24.02.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

ZOI 2018: Švicarskoj team event; Ledecka opet zlatna

Posljednje natjecanje u alpskom skijanju, team event, osvojila je reprezentacija Švicarske. Ester Ledecka, najljepša priča ovih Olimpijskih igara, nakon superveleslalomskog zlata, bila je najbolja i u snowboard disciplini paralelnog veleslaloma.

Natjecanjem u team eventu, završile su 23. Zimske olimpijske igre u alpskom skijanju. Na stazi Rainbow 2, skijaškog centra YongPyong, šesnaest svjetskih skijaških reprezentacija natjecalo se u paralelnom veleslalomu. Navedena je staza bila izuzetno kratka; svaka je vožnja trajala otprilike dvadeset sekundi. Plava i crvena postava bile su relativno jednako postavljene, a u svakom se krugu natjecanja skijala po jedna vožnja između parova reprezentacija. Svaka je reprezentacija minimalno imala prijavljen tim koji se sastojao od dvije skijašice i dva skijaša. Neke su reprezentacije imale prijavljene po još jednog skijaša i skijašicu u ulozi dodatne zamjene. Za svaku se pojedinu vožnju dodjeljivao bod, u ovisnosti o tome tko je od skijaša ili skijašica bio brži. Ukupno su vožene četiri vožnje između svake reprezentacije. Ukoliko bi rezultat završio izjednačenim ishodom, tada je u sljedeći krug natjecanja prolazila ona reprezentacija koja je u zbroju postigla bolje vrijeme.

Valja naglasiti kako je mnogo vrhunskih skijaša i skijašica odlučilo propustiti navedeno natjecanje. Tako smo bili zakinuti za izvedbe Marcela Hirschera, Mikaele Shiffrin, Henrika Kristoffersena, Lindsey Vonn, Manfreda Moelgga, Bernadette Schild, Aksela Lunda Svindala, Anne Veith, Kjetila Jansruda, Ragnhild Mowinckel te mnogih drugih. Utrku je otvorio dvoboj između Austrije i Južne Koree, u kojem ishod niti jednog trenutka nije došao u pitanje. Reprezentacija Austrije je to riješila s rezultatom od 4-0 u svoju korist. U prvom je krugu bilo nekoliko zanimljivih dvoboja. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija odskijale su neriješeno, 2-2, ali su zbog boljeg vremena u sljedeći krug prošli Britanci. Navedeno čak ne mora čuditi kada se navede činjenica da su reprezentaciju SAD-a činili: Patricia Mangan, Megan McJames, Alice Merryweather, David Chodounsky, Mark Engel te Nolan Kasper. Reprezentacija Velike Britanije bila je u sastavu: Charlie Guest, Alex Tilley, Laurie Taylor te Dave Ryding

Osim navedenog dvoboja, istim je rezultatom završio ishod utrka između Francuske i Kanade te Njemačke i Slovačke. Francuzi, Adeline Baud Mugnier, Tessa Worley, Nastasia Noens, Alexis Pinturault, Clement Noel te Julien Lizeroux, su ipak ukupno bili nešto brži od Laurence St-Germain, Erin Mielzynski, Candance Crawford, Phila Browna, Trevora Philipa te Erika Reada, koji su predstavljali Kanadu. Slovaci u sastavu Petra Vlhova, Veronika Velez Zuzulova, Sona Moravcikova, Adam Žampa, Andreas Žampa te Matej Falat također su malo zakasnili za reprezentacijom Njemačke, koju su činili Lena Duerr, Marina Wallner, Linus Strasser, Alexander Schmid te Fritz Dopfer. U četvrtfinalu natjecanja su se susrele Austrija i Švedska, Velika Britanija i Norveška, Italija i Francuska te Njemačka i Švicarska. Pomalo neočekivano, reprezentacija Austrije je u sve četiri vožnje bila bolja od Švedske za koju su nastupali Frida Hansdotter, Anna Swenn-Larsson, Emelie Wikstroem, Mattias Hargin, Andre Myhrer te Kristoffer Jakobsen. Austrija je skijala u sastavu: Katharina Liensberger, Katharina Gallhuber, Stephanie Brunner, Manuel Feller, Michael Matt te Marco Schwartz. Ovdje je posebno odjeknula pobjeda mlade Liensberger nad, aktualnom olimpijskom pobjednicom u slalomu, Fridom Hansdotter.

Velika Britanija je opet uspjela postići neriješen rezultat, ali je u ukupnom vremenu bila nešto slabija od Norveške, za koju su nastupali Nina Haver-Loeseth, Kristin Lysdahl, Maren Skjoeld, Sebastian Foss-Solevaag, Leif Kristian Nestvold-Haugen te Jonathan Nordbotten. Švicarska je u sličnom raspletu pobijedila Njemačku te se time plasirala u polufinale natjecanja. Iako nije završilo neriješenim rezultatom, izrazito je bio zanimljiv dvoboj Italije i Francuske. Za Italiju su nastupali Alex Vinatzer, Riccardo Tonetti, Chiara Costazza te Irene Curtoni, a u zapisniku su još bili Stefano Gross i Federica Brignone. Prvo navedeni Talijan je uspio doći do pobjede u vožnji protiv Pinturaulta. Bio je brži za čak 0.29 sekundi. Zatim su uslijedila polufinala u kojim su se sastale reprezentacije Austrije i Norveške te Francuske i Švicarske. Oba su dvoboja završila 3-1 u korist onih reprezentacija koje su prošle u finale. Očekivano, riječ je o ekipama Austrije i Švicarske, dok su u utrku za treće mjesto otišle reprezentacije Francuske i Norveške. 

Dvoboj za treće mjesto završio je neriješenim rezultatom. Worley je bila bolja od Lysdahl, Foss-Solevaag je pobijedio Pinturaulta. Baud-Mugnier osvojila je drugi bod za Francusku u utrci protiv Haver-Loeseth, dok je rezultat izjednačio Nestvold-Haugen. Zbog boljeg ukupnog vremena, bronca je otišla u Norvešku. Finalni dvoboj je završio rezultatom 3-1 za prvog ekipnog pobjednika u povijesti Olimpijskih igara. Za austrijsku je reprezentaciju, utrku odlično otvorila Liensberger, koja je pobijedila Feierabend za 0.31 sekundu. Michael Matt pogriješio je u jednim vratima te je time njegov rezultat poništen. Gallhuber je izgubila od Holdener, dok je Schwartz previše riskirao te je odustao. Olimpijsko je zlato osvojila Švicarska za koju su skijali Denise Feierabend, Wendy Holdener, Daniel Yule te Ramon Zenhaeusern, dok je u zapisniku još bio Luca Aerni. Srebro je, logično, osvojila Austrija. Hrvatska je mogla sudjelovati u team eventu, ali zbog ozljeda te mnogih izazova koji tek slijede našim skijašima i skijašicama, od toga se odustalo. Iako naša reprezentacija nije nastupala, može se reći kako smo imali predstavnika u Daliboru Šamšalu, koji već nekoliko sezona skija pod mađarskom zastavom.

Osim navedene utrke, sa zanimanjem smo pratili natjecanje snowboarda u paralelnom veleslalomu gdje je nastupala Ester Ledecka, aktualna olimpijska pobjednica u disciplini superveleslaloma alpskog skijanja. Najljepša priča Olimpijskih igara završila je onako kako su se svi nadali, novom zlatnom medaljom dvadesetdvogodišnje Čehinje. Ovoga je puta bila bolja od Ruskinje Alene Zavarzine i Njemice Seline Joerg. Ova medalja definitivno nije senzacionalna kao ona u alpskom skijanju. Ledecka je naime aktualna svjetska prvakinja iz Sierra Nevade 2017. godine te jedna od najuspješnijih natjecateljica snowboarda općenito. Ovoga puta nije bila toliko iznenađena, već stvarno sretna; izjavila je: "Ovo je fantastično. Uživala sam u svakoj utrci u kojoj sam nastupila. Vrlo sam sretna što sam mogla biti dio ovih Olimpijskih igara, natjecati se u dva sporta te osvojiti dva zlata. Hvala svima na podršci!

Sutra je posljednji dan 23. Zimskih olimpijskih igara. Ceremonija zatvaranja je na rasporedu u nedjelju od 12 sati po srednjoeuropskom vremenu. Sljedeće Zimske olimpijske igre su na rasporedu za četiri godine, 2022. u kineskom Pekingu. Najbolje skijašice i skijaši svijeta već su se zaputili prema Europi. Nastavlja se natjecanje Svjetskog skijaškog kupa. Djevojke odlaze u Crans-Montanu, gdje ih već sljedeći vikend očekuju utrke superveleslaloma i alpske kombinacije. Mladići će put Kranjske Gore u kojoj će se održati utrke tehničkih disciplina. Hoćemo li u sljedećim utrkama gledati iznenađenja poput onih na Olimpijskim igrama, tek nam ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, iako se opraštamo od događaja godine, još ćemo neko vrijeme uživati u skijaškim natjecanjima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 325758
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr