17.03.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Are - SL(ž), VLS(m): Potvrda kipića Hirschera i Shiffrin

Marcel Hirscher i Mikaela Shiffrin pobjedama su potvrdili osvajanje malih Kristalnih globusa u disciplini veleslaloma, odnosno slaloma.

Danas su održane posljednje ovosezonske utrke Svjetskog skijaškog kupa u disciplinama veleslaloma za skijaše te slaloma za skijašice. Prije samih utrka nije bilo nikakvih neizvjesnosti. I prije današnjeg dana, Marcel Hirscher i Mikaela Shiffrin su osigurali osvajanje malog Kristalnog globusa u navedenim disciplinama. To je na njih djelovalo vrlo rasterećujuće te su još jednom pokazali cjelokupan spektar svojih sposobnosti. Svjedočili smo dvjema simpatičnim utrkama u kojim su većina skijaša i skijašica do te mjere bili opušteni, što je za posljedicu donijelo mnoge sjajne slalomske i veleslalomske izvedbe. No, krenimo redom.

Današnji su dan otvorili skijaši, točnije Manuel Feller. Iako je puhao poprilično jak vjetar, to zasigurno ne može biti Austrijančev alibi zbog loše veleslalomske izvedbe. Već ga je sa startnim brojem tri, za čak 1.07 sekundi, nadmašio Henrik Kristoffersen. Vječiti promatrač Hirscherovih leđa odskijao je odlično, ali ne dovoljno dobro da bi barem nakratko završio ispred svog omiljenog natjecatelja. Marcel je niz stazu krenuo odmah nakon Norvežanina te mu je po tko zna koji put omogućio sjajno mjesto za fantastičan pogled. U cilj je ušao s prednošću od 0.59 sekundi. Sa startnim je brojem sedam odlično smučao Žan Kranjec. Iz utrke u utrku pokazuje kako bi već sljedeće sezone mogao postati opaki konkurent vodećem veleslalomskom dvojcu. Današnja mu je izvedba u prvom dijelu natjecanja donijela zaostatak od 0.67 sekundi za Austrijancem te četvrtu poziciju. 

Ugodno iznenađenje je priredio Loic Meillard. Hrabrim je nastup stigao na 0.73 sekunde udaljenosti za Hirscherom. Odmah iza njega, stazom se spustio Victor Muffat-Jeandet. On je pak odskijao još bolje u usporedbi sa Švicarcem. Zapravo, uspio se približiti najbliže vodećem skijašu, Marcelu Hirscheru. Istisnuo je Kristoffersena na treću poziciju, što bi automatski značilo da je sa zaostatkom od 0.50 sekundi zaklonio pogled sjajnom Norvežaninu. Naš Filip Zubčić, u utrku je krenuo sa startnim brojem sedamnaest. Podsjetimo, na završnici natjecanja Svjetskog skijaškog kupa, natječu se 25 najboljih skijaša, a samo njih petnaest osvajaju bodove. Danas, kao ni većim dijelom ove skijaške sezone, Filipu jednostavno nije išlo. Nije to niti izgledalo tako loše, ali je bilo izuzetno sporo. Nakon prve vožnje plasirao se na treću poziciju, odozada, sa zaostatkom od 2.83 sekunde za Hirscherom. U tom je trenutku jedino bilo pozitivno kako je ugrabio sjajnu startnu poziciju za drugu vožnju.

Drugi je dio natjecanja otvorio legendarni Ted Ligety, olimpijski pobjednik navedene discipline iz Sochija 2014. godine, višestruki svjetski prvak, odnosno peterostruki osvajač malog veleslalomskog Kristalnog globusa. Brzo poslije njega, svoju je skijašku sezonu, barem što se tiče nastupa u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa, zatvorio Zubčić. Niti izvedba u drugom dijelu natjecanja nije bila za pamćenje. Startnu prednost od 0.29 sekundi nad Ligetyjem brzo je izgubio. U cilj je ušao drugi, sa zaostatkom od 0.27 sekundi za Amerikancem. U konačnici mu to nije donijelo niti jedan bod. Završio je na osamnaestoj poziciji, pritom zaostavši za pobjednikom 3.43 sekunde. Nadamo se kako će sljedeće sezone ipak biti ponešto uspješniji. 

Od skijaša koji se nisu imali prilike boriti za najviša mjesta, valja izdvojiti aktualnog svjetskog juniorskog prvaka iz Davosa, Marca Odermatta. Dvadesetogodišnji je Švicarac u potpunosti izdominirao na Svjetskom juniorskom prvenstvu. Postao je svjetskim juniorskim prvakom svih disciplina u kojim je nastupio. Treba reći kako nije vozio samo slalom. Na završnici je u Areu osvojio bodove u spustu, dvanaestim mjestom, superveleslalomu, jedanaestom pozicijom, dok je danas završio petnaesti. Svim navedenim nastupima, skrenuo je pozornost cjelokupne skijaške javnosti na sebe. U sljedećim bi sezonama mogao biti glavna uzdanica švicarske reprezentacije.

Rasplet današnjeg natjecanja bio je u potpunosti očekivan. Prvo je domaći predstavnik, Matts Olson, uhvatio vodeću poziciju te se tamo zadržao nešto duže od očekivanoga. Završio je na šestoj poziciji. Utrku nije uspio završiti Alexis Pinturault, koji je nakon prve vožnje držao upravo šesto mjesto. Sjajno je odskijao Meillard, od kojeg niti Kranjec nije uspio biti bolji. U konačnici je zauzeo četvrtu poziciju, dok je fantastični Slovenac bio odmah iza njega. Prve tri pozicije uspješno su podijelili vodeći iz prvog dijela, s malom zamjenom mjesta Kristoffersena i Muffat-Jeandeta. Norvežanin je odskijao odličnu vožnju te je opet uspio izboriti pogled na leđa Marcela Hirschera iz prvog reda. Vrijeme Austrijanca, 2:13.63 minute, bilo je bolje za 0.23 sekunde. Francuz je bio iznimno zadovoljan trećom pozicijom. Od Norvežanina je bio sporiji za samo tri stotinke. 

Marcel Hirscher se ovom pobjedom izjednačio s Hermannom Maierom po broju pobjeda u jednoj sezoni Svjetskog skijaškog kupa. Još je važnije njegovo osvajanje petog, četvrtog uzastopno, malog veleslalomskog Kristalnog globusa. Njegov najbliži pratitelj, Henrik Kristoffersen, ostao je zaleđen na drugoj poziciji sa 145 bodova manje. Treće mjesto u veleslalomskom je poretku pripalo Alexisu Pinturaultu, koji je skupio 391 bod manje od Hirschera. Zanimljivo, osvojio je manje bodova, nego li iznosi bodovna udaljenost do vlasnika kipića. Dodajmo podatak kako je naš Filip Zubčić zauzeo 21. mjesto s 89 osvojenih bodova.

S ponešto uvjerljivijom razlikom, i u utrci i u poretku, slavila je Mikaela Shiffrin. Ako izuzmemo borbu za prvu poziciju, koje naravno nije bilo, ostatak je utrke bio izuzetno zanimljiv. Prvi je dio natjecanja otvorila Wendy Holdener. Nije to bila Wendy kakvu poznajemo, ali je svejedno bilo dovoljno za osvajanje pete pozicije nakon prvog dijela natjecanja. Sa startnim brojem tri, od nje je bila bolja Katharina Gallhuber, dvadesetogodišnja nositeljica bronce s posljednjih Olimpijskih igara. Nije se dugo zadržala na crvenoj stolici jer ju je s tog mjesta, za 0.14 sekundi, pomakla Petra Vlhova. Ista se situacija ponovila s Petrom, 0.06 sekundi je bila bolja Bernadette Schild, dok je svih nadskijala jedna i jedina, Mikaela Shiffrin.

Drugi je dio donio ponešto drugačiju priču. Light motiv te vožnje bile su promijene vodećih na postolju. Toliko promjena nismo vidjeli niti u domaćoj nogometnoj ligi, gdje se treneri mijenjaju kao čarape. Bilo je malo skijašica koje nisu uspjele obraniti svoju poziciju iz prvog dijela natjecanja. Zapravo, navedena se fluktacija događala sve dok na red nisu došle četiri vodeće djevojke, Gallhuber, Vlhova, Schild i Shiffrin. U tom je trenutku lidersku poziciju držala Wendy Holdener, a stotinku iza nje se pozicionirala domaća predstavnica Frida Hansdotter. Od četiri spomenute skijašice, samo jedna nije razočarala. Gallhuber je završila na sedmoj poziciji, Vlhova je potonula na jedanaesto mjesto, dok se Schild plasirala na petu poziciju. Shiffrin je pobijedila s vremenom od 1:46.42 minute, što je od drugoplasirane Švicarke bilo bolje za čak 1.58 sekundi.

Mikaela Shiffrin je ostvarila svoju 43. pobjedu u karijeru, odnosno dvanaestu ovosezonsku u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa. Stigla je do svojeg petog, drugog uzastopno, malog slalomskog Kristalnog globusa, ostavivši najbližu pratiteljicu Holdener za 275 bodova. Još dvadeset četiri boda manje je sakupila Frida Hansdotter, koja je u konačnici zauzela treću poziciju. Najveća gubitnica dana jest Petra Vlhova. Prije utrke se nalazila na drugoj poziciji, da bi katastrofalnom drugom vožnjom osvojila tek četvrto mjesto u slalomskom poretku. Nadamo se kako će do sljedeće sezone dodatno sazret kako bi se mogla obračunati s nositeljicom slalomskog kipića.

Sutra je posljednji dan 51. sezone Svjetskog skijaškog kupa. Djevojke će se natjecati u disciplini veleslaloma. Od 9:45 sati, Viktoria Rebensburg će pokušati zadržati svoju veliku prednost nad Tessom Worley te uzeti svoj treći mali Kristalni globus. Hoće li u tome uspjeti, vidjet ćemo nakon što završi drugi dio natjecanja, koji započinje od 12:30 sati. Sezonu će zatvoriti skijaši. Slalomska utrka je na rasporedu od 10:45 sati, dok će drugi dio natjecanja započeti od 13:30 sati. Tu su stvari potpuno jasne. Mali Kristalni globus će pripasti Hirscheru, drugo mjesto u poretku će zadržati Kristoffersen, dok treću poziciju Andre Myhrer tek mora pokušati sačuvati. Michael Matt će sigurno pružiti maksimalno da zaostatak od 72 boda, pretvori u prednost. Sezona je brzo prošla, uživajte u posljednjim trenutcima ovosezonskog bijelog cirkusa.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 330578
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr