23.12.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Senzacionalan tjedan začinjen hrvatskim začinom

U proteklom razdoblju, nešto dužem od tjedan dana, održano je čak jedanaest različitih utrka Svjetskog skijaškog kupa. Svjedočili smo mnogim uzbuđenjima, ali vrhunac istih jest rezultat Istoka Rodeša u slalomskom natjecanju Madonne di Campiglio.

Kakav skijaški tjedan je iza nas. Jedanaest utrka Svjetskog skijaškog kupa, na pet različitih lokacija, ponudile su nam mnoštvo uzbuđenja. Krenimo redom. Još davnih dana, 14. i 15. prosinca, održana su natjecanja brzih disciplina za muškarce u talijanskoj Val Gardeni. Na legendarnoj stazi Saslong, poznatoj po brojnim neravninama koje prilikom spuštanja izazivaju mnogobrojne skokove skijaša, najbolje su se snašli Norvežani. Aksel Lund Svindal i Alexander Aamodt Kilde savršeno su ukrotili krivudavu stazu što im je donijelo pobjede u utrci spusta, odnosno superveleslaloma. Uz navedeni dvojac, spustaška utrka bila je uspješna i za Christofa Innerhofera, koji je osvojio drugu poziciju, odnosno Kjetila Jansruda, koji za završio na trećoj poziciji. U superveleslalomskoj su utrci postolje još uhvatili Max Franz te Beat Feuz.

Stanica nakon Val Gardene, za muški dio skijaške karavane, bila je obližnja Alta Badia. Na čuvenoj Gran Risi, skijaši su se zadržali dva dana; 16. prosinca natjecali su se u veleslalomu, a dan kasnije na rasporedu je bio paralelni veleslalom. Prva utrka predstavljala je određenu vrstu kvalifikacija za nastup na paralelnom veleslalomu. Na poprilično strmoj i sjajno pripremljenoj stazi najbolje se snašao Marcel Hirscher. Do druge se pozicije, nakon podosta vremena, doskijao Francuz Thomas Fanara, dok je posljednje mjesto na postolju ugrabio njegov reprezentativni kolega Alexis Pinturault. U navedenoj utrci sudjelovao je i naš Filip Zubčić, no bez uspjeha. Završio je na 40. poziciji što je značilo kako neće nastupiti dan kasnije u natjecanju paralelnog veleslaloma. 

Spomenuto natjecanje donijelo je novu senzaciju. Jasno, izuzetno kratka duljina staze omogućuje svim natjecateljima veliku mogućnost za dohvaćanje svojih pet minuta slave. Upravo je to iskoristio Francuz Thibaut Faivrot, koji je uskočio na mjesto svog reprezentativnog kolege, Thomasa Fanare, koji je dan prije došao do druge pozicije. Ostatak poretka prva tri skijaša ostao je nepromijenjen. Valja dodati kako je Pinturault došao do treće pozicije u izravnoj borbi protiv Šveđanina Mattsa Olssona.

U ponedjeljak 18. prosinca, svoj su nastup na stazi Saslong dočekale i skijašice. U dva dana skijanja na navedenoj stazi, u okviru natjecanja spusta i superveleslaloma, najboljom se pokazala naša susjeda, Slovenka Ilka Štuhec. Nakon teške ozljede te zbog toga propuštene sezone, ostvarenjem ovog rezultata može se konstatirati kako se vratila tamo gdje i pripada, u sam vrh svjetskog skijanja. Bravo Ilka! U utrci spusta njezine dvije najbliže pratiteljice su bile: seznacionalna Talijanka Nicol Delago te nešto manje senzacionalna, ali još uvijek senzacionalna, Austrijanka Ramona Siebenhofer. Bilo bi zanimljivo vidjeti bi li se isto dogodilo da su u startnoj kućici bile Lindsey Vonn te Sofia Goggia, ali to već spada u sferu hipotetskih pitanja. Dan kasnije, uz Ilku su na pobjedničkom postolju stajale Tina Weirather te Nicole Schmidhofer; obje na istoj stepenici.

Za vrijeme dok su djevojke uživale na padinama Val Gardene, skijaški tehničari smjestili su se u austrijskom Saalbach-Hinterglemmu. Utorak 19. prosinca definitivno ulazi u anale slovenskog skijanja. Da Ilka ne bude u centru pažnje, pobrinuo se njezin reprezentativni kolega Žan Kranjec. On je u veleslalomskoj utrci stigao do svoje prve pobjede u karijeri. Nadmašio je i nedodirljivog Hirschera te njegovog vjernog pratitelja Henrika Kristoffersena. Zanimljivo, navedeni dvojac se nije našao na pobjedničkom postolju. Njihova mjesta zauzeli su: senzacionalni Švicarac Loic Meillard i Francuz Mathieu Faivre. Zubčić je ostvario nešto bolji rezultat nego u Alta Badiji; zauzeo je dvadesetu poziciju. 

Dan kasnije, u slalomskom natjecanju, na postolje su se vratili Hirscher i Kristoffersen, dok se mladom Švicarcu Meillardu toliko svidjelo na spomenutoj poziciji da je odlučio ostati na istoj. U utrci je sudjelovalo i četiri naših predstavnika. Matej Vidović osvojio je 21. poziciju, dok se ostali nisu uspjeli plasirati u drugi dio natjecanja. Istok Rodeš je završio na 32. mjestu, Elias Kolega na 38. poziciji, dok utrku nije uspio završiti Filip Zubčić.

Posljednja natjecanja prije božićne stanke djevojke su odradile u francuskom Courchevelu. Riječ je o utrkama slaloma i veleslaloma. U oba natjecanja Mikaela Shiffrin se pokazala najboljom. Po poprilično lošem vremenu, drugi dio natjecanja bio je skraćen zbog mećave, vodila se mrtva borba između pet djevojaka: Mikaele Shiffrin, Viktorije Rebensburg, Tesse Worley, Federice Brignone i Ragnhild Mowinckel. Može se reći da su najviše sreće imale prve tri spomenute djevojke. Natjecanje je završilo upravo u navedenom poretku. U utrci je sudjelovala i naša Andrea Komšić, pritom zauzevši 51. poziciju. 

Dan kasnije djevojke su se okušale u slalomskom natjecanju. Pokazalo se kako su upravo prve tri natjecateljice, u konačnom poretku po završetku utrke, svijet za sebe. Uz Shiffrin, na postolju su se još našle Petra Vlhova i Frida Hansdotter. Andrea Komšić završila je natjecanje na 57. mjestu. Ipak, vrhunac cijelog tjedna, odnosno ove serije utrka, ma zapravo posljednjih nekoliko sezona, jest slalomsko natjecanje u Madonni di Campiglio. Teško se sjetiti kada smo zadnji put svjedočili tako interesantnom natjecanju. Nakon prve vožnje, sada već klasično, prve dvije pozicije su držali Hirscher i Kristoffersen, dok se pomalo iznenađujuće, na trećem mjestu smjestio Marco Schwartz. Stvari su se počele zahuktavati onog trenutka kad je sa starta krenuo Matej Vidović. Iako uopće nije odskijao savršenu vožnju, u cilj je ušao sa zaostatkom od 1.69 sekundi za vodećim, što mu je u tom trenutku donijelo senzacionalnu 16. poziciju. Vjerujemo kako je sam Matej smatrao kako će sigurno još jednom startati u navedenoj utrci, no to nije prošlo baš toliko glatko.

Kako je prvi dio natjecanja išao svome kraju, tako je utrka postajala sve zanimljivija i zanimljivija. Svakim novim skijašem, organizatori su vjerojatno dobivali sve više i više čestitki zbog fenomenalne pripreme staze. Sa startnim brojem 66, stazom se spustio Istok Rodeš. Odskijao je poprilično dobro, što mu je donijelo 27. poziciju te ulazak u drugi dio natjecanja. Bio je brži od Vidovića za tri stotinke. Navedeno je značilo, ne samo kako je Hrvatska nakon puno godina opet imala dva natjecatelja u nastavku natjecanja, već kako su se mnogi skijaši s visokim startnim brojem uspjeli plasirati u drugi dio natjecanja. Kratkih rukava ostali su skijaši poput Andre Myhrera, Sebastiana Foss-Solevaaga te Ramona Zenhaeuserna. Nažalost toj skupini pripadaju i naši Filip Zubčić i Elias Kolega. Prvo spomenuti završio je na 57. mjestu, dok posljednji nije uspio stići do cilja, iako je imao poprilično dobro prolazno vrijeme.

Naši dečki imali su izuzetno dobre startne pozicije u drugom dijelu natjecanja, što su poprilično iskoristili. Mateju Vidoviću to je u konačnici donijelo osamnaesto mjesto, dok je Istok Rodeš napredovao čak dvadeset pozicija, što znači kako je završio na senzacionalnom sedmom mjestu. Mora se priznati kako ih je malo i sreća pomazila, ali znamo kako sreća prati hrabre. Posebno im je u prilog išla činjenica da su vodeći iz prvog dijela, Hirscher i Kristoffersen, svoje nastupe završili nakon tri, odnosno četiri vrata. Obojci je skija pobjegla s krive strane kolca, a osim našim dečkima, brk se osmjehnuo i Švicarcu Danielu Yuleu, koji je stigao do prve pobjede u karijeri te Schwartzu, odnosno Mattu, drugoplasiranom i trećeplasiranom skijašu današnjeg slalomskog natjecanja.

Što reći nakon svega ovoga? Sretan Vam Božić dragi ljudi! Nakon toliko godina Marcel Hirscher nije završio utrku Svjetskog skijaškog kupa, Kristoffersen nije stigao do druge pozicije, a Hrvatska je od četiri predstavnika, dvojcu imala u drugom dijelu natjecanja, od kojih je jedan ostvario rezultat u najboljih deset slalomaša svijeta. Ne treba niti drugog zanemariti, rezultat u dvadeset najboljih slalomaša svijeta također je sjajan. Savršen završetak godine! Ipak, još neće završiti natjecanje Svjetskog skijaškog kupa za ovu godinu. Posljednje utrke vozit će se u Bormiju, odnosno Semmeringu. Nadamo se kako će nam nova godina donijeti još ovakvih uzbuđenja. Ne bi bilo lijepo da ostane na ovome.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 324565
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr