03.02.2019.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Vikend u sjeni najave odlaska Lindsey Vonn

Protekli vikend snijeg je odredio koje će se utrke održati. Zbog obilnih padalina, otkazane su obje utrke muške konkurencije u Garmisch-Partenkirchenu. Djevojke su sva svoja natjecanja odradile prema prvotnom planu. Lindsey Vonn se oprašta od skijanja.

Posljednji vikend prije Svjetskog skijaškog prvenstva u Areu, održan je u krnjem obliku. Od svih planiranih natjecanja, jedino su djevojke uspjele odraditi planirane utrke u Mariboru. U petak se održala utrka veleslaloma, dok je jučer na rasporedu bilo slalomsko natjecanje. Organizatori mogu biti izuzetno ponosni što nije došlo do otkazivanja utrka. Izuzetno visoke temperature, koje su posljedica jake južine, utjecale su na kvalitetu staze, no unatoč svemu, može se konstatirati kako je natjecanje održano u regularnim uvjetima. 

U oba natjecanja, titulom najbolje, odnosno najbrže skijašice se okitila Mikaela Shiffrin. Doduše, u veleslalomskom natjecanju najviše je postolje podijelila s Petrom Vlhovom, koja je podbacila u subotnjoj utrci. Završila je tek na petoj poziciji. Prvi dan, uz Shiffrin i Vlhovu, na pobjedničkom postolju se našla i Norvežanka Ragnhild Mowinckel, dok su u slalomskom natjecanju najbliže Shiffrin doskijale Anna Swenn Larsson i Wendy Holdener. U oba je natjecanja nastupila i naša predstavnica Andrea Komšić, no bez većeg uspjeha. U petak je završila na 47. poziciji, dok je dan kasnije osvojila 43. mjesto.

Nakon uzbuđenja u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa, slijedi nam vrhunac sezone, Svjetsko skijaško prvenstvo u švedskom Areu. Bit će to posebno prvenstvo iz dva razloga. Prvi razlog leži u činjenici kako ćemo u slalomskom dijelu natjecanja, unutar prvih trideset skijaša, imati čak tri predstavnika, koji su već pokazali da, ukoliko im se sve posloži, mogu konkurirati za najviše pozicije. Drugi je pak razlog taj što ćemo po posljednji puta, u jednom ozbiljnom skijaškom natjecanju, vidjeti Aksela Lunda Svindala i Lindsey Vonn. O umirovljenju norveškog kralja brzih disciplina već smo pisali, dok je ovaj vikend, jedna od najboljih svjetskih skijašica svih vremena, objavila kako će joj spustaško i superveleslalomsko natjecanje biti posljednja natjecanja u profesionalnoj karijeri.

Tim je povodom, na svom Facebook profilu, objavila podužu objavu koju prenosimo u cijelosti: "Posljednja dva tjedna emocionalno su predstavljala najveći izazov u mom životu. Borila sam se sa stvarnošću u kojoj mi tijelo govori jedno, dok je moje srce željelo nešto sasvim drugo. Nažalost, kada se to dogodi, kada tijelo, srce i duh nisu na istoj valnoj duljini, jasno je kako nešto nije uredu. Nakon mnogo neprospavanih noći prihvatila sam činjenicu kako se više ne mogu natjecati na profesionalnoj razini. Moje posljednje utrke u karijeri bit će na Svjetskom skijaškom prvenstvu u Areu, gdje ću se natjecati u utrkama spusta i superveleslaloma.

Posljednjih nekoliko godina doživjela sam mnoge ozljede i operacije, htjela ja to priznati ili ne. Na svakoj utrci u kojoj sam nastupila, pružila sam cijelu sebe. To mi je donijelo nevjerojatne uspjehe, ali i dramatične padove. Nikad nisam željela da se o mojoj karijeri priča kroz sferu ozljeda i operacija, pa tako nisam s vama podijelila informaciju kako sam se i proteklo proljeće podvrgnula jednoj operaciji, na kojoj mi je odstranjen dio hrskavice koljena. Prošlogodišnji pad u Lake Louiseu bio je vrlo bolan za mene te je ostavio mnoge posljedice, no stisnula sam zube i odlučila sam se natjecati na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu, kako bih osvojila medalju za svog nedavno preminulog djeda. Nakon te operacije, kojoj sam se podvrgnula na proljeće, uspješno sam se rehabitirala te sam se tijekom ljeta stvarno dobro osjećala. Nažalost, tada je stigao težak pad na treningu u Cooperu, prošlog studenog. Od tada se nisam uspjela oporaviti u mjeri da bih se mogla natjecati onako kako samo ja to znam. Moje tijelo je slomljeno i nije mi dozvolilo doživjeti svoju posljednju sezonu u onom obliku kakvog sam sanjala. Ono vrišti kako je dosta sa skijanjem i shvatila sam da je došlo vrijeme kada bih ga napokon trebala poslušati.

U ovom trenutku, artritis je moja najmanja briga. Iskreno se nadam kako ću jednog dana moći ići sa svojom djecom na skijanje. Iako sam svjesna u kakvom mi je stanju tijelo, smatram da je bilo vrijedno svega. Uvijek sam puno radila i borila se sa svim problemima koji su dolazili, ništa mi nije bilo teško jer stvarno, iskreno, volim skijanje. U ovom trenutku stvarno ne žalim niti zbog jedne ozljede, boli, terapije, jer mislim kako je trebalo podnijeti žrtvu za sve što mi je skijanje pružilo.

Iskreno, sama činjenica da ću se umiroviti, uopće me ne uznemiruje toliko. Umirovljenje prije ostvarenja željenog rekorda jest nešto za čim ću zauvijek žaliti. Ipak, kada shvatim da sam se 82 puta popela na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u Svjetskom skijaškom kupu, osvojila 20 različitih Kristalnih globusa, 3 olimpijske medalje te još sedam medalja sa Svjetskih skijaških prvenstava, mogu reći da sam ostvarila nešto što još uvijek niti jedna djevojka nije te ću biti zapisana zlatnim slovima u povijesti ovog sporta. Sve navedeno budi ponos u meni te mi daje utjehu što ipak nisam ostvarila baš sve što sam željela. Molim vas, kada budete govorili o mojoj karijeri, govorite o mojim ozljedama, povratcima, pobjedama, ali samo nemojte spominjati moje neuspjehe te neostvarene ciljeve. Želim da me pamtite po dobrome!

Uvijek si kažem, Lindsey, nikad nemoj odustati! Stoga, svoj djeci koja će ovo pročitati i svim mojim obožavateljima želim poručiti isto. Ja također ne odustajem, već otvaram novo poglavlje u svome životu. Nikad nemojte izgubiti vjeru u svoje snove, borite se za ono što volite. Ako uvijek pružite sve od sebe, nećete si moći zamjeriti, neovisno o krajnjem ishodu, što će vam svakako donijeti neko zadovoljstvo. Hvala svima na potpori tijekom svih ovih sjajnih godina. Ne mogu dočekati svoj posljednji ulazak u cilj. Budite sigurni da ću i po posljednji puta pružiti sve od sebe! Sve vas volim!"

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 329624
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr