09.03.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Ofterschwang, VLS(ž): Prva pobjeda u karijeri za Mowinckel

Danas je održan veleslalom za skijašice u Ofterschwangu. Do svoje je prve pobjede u karijeri stigla, aktualna vlasnica olimpijskih srebra iz spusta i veleslaloma, Norvežanka Ragnhild Mowinckel.

Započeo je predzadnji vikend Svjetskog skijaškog kupa. Danas je prema rasporedu održana veleslalomska utrka za djevojke u njemačkom Ofterschwangu. Na stazi Ofterschwanger Horn svjedočili smo jednoj izuzetno uzbudljivoj utrci. Sama konfiguracija staze vrlo je zanimljiva, a i same postave u obje vožnje nisu narušavale draž veleslalomskog natjecanja. Prva je niz stazu krenula Ragnhild Mowinckel. Njezina izvedba se na oko nije činila savršenom, ali se u svakom slučaju mogla okarakterizirati kao solidna. Za provjeru rezultata trebalo je sačekati i druge djevojke. Odmah iza Norvežanke, stazom je krenula Manuela Moelgg. Uz nekoliko pogrešaka završila je sa zaostatkom od 1.39 sekundi. 

Prvi pravi ispit za vrijeme Mowinckel bio je u vidu nastupa Manueline reprezentativne kolegice, Federice Brignone. I ona je pokazala kako je Norvežanka napravila sjajan posao. Zauzela je trenutno drugu poziciju s 0.74 sekunde zaostatka za Mowinckel. Ako su nekima još uvijek postojale sumnje u izvedbu vodeće skijašice, vožnjom Mikaele Shiffrin mogao se staviti pečat na zaključak o fantastičnoj izvedbi trenutne liderice utrke. Amerikanka je zaostala 0.60 sekundi. Kad već nitko ne može ugroziti vrijeme Mowinckel, je li moguće odskijati bolje od Shiffrin? Naravno da je. Viktoria Rebensburg, s crvenim dresom, spustila se niz stazu dok ju je mnoštvo okupljene publike zdušno bodrilo. Bilo je to solidno izdanje Njemice, ali ne dovoljno za preuzimanje vodstva. Ostala je iza Norvežanke 0.44 sekunde te time najavila žestoku borbu u drugom dijelu natjecanja. 

Nekim djevojkama poput Tesse Worley ili Sofije Goggije, danas nije bio dan, ali su zato neke druge djevojke pokazale kako se znaju skijati jako, jako brzo, a još k tome i precizno. Shiffrin nije ostala na trećoj poziciji nakon prve vožnje. To je mjesto zauzela mlada Talijanka Marta Bassino. Frida Hansdotter se probila na šestu poziciju sa startnim brojem šesnaest. Još bolji rezultat su postigle Kristin Lysdahl i Ricarda Haaser. Norvežanka je nakon prvog dijela natjecanja završila na sedmoj poziciji sa startnim brojem 28, dok je Austrijanka bila odmah iza nje sa startnim brojem 23. Bio je to odličan polog za drugu vožnju.

Kako to već obično biva, u drugom su se dijelu natjecanja karte dodatno promiješale. Prva je niz stazu krenula Britanka Alex Tilley. Nije se tu dugo zadržala. Brzo iza nje je krenula Anna Veith. U prvoj je vožnji završila tek na 28. poziciji. Dugo je vremena držala vodeću poziciju. U konačnici je završila na petnaestom mjestu, što je vraški dobar pomak u odnosu na prvi dio natjecanja. Prva djevojka iza Veith, a da je svojom izvedbom ostavila bez daha, bila je njezina reprezentativna kolegica Ricarda Haaser. Odskijala je toliko dobro da ju je s vodeće pozicije pomakla tek Shiffrin. Marta Bassino opet je izgorjela. Nije uspjela materijalizirati svoje sjajno izdanje iz prvog dijela natjecanja. Završila je odmah iza Haaser. 

U startnoj su kućici još ostale Rebensburg i Mowinckel. Prva je krenula domaća predstavnica i priredila još jedno odlično veleslalomsko izdanje. Na radost cjelokupne publike, u cilj je ušla s 0.08 sekundi prednosti nad Shiffrin. Još se čekalo Mowinckel te je njemačko slavlje moglo započeti. Kako to obično biva, s time se nije složila Norvežanka. Iako je na prvom prolazu izgubila veliki dio startne prednosti, ostalo joj je još 0.18 sekundi. I kada se brojna domaća publika ponadala da će se njezina prednost istopiti kao snijeg u priobalju naše Zemlje, Mowinckel je pojačala te je promijenila trend. Udvostručila je prednost te je samopouzdano grabila ka cilju. Prolaskom zamišljene ciljne linije, semafor je pokazao kako je vrijeme od 1:17.83 minuta bolje od Njemičinog za 0.66 sekundi. Vesela i razdragana Norvežanka je stigla do svoje prve pobjede u karijeri. Rebensburg nije bila razočarana. Ovim je rezultatom podigla prednost na 92 boda ispred Worley u veleslalomskom poretku te je stigla pred vrata raja.

Današnja fantastična utrka poslužila je kao sjajan uvod za sutrašnji dan. Djevojke će se nakon veleslaloma okušati i u slalomu. Prva je vožnja na rasporedu od 9:30 sati, dok će nastavak započeti od 12:30 sati. Svoja natjecanja u brzim disciplinama odradit će i mladići. Najbolje kamikaze svijeta, sutra od 11 sati, natjecat će se u disciplini spusta. Predviđamo sjajnu utrku i veliku borbu između Beata Feuza, koji je trenutno vodeći u spustaškom poretku, te Aksela Lunda Svindala, koji za njim zaostaje 40 bodova. U ženskom, slalomskom dijelu, Shiffrin ima mogućnost osigurati mali Kristalni globus. U svakom slučaju, očekuje nas još jedan zanimljiv skijaški dan.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 315251
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr