18.03.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Završila je 51. sezona Svjetskog skijaškog kupa

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazane su posljednje ovosezonske utrke Svjetskog skijaškog kupa. Time je automatski završila 51. sezona navedenog natjecanja. Marcel Hirscher i Mikaela Shiffrin ukupni su pobjednici ovosezonskog skijaškog nadmetanja.

51. sezona Svjetskog skijaškog kupa došla je svome kraju. Danas su se trebale održati posljednje ovosezonske utrke, veleslalom skijašica, odnosno slalom skijaša, no vrijeme to nije dozvolilo. Jak vjetar i magla bili su jači od ljudske moći, odnosno truda organizatora da se uspješno održe i posljednja natjecanja u ovoj sezoni. Otkazom obiju utrka završena je ova sezona. Pobjednici Svjetskog skijaškog kupa su Marcel Hirscher, sedmi puta zaredom, te Mikaela Shiffrin, drugi put uzastopce. 

Posebno je zanimljiva serija sjajnog Austrijanca. Podsjetimo, prvi puta u svojoj karijeri osvojio je veliki Kristalni globus u sezoni 2011./2012. Posljednji skijaš koji je imao prilike osjetiti masu velikog Kristalnog globusa prije Hirschera, bio je naš Ivica Kostelić. Od tada, pa sve do današnjeg dana, bilo je mnogo skijaša koji su pokušali prekinuti Hirscherovu veliku seriju, ali niti jedan nije uspio u tome. Redom su mu gledali u leđa: Beat Feuz, Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud te Henrik Kristoffersen. Posljednji će doista ostati upamćen kao vječiti drugi, nakon što je ove sezone u samo jednoj utrci uspio pobijediti velikog Austrijanca. Bodovna razlika u ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa između njih dvojce iznosi 335 bodova. Treću je poziciju uhvatio Svindal, sa samo dva boda ispred Jansruda, dok je za Hirscherom zaostao nevjerojatnih 734 boda. 

Osim velikog Kristalnog globusa, Marcel je uspio osvojiti i oba mala globusa tehničkih disciplina. Da se današnji slalom i održao, to ne bi promijenilo stvari, ali bila zanimljiva borba za treću poziciju. Ovako je Andre Myhrer, aktualni olimpijski pobjednik u slalomu, zadržao poziciju ispred Michaela Matta za 72 boda. Ne trebamo napominjati tko je osvojio drugu poziciju. Na listu osvajača slalomskih bodova uspjeli su se upisati i naši predstavnici, Matej Vidović i Elias Kolega. Matej je završio na 38. poziciji s 19 bodova, dok je Elias zauzeo 49. mjesto s 10 bodova. Spomenimo kako je Vidoviću puno bolje išlo u Europskom kupu gdje je osvojio prvo mjesto u slalomskom poretku, ispred Marca Rochata i Johannesa Strolza. U ukupnom poretku istog je natjecanja 612 bodova bilo dovoljno za četvrtu poziciju. Nadamo se kako će Matej sljedeće sezone opravdati svoj renome slalomskog pobjednika Europskog kupa te odlične rezultate preslikati u natjecanje Svjetskog skijaškog kupa.

Otkazom veleslalomske utrke za skijašice, mali Kristalni globus, treći u svojoj karijeri, uzela je Viktoria Rebensburg. Da se nekim slučajem utrka održala, bilo bi interesantno iz razloga jer se 92 boda iza Njemice smjestila Tessa Worley. Iako je navedena razlika poprilično značajna, velika pogreška ili izuzetno loš dan Rebensburg, uz odličnu predstavu Francuskinje, možda bi donijela promjenu u vrhu. Ipak, može se reći kako je Viktoria u potpunosti zaslužila taj mali Kristalni globus. Od osam veleslalomskih natjecanja, tri puta je došla do pobjede, dok je još tri puta bila druga. Za razliku od nje, Worley je ostvarila jednu pobjedu, uz još tri druga mjesta. Treću poziciju u veleslalomskom je poretku zauzela Shiffrin, pritom ostvarivši 101 bod manje od Njemice. Ipak, uz veliki Kristalni globus, Mikaela je uvjerljivo osvojila i mali slalomski Kristalni globus. Čak je dvanaest puta pobjeđivala u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa. Posebno ćemo pamtiti njezinu spustašku pobjedu iz Lake Louisea, čime je dala nagovijestiti da će njezina era trajati još dugo. Tko zna, možda uspije nadmašiti i Marcela Hirschera.

Izuzetno je zanimljiva činjenica kako je pobjednica veleslalomskog dijela natjecanja zauzela treću poziciju u ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa. Rebensburg je za Shiffrin zaostala 796 bodova. Amerikanki se najviše uspjela približiti Wendy Holdener. Tijekom sezone je skupila 1168 bodova, što je od Shiffrin bilo slabije za 605 bodova. Velika je to razlika, ali smo sigurni da bi na početku sezone odmah potpisala navedeni ishod. Mikaela Shiffrin zapravo nije imala konkurenciju niti u jednoj skijašici. Sama je sebi bila najveća konkurencija, što se vidjelo potkraj sezone kada je upala u laganu krizu. Ponovnim vraćanjem na pobjedničke staze je pokazala kako se radi o velikoj skijašici. Jednoga će dana zasigurno sustići svoju reprezentativnu kolegicu, legendarnu Lindsey Vonn. Nadamo se kako ćemo u nadolazećim sezonama vidjeti rušenje rekorda Ingemara Stenmarka od strane Vonn. Naime, do ostvarenja navedenog potrebno joj je još pet pobjeda u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa. Ove ih je sezone ostvarila upravo toliko.

U skupinu djevojaka koje su ove sezone osvojile bodove u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa, upisala se i naša Leona Popović. Zauzela je 105. poziciju s 18 bodova. U dvije je utrke upisala plasman među 30 najboljih djevojaka. Lenzerheide je za nju definitivno sretno mjesto. U natjecanju alpske kombinacije je zauzela 21. poziciju, dok je u veleslalomu završila na 23. mjestu. Da se nije dogodio nesretni pad na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu, vjerojatno bi uspjela osvojiti još pokoji bod. Prije nekoliko se dana oglasila na svojoj Facebook stranici sljedećom objavom: "Četiri tjedna nakon pada i jedan tjedan nakon operacije vrijeme je za nove pobjede. Rehabilitacija počinje u Termama Selce sa super timom fizioterapeuta koji će mi pomoći da se vratim kondiciji i skijanju što prije i što kvalitetnije." Nadamo se kako će se čim prije oporaviti te se sljedeće sezone vratiti u još boljem izdanju. 

Što smo uživali, uživali smo. Vrijeme je za odmor od Svjetskog skijaškog kupa. Sezona je bila izuzetno duga i vrlo, vrlo uzbudljiva. Olimpijske igre su je dodatno oplemenile. Iako nismo osvojili niti jednu medalju, posebno ćemo pamtiti žensku superveleslalomsku utrku i zlato Ester Ledecke, inače osvajačice velikog Kristalnog globusa u snowboardu. Nikada nećemo zaboraviti niti, još svježe trenutke, osvajanja brončane i zlatne medalje Brune Bošnjaka te Dine Sokolovića na Zimskim paraolimpijskim igrama koje su danas završile. Svatko od nas će sjećati ove sezone po nekom trenutku koji mu se posebno urezao u pamćenje. Vrijeme je da skijaši malo predahnu, a potom da se dobro pripreme za sljedeću, 52. sezonu Svjetskog skijaškog kupa. Očekuje nas Svjetsko skijaško prvenstvo u Areu i mnoštvo uzbudljivih utrka, ali do tada će velika kazaljka na satu ipak napraviti nešto više od pet tisuća krugova. Uživajte u tom vremenu! 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4721416
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr