27.11.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Zanimljiv skijaški vikend odvio se na američkom tlu

Skijaška karavana preselila se na tlo američkog kontinenta. Protekli vikend imali smo prilike uživati u četiri zanimljive utrke. Brignone i Shiffrin dominirale su u ženskom dijelu, dok su se Franz i Jansrud pokazali najboljim kamikazama.

Nakon održanih slalomskih natjecanja u finskom Leviju, cijela se skijaška karavana zaputila preko bare. Djevojke su otputovale u američki Killington, dok je skijašima konačna odrednica bio kanadski Lake Louise. Cjelokupni je vikend bio prepun mnogobrojnim sportskim događajima, a posebno natjecanjima Svjetskog skijaškog kupa. Djevojke su se natjecale u utrkama tehničkih disciplina, dok su se mladići, po prvi puta ove skijaške sezone, okušali u natjecanjima brzih disciplina.

Veleslalomska utrka bila je ponešto zanimljivija od one slalomske. Mikaela Shiffrin još je jednom pokazala kako se sjajno snalazi među većim brojem skijaških kolaca. U subotnjoj veleslalomskoj utrci, iako je završila na četvrtoj poziciji, nije se ozbiljno borila je pobjedničko postolje. Prvo mjesto u navedenoj je utrci osvojila Federica Brignone. Sjajno je odskijala drugi dio natjecanja. Odmah iza nje, sa 0.49 sekundi zaostatka, smjestila se Norvežanka Ragnhild Mowinckel, koja je nakon prve vožnje uvjerljivo držala vodeću poziciju. Ponešto slabije izdanje u nastavku, koštalo ju je pobjede. Do treće je pozicije stigla mlada Austrijanka Stephanie Brunner. Za pobjednicom je zaostala 0.78 sekundi, što joj je po prvi puta u karijeri donijelo mjesto na pobjedničkom postolju.

Nedjeljna slalomska utrka donijela je kopiju slalomskog natjecanja u Leviju, srećom ne po vremenskim uvjetima, već po rezultatima. U Killingtonu snijega nije nedostajalo, ali se stekao dojam kako je staza izuzetno mekana, pogotovo po nastupima skijašica u drugom dijelu natjecanja. Mikaeli Shiffrin to nije smetalo. Još je jednom demonstrirala svu svoju slalomsku moć. Stigla je do svoje 34. pobjede u natjecanjima Svjetskog skijaškog kupa, sa 0.57 sekundi prednosti ispred drugoplasirane Petre Vlhove. Mlada Čehinja ove se sezone dodatno podigla u formi. I ona je, poput Shiffrin, postigla kontinuitet, ali ne po pobjeđivanju, već po osvajanju druge pozicije. Za dohvatiti sjajnu Amerikanku trebat će joj, između ostalog, i malo sreće. U Leviju je do treće pozicije stigla Schild, dok je ovdje, sa 1.08 sekundi zaostatka, do istog ostvarenja stigla Frida Hansdotter. Schild je nakon prve vožnje držala čak drugu poziciju, ali je zbog mnogobrojnih pogrešaka u nastavku izgubila mjesto na pobjedničkom postolju.

U prvim ovosezonskim utrkama brzih disciplina nastupili su najbolji svjetski kamikaze . U subotu su se natjecali u spustu, dok je nedjelja donijela utrku superveleslaloma. Oba su natjecanja bila izuzetno zanimljiva, što se može i zaključiti iz konačnih rezultata. U subotnjem se spustu najbolje snašao čovjek sa startnim brojem jedan, Austrijanac Max Franz. Zauzeo je čelnu poziciju stigavši do cilja te ju više nije ispuštao. Odmah iza njega, sa samo 0.28 sekundi zaostatka, smjestio se Talijan Christof Innerhofer, dok je treću poziciju osvojio njegov reprezentativni kolega Dominik Paris. U utrci su sudjelovala imena poput Beata Feuza, aktualnog osvajača malog spustaškog Kristalnog globusa, Aksela Lunda Svindala, Kjetila Jansruda, Matthiasa Mayera, ali niti jedan od njih nije ozbiljno uspio zaprijetiti istaknutoj trojci skijaša s pobjedničkog postolja.

Dan kasnije, od svih navedenih skijaša, probudio se jedino Norvežanin Kjetil Jansrud. Zapravo, može se reći kako je ispunio očekivanja. Aktualni osvajač malog superveleslalomskog Kristalnog globusa na fenomenalan se način spustio stazom te je uvjerljivo ostvario svoju prvu ovosezonsku pobjedu. Vincent Kriechmayr, sa zaostatkom od 0.14 sekundi, zauzeo je drugu poziciju. Do nastupa Kjetila Jansruda bila je to uvjerljivo najbolja izvedba dana. Ne samo zbog postignutog vremena. Umjetnički dojam je bio na vrlo visokoj razini. Jedno vrijeme treću je poziciju držao Svindal, zatim veteran Reichelt, da bi se iz vedra neba spustio Švicarac Mauro Caviezel. Sa zaostatkom od samo 0.21 sekunde stigao je do svog drugog postolja u karijeri.

Američka turneja se nastavlja. Skijaši odlaze u Beaver Creek gdje ih sljedeći vikend očekuju utrke superveleslaloma, spusta i slaloma. Djevojke dolaze na mjesto zločina. Lake Louise ugostit će još dvije utrke spusta te jednu superveleslaloma. Natjecanje Svjetskog skijaškog kupa se polako zahuktava. Ako se po jutru dan poznaje, mogli bi svjedočiti jednoj super uzbudljivoj sezoni.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 324109
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr