03.03.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Kranjska gora, Crans-Montana: Pobjede Hirschera i Weirather

Održane su prve utrke Svjetskog skijaškog kupa nakon Olimpijskih igara. U veleslalomu je uvjerljivo najbolji bio Marcel Hirscher, dok je u utrci superveleslaloma Tina Weitarher najbrže stigla do cilja.

Današnjim se danom nastavilo natjecanje Svjetskog skijaškog kupa nakon više od tri tjedna pauze zbog održavanja najvećeg sportskog natjecanja, Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu. Djevojke su se natjecale u superveleslalomskoj utrci Crans-Montane, dok su mladići, u Kranjskoj Gori, provjerili tko je najbrži u disciplini veleslaloma. Obje su utrke bile vrlo interesantne, a prvi su na stazu krenuli skijaši.

Po vrlo ledenoj stazi Podkoren 3, prvi se spustio aktualni olimpijski pobjednik u veleslalomu, Marcel Hirscher. Naravno, došao je do cilja, ali za provjeru svog vremena trebao je sačekati svoje najbliže pratitelje. Alexis Pinturault krenuo je sa startnim brojem tri i pokazao kako je Marcel odskijao izvanredno. U cilj je stigao čak 1.41 sekundu kasnije od Hirschera. Odmah iza njega spustio se Henrik Kristoffersen. Bio je nešto bolji od Francuza, ali to svejedno nije bilo sjajno. Zakasnio je za Austrijancem 0.73 sekunde. Među prva tri skijaša svoje je mjesto uhvatio i domaći predstavnik Žan Kranjec. Ostvario je potpuno isto vrijeme kao i Pinturault. Naš Filip Zubčić krenuo je dvadeseti po redu, ali to nije izgledalo dobro. Nakon prve vožnje držao je 26. poziciju s 4.29 sekundi zaostatka za Hirscherom. Naš drugi predstavnik, Elias Kolega, nažalost nije uspio završiti utrku. Ne treba si to previše uzeti k srcu. Izuzetno ledena staza bila je kobna za mnoštvo, mnogo iskusnije, skijaše.

Druga vožnja donijela je istu pjesmu. Iz skupine skijaša koja ne pripada najboljim veleslalomašima svijeta, treba izdvojiti sjajne izvedbe nekoliko skijaša. Adam Žampa krenuo je drugi niz stazu, ulaskom u cilj preuzeo je vodstvo utrke te se tu poprilično dugo zadržao. S navedene ga pozicije nije uspio pomaknuti niti naš Filip Zubčić. Pošto je u prvoj vožnji skijao loše, očekivali smo iskupljenje. Filip je preuzeo rizik, ali je jako puno griješio. Danas nije bio njegov dan. U konačnici je završio na 26. poziciji s 6.76 sekundi za pobjednikom. Za razliku od Filipa, Amerikanac Ryan Cochran-Siegle je odskijao sjajno. Spomenuta dvojca su ostvarili sjajan pomak u drugoj vožnji. Žampa je u konačnici završio na petnaestoj poziciji, dok je Amerikanac zauzeo deseto mjesto. Iako prva vožnja nije bila baš najbolja, Leif Kristian Nestvold-Haugen te Manuel Feller, uspjeli su popraviti dojam u drugom dijelu natjecanja. Norvežanin je na kraju zauzeo četvrtu poziciju, dok je Austrijanac završio na šestom mjestu. 

Od vodeće četvorke iz prvog dijela natjecanja, ne doslovno, ispao je jedino Žan Kranjec. Nije izdržao pritisak domaćeg terena te je u konačnici zauzeo, isto sjajnu, petu poziciju. Poredak najbolje trojce se nije mijenjao. Alexis Pinturault uvjerljivo je, sa 2.51 sekundom zaostatka za pobjednikom, završio na trećem mjestu. Drugu je poziciju zadržao Henrik Kristoffersen, dok je Marcel Hirscher postao poput Teda Ligetyja, koji danas nije uspio završiti utrku, od pred par godina. Vrijeme od 2:20.76 minuta uvjerljivo je najbolje. Austrijanac je Norvežanina zaledio na 1.66 sekundi zaostatka. Ovom je pobjedom uspio osigurati osvajanje malog veleslalomskog Kristalnog globusa. Marcel trenutno ima 125 bodova prednosti ispred Norvežanina, što je nemoguće dostići u jednoj utrci, koliko je još ostalo do kraja ovosezonskog veleslalomskog natjecanja Svjetskog skijaškog kupa. Time je uspio ponoviti prošlogodišnje veleslalomsko ostvarenje. U ukupnom poretku ima prednost od 269 bodova ispred prvog pratitelja, Henrika Kristoffersena, te je još uvijek teoretski moguće da mu veliki Kristalni globus izmakne iz ruku. U praksi je ponešto drugačija priča.

U ženskom dijelu konkurencije razlika u bodovima ukupnog poretka Svjetskog skijaškog kupa je još uvjerljivija. Iako danas nije nastupala, Mikaela Shiffrin ima 611 bodova prednosti ispred Wendy Holdener. Na trećem se mjestu ukupnog poretka nalazi današnja pobjednica superveleslalomske utrke u Crans-Montani, Tina Weirather. Superveleslalom, koji je bio nalik spustu, najbrže je, s vremenom od 1:02.17 minuta, prošla upravo reprezentativka Lihtenštajna. Bilo je tu djevojaka koje su joj parirale u jednom dijelu staze, ali u suštini, niti jedna joj se skijašica nije uspjela približiti. Možda bi u tome uspjela, danas drugoplasirana, Anna Veith, ali je načinila izuzetno veliku pogrešku u posljednjih nekoliko vrata utrke. U konačnici je dobro da je uspjela stići do cilja jer se u jednom trenutku činilo kako će svoj nastup završiti prije ciljne linije. Za Weirather je zakasnila 0.36 sekundi. Naravno, nije bila jedina skijašica kojoj se dogodio "black out" u posljednjem dijelu staze, ali može biti ponosna na sebe jer je maksimalno izvukla iz navedene situacije.

Treće su mjesto, s istim vremenom, dosta dugo držale Federica Brignone i Michelle Gisin. Da bi se podsjetili kako je to bilo na Olimpijskim igrama, pobrinula se Wendy Holdener sa startnim brojem 31. Odskijala je fenomenalno te je senzacionalno zauzela treću poziciju s 0.38 sekundi zaostatka za Weirather. Dodajmo vijest kako u utrci nisu nastupile Ester Ledecka, aktualna olimpijska pobjednica navedene discipline, te Lindsey Vonn. Pobjednica današnje utrke ujedno je i vodeća u superveleslalomskom poretku Svjetskog skijaškog kupa. Ovom je pobjedom dodatno povećala prednost ispred drugoplasirane Lare Gut, koja je danas završila na sedmoj poziciji. Treće mjesto, sa 114 bodova zaostatka, drži današnja drugoplasirana Anna Veith. Bit će još itekako zanimljivo do kraja sezone.

Sutra nas očekuje po još jedna utrka u obje konkurencije. Djevojke će se od 10:30 sati natjecati u najzanimljivijoj skijaškoj disciplini, alpskoj kombinaciji. To je ujedno i posljednja ovosezonska utrka navedene discipline. Druga je vožnja na rasporedu od 13:30 sati. Skijaši će, nakon današnjeg veleslaloma, snage odmjeriti i u disciplini slaloma. Prva je vožnja na rasporedu od 9:30 sati, dok drugi dio natjecanja započinje tri sata kasnije. Očekuje naš još jedno nadmetanje između Marcela Hirschera i Henrika Kristoffersena. Može li Hirscher još jednom pokazati kako je najbolji, ili će mu Kristoffersen ukrasti drugu pobjedu, tek nam ostaje za vidjeti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 326747
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr