09.12.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Krnji vikend donio je nova skijaška uzbuđenja

Protekli skijaški vikend opet su obilježili vrijeme, Mikaela Shiffrin i Marcel Hirscher. Filip Zubčić je u veleslalomskoj utrci osvojio trinaestu poziciju.

Mikaela Shiffrin i Marcel Hirscher nastavljaju dominirati snježnim padinama. Protekli vikend održane su dvije utrke Svjetskog skijaškog kupa u ženskoj konkurenciji te jedna u muškoj, stoga možemo konstatirati kako se radi o još jednom krnjem vikend programu. Zbog izuzetno loših vremenskih uvjeta današnje slalomsko natjecanje u Val d' Isèreu jest otkazano. Iako vrijeme nije mazilo organizatore ni jučer, uspješno je održana veleslalomska utrka za muškarce. Za razliku od najboljih svjetskih skijaša, skijašice nisu imale preveliki problem s vremenskim uvjetima. Planirani program Svjetskog skijaškog kupa u švicarskom St. Moritzu održan je u cijelosti.

Vikend program otvorili su skijaši prvom vožnjom veleslalomske utrke u Val d' Isèreu. Natjecanje je otvorio Marcel Hirscher. Ulaskom u ciljnu ravninu zasjeo je na vodeću poziciju koju nije ispuštao do kraja. Koliko je dobro Hirscher odskijao govori činjenica da je drugoplasirani Žan Kranjec za njim zaostao 0.71 sekundu. Nakon prvog dijela natjecanja, treću je poziciju držao Šveđanin Matts Olsson. Henrik Kristoffersen držao je četvrtu poziciju sa 1.20 sekundi zaostatka za čovjekom kojeg cijelu svoju karijeru pokušava nadmašiti. Nažalost, ili na sreću, na prste jedne ruke moguće je pobrojati utrke u kojima je Norvežanin bio bolji od Austrijanca.

U navedenoj utrci su sudjelovali i naši predstavnici. Elias Kolega jest u natjecanje ušao sa startnim brojem 77, a završio ga je na 63. poziciji sa zaostatkom od 4.90 sekundi za Hirscherom. Naš drugi predstavnik, Filip Zubčić, krenuo je sa startnim brojem 27, odskijao je puno bolje nego u Beaver Creeku, te je završio na 20. poziciji sa 2.34 sekunde zaostatka, što mu je donijelo mjesto u drugom dijelu natjecanja. Poprilično dobro je iskoristio uvjete na stazi te svoju startnu poziciju u drugoj vožnji. Ulaskom u cilj je zauzeo drugo mjesto, odmah iza Erika Reada, da bi na kraju osvojio 13. poziciju sa zaostatkom od 2.56 sekundi za pobjednikom.

Pobjednik nije bio upitan, ali zato jesu drugi članovi pobjedničkog postolja. Kristoffersen se, za razliku od prve vožnje, stazom spustio izuzetno brzo i precizno, što mu je na kraju donijelo dobro znanu poziciju. Opet je završio drugi, opet iza svog miljenika. Zaostatak od 1.18 sekundi pokazuje kako još uvijek nije dorastao Hirscheru, barem ne u disciplini veleslaloma. Treću je poziciju osvojio Šveđanin Olsson. Iskoristio je poprilično lošu drugu vožnju Kranjeca. Od ostalih skijaša još valja izdvojiti Loica Meillarda, Tommyja Forda, Marca Odermatta te Riccarda Tonettija. Sva četvorica su se ugurala od petog do osmog mjesta, a pritom su nosili vrlo visoke startne brojeve. 

U pauzi između muškog veleslaloma, djevojke su se u St. Moritzu natjecale u disciplini superveleslaloma. Prije početka same utrke bilo je teško izdvojiti favoritkinje. U skupini od prvih dvadeset skijašica, svaka je mogla završiti na postolju. U konačnici, Mikaela Shiffrin je još jednom pokazala svoju svestranost i kompletnost. Fenomenalnom izvedbom na vrlo zanimljivoj stazi ostavila je brojne skijašice iza sebe. Do druge pozicije, nakon dugo vremena, doskijala je Lara Gut, a po novom, Lara Gut-Behrami. Izgleda kako je dodatak na prezime pozitivno utjecao na nju samu. Zaostala je 0.28 sekundi za Amerikankom. Prva od tri najbolje djevojke tog dana, stazom je prošla upravo Tina Weirather. Nakon njezine izvedbe teško je bilo zamisliti da ju netko može nadmašiti. Ipak, za osvajanje najviše stepenice pobjedničkog postolja ostala je kratka 0.43 sekunde. Više sreće drugi put.

Danas se, po nešto slabijim vremenskim uvjetima, održalo natjecanje paralelnog slaloma za skijašice. Tome su prethodile kvalifikacije u vidu utrke slaloma. Mikaela Shiffrin je pomela konkurenciju. Najzanimljiviji dio natjecanja odvio se u finalu, kada je od Petre Vlhove bila bolja za malenih 0.11 sekundi. Slovakinja se provukla do finala. U polufinalnoj je utrci pobijedila, danas trećeplasiranu, Wendy Holdener, za samo 0.02 sekunde. Švicarka je u utrci za treće mjesto bila bolja od senzacionalne Katharine Liensberger. Staza je sadržavala dva skoka te je u toliko bila interesantnija od onih staza paralelnog slaloma koje sadrže samo jedan skok i poprilično su kratke. Dvije vožnje između istih natjecateljica su održane samo u šesnaestini finala, dok se već u sljedećim krugovima istog vozila samo jedna vožnja.  

Samo jednu vožnju po danu natjecanja skijat će djevojke i u utrkama koje dolaze. Umjesto u Val d' Isère, najbolje skijašice svijeta odlaze u talijansku Val Gardenu gdje ih 18. i 19. prosinca očekuju natjecanja spusta i superveleslaloma, a zatim su slalomske te veleslalome utrke na rasporedu u francuskom Courchevelu, 21. i 22. prosinca ove godine. Najbolji skijaši svijeta drže se planiranog rasporeda. Nakon Val d' Isèrea putuju u Val Gardenu gdje ih 14. i 15. prosinca očekuju utrke superveleslaloma i spusta, a zatim, 16. i 17. prosinca, utrke veleslaloma i paralelnog veleslaloma u Alta Badiji. Nakon toga, 20. prosinca planirana je veleslalomska utrka u Saalbach-Hinterglemmu. Predbožićnu turneju završavaju slalomskom utrkom u Madonni di Campiglio, 22. prosinca 2018. godine. Brojne utrke Svjetskog skijaškog kupa su pred nama. Sada još samo valja pronaći mjesto uz kamin, napraviti šalicu omiljenog toplog napitka te se prepustiti najboljim svjetskim skijašima i skijašicama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 318886
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr