03.12.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Vikend zvan senzacija

Posljednji skijaški vikend na američkom tlu donio je mnoštvo senzacionalnih rezultata.

Nicole Schmidhofer, Mikaela Shiffrin, Beat Feuz, Max Franz i Stefan Luitz pobjednici su posljednjih ovosezonskih utrka održanih preko bare. Protekli vikend nam je donio šest utrka Svjetskog skijaškog kupa u obje konkurencije. Djevojke su se natjecale u kanadskom Lake Louiseu, dok su mladići uživali u snježnim padinama američkog Beaver Creeka. Iz prve rečenice moglo bi se zaključiti kako su djevojke nastupile u dvjema utrkama, dok su se skijaši okušali u tri natjecanja. Nije to baš tako. Prvo spomenuta, sjajna Austrijanka Schmidhofer, pobijedila je u utrkama spusta koje su se održale u petak i subotu.  Baš suprotno očekivanjima prve rečenice, planirani program Beaver Creeka održan je u krnjem izdanju. Naime, organizatori su imali velikih problema s izuzetno lošim vremenom, stoga su utrke spusta i superveleslaloma zamijenile termine, a i održane su u skraćenom obliku.

U takvim uvjetima, u utrci se spusta najbolje snašao Švicarac Feuz. Zahvaljujući dobro pogođenoj liniji te masi tijela koju posjeduje, uspio je u cilj ući s najboljim vremenom. Sa samo 0.07 sekundi, odnosno 0.08 sekundi zaostatka, na pobjedničko postolje su se ugurali Švicarac Mauro Caviezel te Norvežanin Aksel Lund Svindal. Iz navedene utrke još valja izdvojiti teške padove trojca Thomas Dressen, Marko Vukičević te Peter Fill. Najgore je prošao prvo spomenuti Nijemac. U padu je došlo do teške ozljede križnih ligamenata te je za njega sezona gotova. Ostala dvojca skijaša prošli su bez značajnih posljedica. Trebalo bi preispitati granice do kojih se može normalno odvijati utrka Svjetskog skijaškog kupa, bez ugroze zdravlja natjecatelja.

Samo dan kasnije svjedočili smo poprilično istoj utrci, samo što je u pitanju bila disciplina superveleslaloma. Rijetko se događa da po završetku utrke, na pobjedničkom postolju budu četiri skijaša, a još rjeđe da njih pet podijeli prve tri pozicije. Upravo se to dogodilo u subotnjoj utrci. Prvo mjesto uvjerljivo je osvojio Austrijanac Max Franz. Od drugoplasiranog Caviezela bio je brži za 0.33 sekunde. Na trećoj poziciji, sa zaostatkom od 0.41 sekunde, našli su se Aksel Lund Svindal, Dominik Paris te Aleksander Aamodt Kilde. Skraćena utrka te uvjeti na stazi režirali su upravo ovakvu nesvakidašnju situaciju.

Komentari o skijaškim izvedbama najboljih skijaša u navedenim utrkama ne mogu se naći u ovome članku. Razlog tome jest upravo činjenica kako je glavni moto navedenih utrka glasio: "Snađi se druže!" Ovakvo natjecanje idealno je za servisere i proizvođače skija. Navedena se situacija može usporediti s nogometnom utakmicom održanom na potpuno natopljenom terenu. Tada je nemoguće vidjeti nogometne vještine pojedinaca i ekipe, već pobjeđuje onaj tko u tom trenutku ima više sreće te onaj tko se bolje snađe. Nadamo se kako se ovakva natjecanja neće često ponavljati. Prava je šteta što nismo mogli uživati u istinskim skijaškim potezima vrhunskih velemajstora.

Za razliku od muških skijaških natjecanja ovog vikenda, djevojke su imale savršene uvjete za natjecanje u brzim disciplinama. To su ujedno bila i prva ženska natjecanja brzih disciplina ove sezone. Brojni obožavatelji zacijelo su s nestrpljenjem očekivali taj trenutak. Petak i subota donijele su spustaške utrke, dok je u nedjelju održano natjecanje u disciplini superveleslaloma. Kao što je spomenuto na samom početku, pobjede u prva dva dana odnijela je sjajna Austrijanka Schmidhofer. Oba je dana skijala izuzetno dobro. Nije to baš bilo senzacionalno skijanje, ali je ključan zavoj prošla perfektno. Upravo joj je to i donijelo navedene rezultate. Pobjedničko postolje u petak, Austrijanka je podijelila sa švicarskom reprezentativkom Michelle Gisin, koja je za njom zaostala 0.15 sekundi, dok je treću poziciju zauzela senzacionalna dvadesetdvogodišnja Njemica Kira Weidle, pritom zaostavši 0.50 sekundi. Obje djevojke odskijale su sjajnom linijom u ključnom zavoju.

Subotnja utrka donijela je ponešto promjena na pobjedničkom postolju. Iza najbrže Schmidhofer, smjestila se njezina reprezentativna kolegica Cornelia Huetter. Ona je bila sporija od Schmidhofer za značajnih 0.44 sekunde. Michelle Gisin ostala je dio pobjedničkog postolja, samo se spustila stepenicu niže. Osvojila je treću poziciju sa zaostatkom od 0.47 sekundi. Kao i dan ranije, bilo je najvažnije odlično proći zavoj "D". Nedjelja je donijela žensku utrku superveleslaloma te muški veleslalom.  U ženskoj konkurenciji došlo je do potpunog prevrata u odnosu na dane ranije. Pobjedu je odnijela sjajna Mikaela Shiffrin, inače vrsna slalomašica. Iza nje su se smjestile dvije vrsne veleslalomašice, Ragnhild Mowinckel te Viktoria Rebensburg. Navedene su djevojke stvarno ponudile sjajne superveleslalomske izvedbe, no uvjerljivo je najbolja bila Shiffrin. Norvežanka je osvojila drugu poziciju sa 0.77 sekundi zaostatka, dok je Njemica zaostala čak 0.83 sekunde. Ako ovako nastavi, Shiffrin se smiješi još jedan veliki Kristalni globus.

Muškarci su dobili čast zatvoriti ovogodišnju američku turneju. Veleslalom u Beaver Creeku donio je mnoštvo uzbudljivosti. Nakon prvog dijela natjecanja, najbolja tri skijaša bila su Stefan Luitz, Marcel Hirscher te Henrik Kristoffersen. Zasigurno je malo tko očekivao Luitza ispred dva najbolja skijaša tehničkih disciplina današnjice. Izuzetno maleni zaostaci, Hirscher je zakasnio 0.15 sekundi, a Kristoffersen 0.17 sekundi za vodećim Nijemcem, garantirali su spektakularnu drugu vožnju. Iako je nismo očekivali u tom obliku, upravo navedenom smo i svjedočili. Zbog promjene uvjeta na stazi, snijeg je bio izuzetno mekan, gledali smo spektakl. Švicarac Thomas Tumler prvi je dio natjecanja završio na 21. mjestu sa 2.10 sekundi zaostatka za Luitzom. Kada je prošao ciljnu liniju u drugom dijelu natjecanja, zasjeo je na crvenu stolicu namijenjenu vodećem skijašu te se do samog kraja nije digao s nje. 

Stazom su prolazili skijaši, ali je Thomas uvijek bio na istoj poziciji. Od najbolja tri skijaša iz prvog dijela, prvi je stazom krenuo Kristoffersen. Prednost od 1.93 sekunde nije mu bila dovoljna za preuzimanje vodeće pozicije. To je zato napravio Hirscher odmah iza njega. Nadmašio je senzacionalnog Tumlera za 0.37 sekundi, u drugi dio natjecanja je ušao s 1.95 sekundi prednosti nad Švicarcem. Kada se činilo kako će Hirscher stići do nove pobjede, Luitz je izgubio svu prednost iz prvog dijela natjecanja, isti je smogao snage te je u cilj ušao s prednošću od 0.14 sekundi za jednim od najboljih skijaša svih vremena. Zanimljivo, Nijemcu je ovo prvi nastup nakon ozljede, a odmah je uspio napraviti ono što Kristoffersen pokušava sezonama. U utrci je nastupio i Filip Zubčić. Zauzeo je 40. poziciju sa zaostatkom od 3.13 sekundi za Luitzom.

Bio je to posljednji ovosezonski skijaški vikend na američkom tlu. Skijaška karavana vraća se u Europu. Skijašice odlaze u švicarski St. Moritz gdje ih već ovog vikenda čekaju utrke superveleslaloma i paralelnog slaloma, dok će se najbolji svjetski skijaški tehničari okušati u utrkama tehničkih disciplina koje će ugostiti francuski Val 'd Isere. Skijaške utrke sada se opet vraćaju u jutarnji termin. Obožavatelji koji više vole jutro od večeri, opet će doći na svoje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 327989
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr