18.02.2019.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Ispisane prekrasne priče na najčudnijem Sv. prvenstvu ikad

Svjetsko skijaško prvenstvo u švedskom Areu jedno je od najčudnijih, ali istovremeno i najljepših, skijaških natjecanja u povijesti. Vrijeme nikako nije išlo na ruku organizatorima, no usprkos svemu, ispisane su priče koje će ostati zauvijek upamćene.

U protekla tri tjedna održano je Svjetsko skijaško prvenstvo u švedskom Areu. Vremenske neprilike, koje su trajale tijekom cjelokupnog razdoblja odvijanja natjecanja, izazvale su velike glavobolje organizatorima. Na samom početku prvenstva temperature su bile izrazito niske, a jak vjetar pomicao je start gotovo svake utrke. Može se konstatirati kako niti jedna utrka nije održana u punom, odnosno planiranom obimu. Potkraj prvenstva, vrijeme se još malo našalilo s organizatorima, ali u jednoj drugoj krajnosti. Naglo je zatoplilo, što je dovelo do izrazito mekanih, jušnih staza, koje su jedva uspijevale izdržati nastupe onih najboljih skijaša svake utrke.

Srećom, postoji i druga strana medalje koje možda niti ne bi bilo da vremenski uvjeti nisu bili jednaki opisanima. Aksel Lund Svindal i Lindsey Vonn su u svojim posljednjim nastupima osvojili medalju te se na najljepši mogući način oprostili od bijelog cirkusa. Norvežanin je došao do srebra u spustaškoj utrci, dok je Amerikanka osvojila broncu u istoj disciplini. Tridesetšestogodišnji norveški Viking tijekom svoje karijere, samo u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa, ostvario je 36 pobjeda, što mu je donijelo jedanaest Kristalnih globusa. Dva puta u karijeri okitio se naslovom ukupnog pobjednika Svjetskog skijaškog kupa, dok je tome pridodao još devet malih kipića. Pet puta osvojio je mali Kristalni globus u disciplini superveleslaloma, dva u spustu, te po jedan u veleslalomskom i kombinacijskom natjecanju. Dvostruki olimpijski pobjednik te peterostruki svjetski prvak osamnaest nas je godina oduševljavao svojim izvedbama. Nakon odlaska Bode Millera i Didiera Cuchea, ostao je posljednji mušketir Svjetskog skijaškog kupa, koji je svojim izvedbama oduzimao dah brojnim obožavateljima te činio ovaj sport atraktivnijim nego li je to danas. Bio je jedan od skijaša čiji se nastup čekao s popriličnim iščekivanjem. U svojoj posljednjoj utrci, zaostao je za novim svjetskim spustaškim prvakom, svojim reprezentativnim kolegom Kjetilom Jansrudom, malenih dvije stotinke te kao da je time na simboličan način prepustio budućnost ovog sporta u ruke onoga koji bi mogao na dostojanstven način zadržati tu prijeko potrebnu romantičnost.

-.--.-

Prije svog posljednjeg nastupa objavio je sljedeće: "Moj zadnji start bit će u spustaškoj utrci na Svjetskom skijaškom prvenstvu u Areu. Nakon toga ću ovaj sjajan sport gledati iz nekog drugog kuta. Skijanje mi je podarilo više nego li sam ikada sanjao. Hvala svima! Ovo pišem s osjećajem leptirića u trbuhu i velikim osmjehom na licu. Mislim da je to znak kako je moja odluka ispravna."

U tom trenutku zasigurno nije niti sanjao na kakav će se način oprostiti od skijanja. Otišao je u svom stilu, kraljevski. Malo drugačije, ali na jednako sjajan način od skijanja se oprostila i legendarna Amerikanka Lindsey Vonn. Prije svoje posljednje utrke, doživjela je ružan pad u superveleslalomskoj utrci Svjetskog skijaškog prvenstva, u kojoj je naslov svjetske prvakinje osvojila Mikaela Shiffrin, no srećom bez posljedica. To joj je omogućilo da u svojoj posljednjoj utrci, kako je i sama rekla, pruži sve od sebe. Olimpijska pobjednica i dvostruka svjetska prvakinja, najbolja skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kupa, kako je već navedeno, oprostila se s broncom oko vrata, pritom poklonivši se novoj svjetskoj prvakinji te možda novoj dominantnoj figuri brzih disciplina, našoj susjedi, Ilki Štuhec. Lindsey je tijekom svoje devetnaestogodišnje skijaške karijere ostvarila nevjerojatne 82 pobjede u okviru natjecanja Svjetskog skijaškog kupa, što joj je donijelo naslove najbolje skijašice svijeta čak četiri puta, dok je još šesnaest puta bila najbolja u pojedinim skijaškim disciplinama. Bit će upamćena kao skijašica koja je dominirala brzim disciplinama, pogotovo spustom. Jedno vrijeme se čak govorilo kako bi se mogla krenuti natjecati sa svojim muškim kolegama. Razlog tome ležao je u činjenici kako joj niti jedna djevojka nije mogla parirati. Ostaje žal što se barem nije izjednačila po broju pobjeda u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa, s legendarnim Ingemarom Stenmarkom, koji ju je dočekao u cilju s buketom cvijeća u rukama, na kraju njezine posljednje profesionalne skijaške izvedbe. Nakon svega je izjavila: "Uspjela sam! Osvojila sam svoju posljednju medalju u svojoj posljednjoj utrci. Više od toga sigurno nisam mogla tražiti. Hvala svima koji ste mi pružali podršku tijekom godina moje karijere! To mi znači najviše od svega!"

Osim Lindsey Vonn i Aksela Lunda Svindala, bilo je tu još prekrasnih priča. Alexis Pinturault postao je svjetskim prvakom u disciplini alpske kombinacije te je time potvrdio nešto što već godinama najavljuje; napokon je postao kompletan skijaš koji se ozbiljno može natjecati u svim skijaškim disciplinama. Neodoljivo podsjeća na našeg Ivicu Kostelića, ali mu za dostizanje razine naše skijaške legende nedostaje još kruna, odnosno veliki Kristalni globus. Kako se Marcel Hirscher, svjetski slalomski prvak, polako kreće prema zalasku karijere, što je i sam potvrdio, Pinturault bi kroz nadolazeće sezone zasigurno mogao doći do prilike za osvajanje vrijedne titule. Kompleks tog istog Hirschera, zlatnom veleslalomskom medaljom, barem je malo ublažio Norvežanin Henrik Kristoffersen. Petra Vlhova postala je prva Slovakinja, svjetska skijaška prvakinja. Poput Kristoffersena, Petra je u veleslalomskoj utrci bila bolja od Viktorije Rebensburg i Mikaele Shiffrin. Osim najsjajnije medalje, Slovakinja je dohvatila srebro u utrci alpske kombinacije, u kojoj je zlato osvojila Wendy Holdener, dok je još stigla i do bronce u slalomskoj utrci, iza pobjednice Shiffrin te drugoplasirane Anne Swenn Larsson. Posebno se dojmila, pomalo neuobičajena za osobu iz tog dijela svijeta, reakcija Šveđanke nakon ulaska u cilj. Ipak, to za sada definitivno postaje njezino najbolje ostvarenje u karijeri.

Na Svjetskom skijaškom prvenstvu nastupili su i naši predstavnici, ali bez značajnog ostvarenja. U ženskom dijelu natjecanja predstavljala nas je Andrea Komšić, koja je stigla do četrdesete pozicije u veleslalomskoj te tridesetog mjesta u slalomskoj utrci. Natko Zrnčić-Dim stigao je do tridesete pozicije u superveleslalomskoj te tridesetdevete pozicije u utrci alpske kombinacije. Naš najuspješniji predstavnik bio je Filip Zubčić. On je nastupio u svim disciplinama, osim spusta. U superveleslalomskoj utrci se našao jedno mjesto ispred, dok je u alpskoj kombinaciji zauzeo jedno mjesto iza Zrnčića-Dima. Do svog najboljeg ostvarenja došao je u veleslalomskom dijelu prvenstva, gdje je zauzeo devetnaestu poziciju. Osim njega, u navedenoj su utrci nastupili i Elias i Samuel Kolega te Leon Nikić. Prvo navedeni dvojac stigao je do 37., odnosno 38. pozicije, dok Leon nije završio utrku. Isti broj predstavnika imali smo i u posljednjoj utrci Svjetskog skijaškog prvenstva. Elias Kolega došao je do 21. pozicije, a Zubčić je zauzeo 26. mjesto. Matej Vidović se nije uspio plasirati u najboljih trideset skijaša; završio je na 32. poziciji, dok Istok Rodeš nije završio utrku. Lijepo je bilo vidjeti toliki broj predstavnika, koji zbog vremenskih uvjeta te startnih brojeva nisu imali nikakvu šansu ući u borbu za najviše pozicije.

Nakon završetka Svjetskog skijaškog prvenstva skijaška karavana ostaje u Švedskoj. Odlaze u glavni grad, prijestolnicu ove skandinavske zemlje, gdje ih već u utorak očekuje city event. Nakon toga djevojke odlaze u Crans-Montanu, dok će se muški dio bijelog cirkusa zaputiti u Bansko. Do završnice u andorskom Soldeu, očekuju nas još četiri vikenda. Rasplet Svjetskog skijaškog kupa tek je ispred nas, tako da nas u sljedećih mjesec dana očekuje još mnoštvo uzbuđenja. 

Are - Svjetsko skijaško prvenstvo

 

Superveleslalom žene

1. Mikaela Shiffrin (USA)

2. Sofia Goggia (ITA)

3. Corinne Suter (SUI)

 

Superveleslalom muškarci

1. Dominik Paris (ITA)

2. Johan Clarey (FRA)

3. Vincent Kriechmayr (AUT)

 

Spust žene

1. Ilka Štuhec (SLO)

2. Corinne Suter (SUI)

3. Lindsey Vonn (USA)

 

Spust muškarci

1. Kjetil Jansrud (NOR)

2. Aksel Lund Svindal (NOR)

3. Vincent Kriechmayr (AUT)

 

Alpska kombinacija žene

1. Wendy Holdener (SUI)

2. Petra Vlhova (SVK)

3. Ragnhild Mowinckel (NOR)

 

Alpska kombinacija muškarci

1. Alexis Pinturault (FRA)

2. Štefan Hadalin (SLO)

3. Marco Schwarz (AUT)

 

Veleslalom žene

1. Petra Vlhova (SVK)

2. Viktoria Rebensburg (GER)

3. Mikaela Shiffrin (USA)

 

Veleslalom muškarci

1. Henrik Kristoffersen (NOR)

2. Marcel Hirscher (AUT)

3. Alexis Pinturault (FRA)

 

Slalom žene

1. Mikaela Shiffrin (USA)

2. Anna Swenn Larsson (SWE)

3. Petra Vlhova (SVK)

 

Slalom muškarci

1. Marcel Hirscher (AUT)

2. Michael Matt (AUT)

3. Marco Schwarz (AUT)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 314979
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr