17.03.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

ZPOI 2018: Dino Sokolović zlatni u slalomu

Nakon jučerašnje povijesne bronce Brune Bošnjaka na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pyeongchangu, danas je stigla nova medalja, no ovoga puta zlatna. Dino Sokolović novi je paraolimpijski pobjednik u disciplini slaloma.

Hrvatska ima novu medalju na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pyeongchangu. Podsjetimo, jučer je prvu povijesnu medalju za našu Zemlju, broncu u snowboard disciplini banked slaloma, donio Bruno Bošnjak. Danas su svoje nastupe imali alpski skijaši, a potajno smo se nadali uspjehu koji se na kraju i dogodio. Dino Sokolović, naš najpoznatiji alpski skijaš, novi je paraolimpijski pobjednik. Sa startnim brojem 61, bio je najbrži u disciplini slaloma u sjedećoj poziciji.

U prvom je dijelu natjecanja izvrsno prošao stazom, što mu je donijelo treću poziciju. Nastavak natjecanja je morao biti još bolji kako bi stigao do samog vrha. Upravo je s tom mišlju Dino i odskijao drugu vožnju. Bilo je to perfektno, kirurški je precizno ulazio u svaka vrata. Osim što je skijao izuzetno precizno, nije zaboravio i na brzinu. U cilj je ušao s ukupnim vremenom od 1:39.82 minute te je zauzeo vodeću poziciju. Iza njega, niz stazu je krenuo, drugoplasirani iz prvog dijela natjecanja, Tyler Walker. Srećom po našeg zlatnog paraolimpijca, Amerikanac je napravio nekoliko velikih pogrešaka te je ušao u cilj sa zaostatkom od 0.73 sekunde za Sokolovićem. Još se čekao nastup vodećeg Nizozemca Jeroena Kampschreura, vodećeg iz prvog dijela natjecanja.  

Kao što je Sokolović pao u drugoj slalomskoj vožnji Sochija, nakon što je bio na čelnoj poziciji po završetku prve vožnje, isto se danas dogodilo Nizozemcu. Taj je događaj označio početak slavlja Dine Sokolovića, njegovog tima, navijača i obožavatelja. Nakon velikog peha 2014. godine, uspio je ostvariti svoj san, stigao je do zlatne paraolimpijske medalje. Treće je mjesto, s 2.21 sekundom zaostatka za novim paraolimpijskim pobjednikom, stigao Francuz Frederic Francois.

Po osvajanju povijesnog zlata, Dino je izjavio: "Da budem iskren, nakon trećeg mjesta u prvoj vožnji nisam očekivao zlato. Druga staza je za mene bila puno teža, drugi nisu uspjeli ovoga puta, a ja jesam. Nije mi se vrtio film iz Sochija kada sam ostao bez medalje, samo me je bilo malo strah zbog grešaka da ne izgubim treću poziciju. Mnogi koji su možda i bili bolji od mene danas, nisu uspjeli, ali ja jesam. Jednostavno su se ovoga puta kockice posložile u moju korist. Konkurencija u Pyeongchangu je daleko jača nego prije četiri godine u Sochiju, međutim imao sam sreće u prvoj vožnji koja je bila toliko zahtjevna da su neki od mojih izravnih konkurenata lošije odvezli ili odustali. Kada sam ušao u cilj druge vožnje, prvo mi je prošlo kroz glavu da sigurno imam medalju, nakon što sam u prvom laufu zaostao za vodećim Nizozemcem za 0.70 sekundi, koji se trenutno najbolje skija, ali na moju sreću nije uspio završiti utrku. Ovo paraolimpijsko zlato posvećujem supruzi Barbari i kćerkici Viti."

Ovi događaji podsjetili su na najbolje trenutke hrvatskog sporta, trenutke kada su olimpijske medalje osvajali Janica i Ivica Kostelić. Uspjesi Brune Bošnjaka i Dine Sokolovića zasigurno spadaju u tu kategoriju. Brojne fizičke teškoće i ograničenja nisu ih zaustavili na putu do samog olimpijskog vrha, do sportske besmrtnosti. Ako vam ikad u životu bude teško, sjetite se njih, istinskih sportskih, i ne samo sportskih, već životnih heroja, koji su pokazali svima nama kako se treba boriti za svoje snove. Iako se nekad čini kako ih je nemoguće dohvatiti i ostvariti, ove priče bude nadu i govore baš suprotno; u životu je sve moguće, samo se potrebno boriti do zadnje kapi krvi. Ovi su mladići istinski dokaz tome.

Spomenimo kako su danas u slalomu nastupili i Lovro Dokić te Damir Mizdrak. Lovro je u konkurenciji stojećih zauzeo 22. poziciju, dok je Damir u konkurenciji slabovidnih završio na devetom mjestu. Sutra, također u disciplini slaloma, nastupa i nositeljica naše zastave s ceremonije otvaranja 12.-tih Zimskih paraolimpijskih igara, Eva Goluža

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 320564
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr