13.10.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Započinje 52. sezona Svjetskog skijaškog kupa

Ženskom utrkom veleslaloma, 27. listopada 2018. godine, započinje 52. sezona FIS Svjetskog skijaškog kupa. Najbolje skijašice i skijaši vraćaju se na bijele padine gdje će nas i ove sezone uveseljavati svojim fantastičnim skijaškim umijećem.

Nova sezona FIS Svjetskog skijaškog kupa je pred vratima. Nakon prošle olimpijske sezone, ova nam sezona donosi, osim regularnih uzbuđenja prethodno spomenutog natjecanja, Svjetsko skijaško prvenstvo u švedskom Areu, u veljači sljedeće godine. Do navedenog događaja ipak mora proći još određeno razdoblje koje tradicionalno započinje veleslalomskim utrkama u austrijskom Söldenu. Skijašice i skijaše, ali i sve ljubitelje bijelog cirkusa, očekuju ukupno 92 utrke u spomenutim natjecanjima, odnosno otprilike pet mjeseci vrhunskog skijanja na najvišem nivou.

I ove se sezone nameće pitanje može li sedmerostruki osvajač velikog Kristalnog globusa, Austrijanac Marcel Hirscher, dodatno pomaknuti granice te nastaviti svoj niz. Posljednje sezone Austrijanac jest nadmoćno slavio ispred svoj rivala, Norvežanina Henrika Kristoffersena. Valja nadodati kako je velikom Kristalnom globusu nadodao i dva mala, veleslalomski i slalomski globus. Zanimljivo, posljednji skijaš koji je osvojio veliki Kristalni globus, prije Hirscherove ere, jest naša skijaška i sportska legenda, Ivica Kostelić

Henrik Kristoffersen će najvjerojatnije ostati Hirscherov najveći rival. Dvadesetčetverogodišnji norveški reprezentativac protekle je sezone bio u sjeni sjajnog Austrijanca. Uspio je ostvariti jednu jedinu pobjedu i to u slalomskoj utrci Kitzbühela. Može se reći kako već godinama pati od Hirscherovog sindroma te će zasigurno imati beskrajno veliki motiv za izlječenjem od te opake bolesti. Prisjetimo se kako je često, otvoreno i vrlo energično, iskazivao nezadovoljstvo nakon što bi se u cilj spustila glavna austrijska uzdanica. Možda ove sezone tu energiju uspije pretočiti u nešto što će donijeti ponešto drugačiji poredak po završetku utrka, a time i uzbudljiviju sezonu od protekle.

Navedeni dvojac zasigurno ostaje glavnim kandidatima za osvajanje najviših stepenica pobjedničkog postolja u tehničkim disciplinama. Iz konteksta discipline slaloma još valja istaknuti nekoliko skijaša. Prije svega, na radost svih ljubitelja Svjetskog skijaškog kupa, valja istaknuti kako se u natjecanje vraća, nakon teške ozljede koljena, Felix Neureuther. Pravo je pitanje u kakvom će se stanju vratiti natjecanju, no zasigurno će njegova pojava natjecanju dati dodatnu draž. Šveđanin Andre Myhrer, prošlogodišnji osvajač treće pozicije u slalomskom poretku, odlučio se posvetiti navedenoj disciplini u potpunosti, što svakako može značiti dodatno zaoštravanje konkurencije. Michael Matt, reprezentativni kolega Marcela Hirschera, prošle je sezone ostao nedorečen, no srećom, vrlo će brzo moći pokazati svoje slalomske sposobnosti. Švicarski trojac, Daniel Yule, Ramon Zenhaeusern i Luca Aerni, zasigurno će čekati svoju priliku iz prikrajka.

Iz veleslalomskog konteksta ponajprije valja izdvojiti Francuza Alexisa Pinturaulta. Skijaš kojemu je veleslalom zasigurno najbolja i najdraža disciplina, već se nekoliko sezona trudi izaći iz kalupa i postati svestrani skijaš. Ukoliko uspije u tome, mogao bi biti prijetnja Hirscheru i na višem nivou od veleslalomskog. Osim njega, pričajući o veleslalomu, a ne spomenuti Teda Ligetyja, bio bi veliki grijeh. Tridesetčetverogodišnji Amerikanac prošle se sezone vratio u natjecanje Svjetskog skijaškog kupa nakon ozljede. Pokazao je kako nije zaboravio skijati, ali ipak to nije bio onaj Ted na kojeg smo navikli. Bit će izrazito zanimljivo vidjeti može li se ove sezone približiti svojim fenomenalnim izdanjima. Bilo bi sjajno kada bi uspio ostvariti još koju pobjedu u navedenoj disciplini, pa da ga možemo pozdraviti s dobro poznatim hitom Novih fosila: "Kako je dobro, vidjeti te opet...", tamo gdje pripadaš. Veleslalomsko natjecanje dodatno mogu zaoštriti Manuel Feller, Matts Olsson ili Žan Kranjec. Ne valja zaboraviti niti na francuske veleslalomske umjetnike koje čine Mathieu Faivre, Thomas Fanara i Victor Muffat-Jeandet.

S tehničkih disciplina valja prijeći na brze discipline, vlasništvo svih kamikaza koje konzumiraju nekontrolirano, ubojito spuštanje alpskim proplancima. Protekle sezone istaknuli su se Beat Feuz i Kjetil Jansrud. Švicarac jest vlasnik malog spustaškog, dok je Norvežanin vlasnik malog superveleslalomskog Kristalnog globusa. Aksel Lund Svindal sjajno kotira u obje discipline. Norveški kralj brzih disciplina, s trideset pet godina na leđima, i ove će sezone pokušati ostvariti sjajne rezultate, ali kako i sam kaže, bez ikakvog pritiska i imperativa. Ovom društvu valja pridodati i Vincenta Kriechmayra, Dominika Parisa, Thomasa Dressena, Matthiasa Mayera, Hannesa Reichelta te Petera Filla. Sve su to skijaši koji se ravnopravno mogu nositi s tri prvotno istaknute kamikaze.

U ženskom dijelu konkurencije protekle dvije sezone postojalo je samo jedno ime, ono američke skijašice Mikaele Shiffrin. U obje navedene sezone, a posebno protekle, dominantno je protutnjila natjecanjem Svjetskog skijaškog kupa. Shiffrin je svoju karijeru započela nastupima u slalomu, zatim je počela nastupati i u veleslalomu, da bi je prošle sezone mogli vidjeti i u natjecanjima spusta i superveleslaloma. Ukoliko istim tempom nastavi i ove sezone, teško će joj bilo koja djevojka moći parirati. Osim u ukupnom poretku, Shiffrin jest apsolutna vladarica slalomske discipline. Djevojke poput Wendy Holdener, Petre Vlhove, Fride Hansdotter ili Bernadette Schild, mogu se samo nadati posrtaju sjajne Amerikanke, kako bi doživjele svojih pet minuta slave. 

U veleslalomskom natjecanju je situacija ponešto drugačija. Prošlogodišnja osvajačica malog Kristalnog globusa, Viktoria Rebensburg, morat će utrošiti izuzetan napor, a pritom imati i puno sreće kako bi i ove sezone ponovila navedeni uspjeh. Skijašice poput Tesse Worley, Ragnhild Mowinckel, Federice Brignone, Marte Bassino, Ane Drev ili Eve-Marie Brem, s nestrpljenjem očekuju ovosezonska sportska veleslalomska nadmetanja. Ovoj skupini djevojaka nažalost više ne možemo pribrojiti i Manuelu Moelgg, koja se po završetku prošle sezone, oprostila od profesionalnog skijanja. Isti potez, ali godinu kasnije, napravit će i legendarna skijašica Lindsey Vonn. Tridesetčetverogodišnja Amerikanka je izjavila kako ulazi u svoju posljednju sezonu profesionalnog skijanja te kako će skijašku karijeru okončati u andorskom Soldeu, skijalištu na kojem će se održati završnica 52. sezone Svjetskog skijaškog kupa. Vonn će navedeno učiniti neovisno o tome hoće li tijekom sezone srušiti rekord Ingemara Stenmarka, po broju pobjeda u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa. Podsjetimo, Amerikanki za navedeni pothvat nedostaju još samo četiri pobjede.

Spomenuta činjenica će zasigurno pozitivno utjecati na ovosezonska natjecanja brzih disciplina Svjetskog skijaškog kupa. Kada tome pridodamo vijest kako se natjecanju vraća Slovenka Ilka Štuhec, možemo s nestrpljenjem očekivati prve utrke nove sezone. Osim Vonn i Štuhec, natjecanja brzih disciplina dodatno će začiniti i Sofia Goggia, Tina Weirather, Cornelia Huetter, Michelle Gisin, Anna Veith te Lara Gut. Posljednje spomenuta odlučila je kako nikada više neće nastupati u disciplini alpske kombinacije. Podsjetimo kako je doživjela tešku ozljedu koljena na treningu slaloma uoči nastupa u slalomskom dijelu navedenog natjecanja, što ju je odvratilo od uspjeha koje je postizala. Ipak, može se reći kako je napravila dobar potez jer je jedna od najzanimljivijih skijaških disciplina sve manje i manje zastupljena u FIS-ovoj obitelji, dok se pritom bilježi povećanje broja utrka paralelnog slaloma. 

U disciplinu paralelnog slaloma ubrajaju se i utrke team eventa, odnosno momčadske utrke reprezentacija. Hrvatska skijaška reprezentacija zasigurno će sudjelovati u navedenim utrkama. Osim u tim natjecanjima, Hrvatsku će predstavljati reprezentativci i u regularnim utrkama Svjetskog skijaškog kupa. Pod hrvatskim stijegom ove će sezone nastupati Leona Popović, Ida Štimac, Filip Zubčić, Matej Vidović, Istok Rodeš, Elias Kolega i Samuel Kolega. Nadamo se kako će ostvariti poneki uspjeh te pokušati vratiti hrvatsko skijanje na stare staze slave. Svi navedeni i ove će sezone imati prilike okušati se na domaćem snijegu. Zagreb će i ove sezone biti domaćin Svjetskog skijaškog kupa. Najbolje svjetske skijašice i skijaši, točnije slalomašice i slalomaši, natjecat će se na Crvenom spustu 05. i 06. siječnja 2019. godine. Do navedenog događaja, zima mora stići u Hrvatsku, a natjecanje Svjetskog skijaškog kupa proći petnaestak stanica. Vrijeme je da nas bijeli cirkus, po tko zna koji put, ostavi bez daha!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 323566
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr