21.02.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

ZOI 2018, S(ž): Sofia Goggia uzela zlato

Danas je održana olimpijska utrka spusta za skijašice. Nasljednica Tine Maze i Dominique Gisin, odnosno nova olimpijska pobjednica u spustu je Sofia Goggia.

Olimpijska utrka spusta nije razočarala. U Jeongseonu, na poprilično dobro pripremljenoj, tvrdoj stazi na kojoj su skijali i skijaši, svjedočili smo jednoj izuzetnoj sportskoj predstavi. Proteklih smo dana najavljivali kako bi mogli gledati otvorenu borbu između Sofije Goggije i Lindsey Vonn, pogotovo nakon njihovog poprilično lošeg rezultata iz olimpijske utrke superveleslaloma. Upravo to se i dogodilo, no krenimo redom. Utrku je otvorila Cornelia Huetter, jedna od kandidatkinja za osvajanje medalje. U natjecanju Svjetskog skijaškog kupa, jednom je pobijedila u navedenoj disciplini, dok je još jednom zauzela treću poziciju. Danas je odskijala poprilično slabo. Uz mnoštvo malih, napravila je i dvije ogromne pogreške. Nakon posljednjeg skoka, netom prije cilja, spojili su joj se vrhovi skija, kao da je radila ralicu, te je s puno sreće završila utrku. Nije morala čekati sljedeće skijašice da bi znala kako njezina izvedba nije bila dobra. Već je sljedeća natjecateljica, Corrine Suter, od nje bila bolja za 0.49 sekundi.

Niti Švicarka se nije dugo zadržala na poziciji za vodeću skijašicu u utrci, ali se svakako može reći kako je iznenadila svojom izvedbom. U konačnici je osvojila osmu poziciju, što joj je najbolji ovosezonski rezultat. Odmah iza nje, niz stazu je krenula reprezentativka Lihtenštajna, osvajačica brončane medalje u olimpijskoj superveleslalomskoj utrci, Tina Weirather. Osim prva dva prolaza na kojima je imala minimalan zaostatak, na svim je ostalim povećavala svoju prednost. Posljednje mjerenje vremena pred ciljnu liniju je pokazalo kako je od Švicarke brža za čak 0.67 sekundi, da bi se ulaskom u ciljnu ravninu ta prednost ipak malo istopila, pa je semafor pokazao kako trenutno zauzima prvu poziciju s 0.44 sekunde prednosti. Za pravi test postignutog vremena trebala je pričekati one najbolje, Lindsey Vonn i Sofiju Goggiju. 

Prva je, od te dvije sjajne skijašice, krenula Talijanka Goggia. U prvom je dijelu staze skijala dobro, ali se to baš i nije osjetilo na vremenu. Prva su tri prolaza bila u crvenom; na trećem je kasnila čak 0.32 sekunde. U tom se trenutku vidjelo kako se pribrala te je srednji dio staze odskijala doista fenomenalno. Pravovremeno je ulazila u svaka vrata, a uz to je imala i vrlo veliku brzinu. Već je sljedeće mjerenje vremena pokazalo kako je zaostatak uspjela pretvoriti u prednost, dok ga je na posljednjem prolazu pred cilj dodatno povećala. Presjekavši ciljnu liniju štoperica je zaustavila, a semafor pokazao vrijeme od 1:39.22 minuta, koje je od Weiratherinog vremena bilo bolje za 0.63 sekunde. Ovom se izvedbom doista iskupila za loš rezultat iz superveleslalomske utrke, ali je za konačnu potvrdu trebala pričekati svoju prijateljicu Lindsey Vonn.

Amerikanka je krenula sa startnim brojem sedam i očekivalo se da će to biti vrlo neizvjesna borba između nje i Talijanke, međutim, Lindsey je malo razočarala. Na prvom je prolazu imala minimalnu prednost od 0.04 sekunde, da bi već na sljedećem bila u crvenom od 0.05 sekundi. Kako se približavala cilju tako je zaostatak sve više rastao i rastao. Njezina je izvedba bila puno bolja nego li je to vrijeme pokazivalo. Mnogo je riskirala, skijala na rubu, ali joj se na kraju to i nije previše isplatilo. Ulaskom u cilj se pokazalo kako je Goggia ipak bila brža za nevjerojatnih 0.47 sekundi. Šteta za Lindsey koja nije uspjela ponoviti uspjeh iz Vancouvera 2010. godine, kada je osvojila olimpijsko spustaško zlato. Ipak, činilo se kako je uspjela stići do medalje, tada trenutno olimpijskog srebra, ali je za potvrdu toga, poučeni iskustvom iz superveleslalomskog natjecanja, trebalo pričekati završetak natjecanja.

Mnoge su se još djevojke spustile stazom, ali niti jedna došla ni blizu trima vodećim djevojkama, Goggiji, Vonn i Weirather. Sa startnim brojem četrnaest, sjajan je rezultat ostvarila Alice McKennis, zauzevši pritom četvrtu poziciju s 1.02 sekunde zaostatka za Goggijom. Kada se sve činilo da će prethodno navedene skijašice osvojiti medalje, stazom se spustila fenomenalna Ragnhild Mowinckel. Srebrna iz olimpijskog veleslaloma, ugodno je iznenadila cijeli skijaški svijet. Od samog je starta imala vrlo dobre prolaze; na prva tri je bila u minimalnoj prednosti, da bi na četvrtom prolazu ostvarila zaostatak od 0.10 sekundi. Zadnje mjerenje vremena je pokazalo kako je uspjela smanjiti zaostatak, stigla je na 0.04 sekunde, te je završnica bila posve neizvjesna. U konačnici ipak nije uspjela šokirati, ali je sa zaostatkom od 0.09 sekundi uzela još jedno srebro, pritom ispisavši, uz Ester Ledecku, najljepšu priču ovih Olimpijskih igara. U ovosezonskom natjecanju Svjetskog skijaškog kupa, najbolji rezultat iz spustaških utrka joj je šesta pozicija iz Garmisch-Partenkirchena te Cortine d' Ampezzo.

Sjajna je spustaška izvedba Norvežanke pomakla Vonn na treću poziciju, kojoj je očito to vrlo teško palo jer je potkraj natjecanja bila u suzama, dok se Tina Weirather nakon bronce morala zadovoljiti s drvenom medaljom. Izgleda kako joj gubitak medalje i nije pretjerano teško pao. Pokazala je o kakvoj se djevojci radi izjavom kako "je prijateljstvo jače i važnije od medalje". Izuzetno oduševljena bila je nova olimpijska pobjednica, koja se vrlo emotivnom porukom oglasila na svojoj Facebook stranici: "Ona djevojčica koja je počela skijati sa šest godina na Foppolu, sanjala je o osvajanju zlata na Olimpijskim igrama. Danas bi bila ponosna na mene!" Na konferenciji za novinare, nakon osvajanja svoje treće olimpijske medalje, Vonn je izjavila: "Nisam pobijeđena, osvojila sam broncu, a osjećam se kao da sam uzela zlato. Drago mi je što mogu biti dio olimpijskog pobjedničkog postolja s djevojkama koje su budućnost ovog sporta. Voljela bih ići na još jedne Olimpijske igre, ali mislim kako to moje tijelo ne može podnijeti, stoga mogu reći kako je ovo moj olimpijski kraj."

Vonn će još ipak pričekati do svog olimpijskog kraja jer sutra je novi dan i nova olimpijska utrka. Legendarna će Amerikanka olimpijsko natjecanje alpske kombinacije startati sa startnim brojem trinaest. Iako nije među glavnim favoritkinjama za osvajanje medalje, treba naglasiti kako je na Olimpijadi sve moguće. Velikom čudu smo svjedočili pred samo nekoliko dana. Utrku će, od 3:30 sati po srednjoeuropskom vremenu, otvoriti Michelle Gisin. Drugi dio natjecanja započinje od 7 sati. Wendy Holdener će krenuti sa startnim brojem tri, Federica Brignone s brojem pet, dok će Ragnhild Mowinckel biti na stazi odmah iza Talijanke. Današnja pobjednica je uzela startni broj šesnaest, dok će glavna favoritkinja za osvajanje zlata, Mikaela Shiffrin, isto pokušati ostvariti sa startnim brojem devetnaest. Vjerujemo kako će utrka biti vrlo uzbudljiva i neizvjesna. Alpska kombinacija će pokazati koja je djevojka zapravo najbolja, najkompletnija skijašica.

Osim olimpijske utrke alpske kombinacije, još nas očekuje i olimpijski slalom za muškarce. Utrku će od 2 sata otvoriti Daniel Yule, druga vožnja je na rasporedu od 5:30 sati. Marcel Hirscher će sa startnim brojem pet pokušati doći do svog trećeg zlata na ovim Olimpijskim igrama. U istome će ga pokušati spriječiti, sa startnim brojem četiri, Henrik Kristoffersen. Michael Matt će pokušati doći do medalje sa startnim brojem šest. Hrvatska će imati čak četiri predstavnika. Niz stazu će prvi krenuti Matej Vidović sa startnim brojem trideset. Iza njega, sa startnim brojem 41, okušat će se Elias Kolega. Istoku Rodešu je pripao startni broj 44, dok će Filip Zubčić krenuti 48. po redu. Svim našim mladićima želimo uspješan nastup nakon kojega će biti izuzetno zadovoljni. Sutrašnjim, izuzetno bogatim, skijaškim danom zaključit će se pojedinačni nastupi skijaša i skijašica u alpskom skijanju. Nakon toga nas očekuje još team event u subotu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 315743
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr