u konačnici dogodio. Nakon izuzetno zanimljivog jučerašnjeg spusta, danas smo gledali još neizvjesniju superveleslalomsku utrku u norveškom Kvitfjellu. Naime, trebala se odviti velika bitka između domaćih predstavnika, Aksela Lunda Svindala i Kjetila Jansruda, između kojih je razlika u superveleslalomskom poretku iznosila 46 bodova. Utrci za osvajanje malog superveleslalomskog Kristalnog globusa, mogao se priključiti i Vincent Kriechmayr, koji je za Jansrudom zaostajao 60 bodova. U nekom ludom raspletu u posljednje dvije utrke, kipiću se potajno mogao nadati i Hannes Reichelt, koji je bio na distanci od 74 boda. 

Jesmo li na kraju vidjeli navedena nadmetanja? Pa i ne baš, bar ne u prethodno opisanom kontekstu, ali utrka definitivno nije razočarala; baš naprotiv. No krenimo redom. Natjecanje je otvorio Dominik Paris. Nije to bila sjajna superveleslalomska izvedba. Uz mnoštvo pogrešaka, u konačnici nije uspio osvojiti ni boda; zauzeo je tek trideset treću poziciju. Odmah ga je s vodeće pozicije svrgnuo jučerašnji pobjednik, Thomas Dressen, koji se na crvenoj stolici također nije zadržao predugo. Jedan od potencijalnih kandidata za osvajanje malog superveleslalomskog Kristalnog globusa, austrijski veteran Hannes Reichelt, kroz cijelu je stazu imao prednost, što mu je na kraju donijelo preuzimanje vodeće pozicije s 0.10 sekundi prednosti nad Nijemcem. 

Sa startnim brojem sedam, niz stazu je krenuo Aksel Lund Svindal. Od samoga je starta preuzeo maksimalni rizik, što se vidjelo već na prvom prolazom vremenu; postigao je prednost od 0.21 sekundu. Norvežanin se toliko uživio u svoju vožnju da je, valjda, zaboravio kako izgleda postava staze. Nakon prvog prolaznog vremena, nije dovoljno dobro memorirao gdje se nalaze vrata poslije jednog od prvih skokova na stazi. Skočio je dobro, kompaktno, ali previše u stranu te nije uspio uhvatiti sljedeća vrata. Svojim je ispadanjem širom otvorio vrata osvajanja malog Kristalnog globusa svom reprezentativnom kolegi, Kjetilu Jansrudu. 

Jansrud je krenuo stazom brzo nakon Svindala. Poput aktualnog olimpijskog pobjednika u disciplini spusta, krenuo je izuzetno žustro, također se skijao na ivici ispadanja. Za razliku od Svindala, Jansrud je jako dobro znao gdje se svaka pojedina vrata nalaze. U jednom je trenutku imao prednost od 0.61 sekundi nad, tada trenutno vodećim, Austrijancem. Ulaskom u cilj navedena se prednost ipak ponešto istopila, ali je vrijeme od 1:33.21 minutu i dalje bilo bolje od Reicheltovog za 0.47 sekundi. Za potvrdu osvajanja malog Kristalnog globusa morao je sačekati Kriechmayra, koji je startao sa startnim brojem trinaest. Dvadesetšestogodišnji je Austrijanac djelovao indisponirano. Nije ponudio ono što se očekivalo od njega. Niti približno nije uspio ugroziti Jansrudovo vrijeme. Zakasnio je čak 0.67 sekundi.

Po okončanju Kreichmayrove izvedbe, mnogi su očekivali kako je priča gotova. Još je eventualno Beat Feuz mogao promijeniti poredak, ali se, bar onako laičkim okom, činilo kako je staza previše zavojita za korpulentnog Švicarca. Ipak, Feuz je pokazao kako mu zavoji nisu strani. Odskijao je fantastično, posebno donji dio staze koji je bio nešto otvoreniji, te je stigao je do druge pozicije, s 0.22 sekunde zaostatka za Norvežaninom. U tom je trenutku postalo jasno kako će Jansrud uzeti mali superveleslalomski Kristalni globus, iz razloga jer je već trenutna bodovna razlika između njega i Kriechmayra bila prevelika. Nevjerojatno, ali niti tu priči nije bio kraj.

Sa startnim brojem šesnaest stazom se spustio Mauro Caviezel, šesti iz jučerašnjeg spusta, te je uspio pomaknuti Reichelta s pobjedničkog postolja. Od Jansruda je bio sporiji 0.45 sekundi. Nekima je već ovdje bilo dosta uzbuđenja, ali se s time nisu složili skijaši čiji su nastupi tek uslijedili. Sa startnim brojem 25, iz startne je kućice krenuo još jedan domaći predstavnik, Adrian Smiseth Sejersted. Izgleda kako poznaje svaki kutak Olympiabakken staze u Kvitfjellu. Odskijao je iznad svih očekivanja, što mu je donijelo zaostatak od 0.34 sekunde za svojim sunarodnjakom i trenutno treću poziciju. Samo pet brojeva kasnije, mladi se Norvežanin lagano pržio na vrućem ulju zbog kuhara poznatog pod imenom Manuel Osborne-Paradis. Iskusni je Kanađanin skoro kreirao novo iznenađenje. Srećom po Norvežanina, ipak je od njega bio sporiji za 0.10 sekundi.

Ono što nije uspio postići Osborne-Paradis, napravio je Brice Roger. Desetoplasirani iz jučerašnje utrke spusta, stazom se sljuštio sa startnim brojem 49 te je uspio pomaknuti dvadesettrogodišnjeg Norvežanina s pobjedničkog postolja za jednu jedinu stotinku. Dvadesetsedmogodišnji je Francuz uspio izjednačiti svoj rezultat karijere. Naime, u ožujku 2015. godine, uspio je doći do treće pozicije u superveleslalomskoj utrci Meribela. Današnji je rezultat ipak veći. Tada je skijao na domaćem terenu i na prsima, odnosno leđima, nosio startni broj sedam. Zanimljivo, opet je Jansrud bio ispred njega; tada je zauzeo drugu poziciju, dok je pobjedu odnio Dustin Cook.

Nakon današnje utrke, analogno jučerašnjem slalomu za skijašice, može se reći kako će superveleslalomska završnica u Areu biti revijalnog karaktera. Kjetil Jansrud nakon današnje utrke na kontu ima 360 bodova, dok je njegov prvi pratitelj, Hannes Reichelt, sakupio, teško je reći tek, kad se radi o tridesetsedmogodišnjem Austrijancu, 222 boda. Do kraja sezone ostala je po još jedna utrka svake discipline, u obje konkurencije. Naravno, ovdje treba izostaviti disciplinu alpske kombinacije, koja baš i nije popularna među čelnicima FIS-a. Prve utrke završnice u Areu na rasporedu su u srijedu 14. ožujka. Prvo će, od 10:30 sati, sezonu završiti oni skijaši koji se natječu isključivo u spustu. Djevojke će se stazom spuštati tek od 12 sati; zasigurno će nas zavesti svojim spustaškim izvedbama i neće nam biti dosadno. Feuz mora potvrditi osvajanje svog kipića, a čeka nas i dvoboj između Sofije Goggije, koja je trenutno vodeća u spustaškom poretku, te Lindsey Vonn, koja za njom zaostaje tek 23 boda. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 325508
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr