31.12.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Održane su posljednje utrke ove godine

Posljednje utrke Svjetskog skijaškog kupa ove kalendarske godine održane su u talijanskom Bormiju te austrijskom Semmeringu. Sjajni Dominik Paris izdominirao je u muškoj konkurenciji, dok su Shiffrin i Vlhova podijelile plijen u ženskom dijelu natjecanja.

Kalendarska 2018. godina pomalo dolazi svome kraju, a broj održanih utrka u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa još nije dosegao polovicu. Posljednje utrke ove godine muški je dio bijelog cirkusa odradio u Bormiju, i to u vidu spusta i superveleslaloma, dok su tehničice odmjerile snage u Semmeringu. Svjedočili smo poprilično interesantnim natjecanjima. Svi su uvjeti za vrhunske predstave bili na nivou, stoga nije uopće bilo upitno kakvu ćemo kvalitetu nadmetanja gledati.

Dominik Paris razgalio je srca domaće publike. U obje je utrke ostvario najbolje vrijeme uz poprilično dobre izvedbe. Perfektno je odradio spust, koji može stati u rečenicu zajedno s natjecanjima iste discipline u Wengenu i Kitzbühelu, dok je u superveleslalomskom natjecanju kroz cijelu vožnju kasnio za tada vodećim Matthiasom Mayerom, sve do ciljne ravnine u koju je ušao u "zelenom". Da bi domaća publika pala u potpunu ekstazu, u petak se pobrinuo Christof Innerhofer, koji je natjecanje završio odmah iza svog reprezentativnog kolege Parisa. Poprilično dobru vožnju ostvario je i Beat Feuz, što mu je donijelo mjesto na pobjedničkom postolju. Iz spustaškog natjecanja još valja izdvojiti kako je naš, ali ne i njihov, Natko Zrnčić Dim, stigao do 51. pozicije. Težak pad doživio je Slovenac Klemen Kosi, no informacije govore kako je stabilno. Za sada se zna kako je slomio nos i jagodičnu kost, a cjelokupno stanje će biti poznato nakon pregleda u domovini. 

Subotnja superveleslalomska utrka srećom nije donijela nove teške padove, no zato je donijela promjenu na dvije od tri stepenice pobjedničkog postolja. Spomenuti Matthias Mayer, usprkos fenomenalnoj izvedbi, završio je na drugom mjestu. Treću poziciju, u posljednji trenutak, osvojio je Norvežanin Alexander Aamodt Kilde. Njegovi reprezentativni kolege, Kjetil Jansrud i Aksel Lund Svindal, u potpunosti su podbacili ovaj vikend. I u navedenoj utrci nastupio je Zrnčić Dim. Stigao je do 53. mjesta sa startnim brojem 58. Tako su najbolji skijaši svijeta zaključili 2018. godinu.

Ništa manje zanimljive nisu bile utrke Svjetskog skijaškog kupa u ženskoj konkurenciji. U petak je održano veleslalomsko, a dan kasnije slalomsko natjecanje. Posebno uzbudljiva bila je veleslalomska utrka. Zanimljivo je kako su nakon prvog dijela natjecanja, prve tri pozicije držale djevojke koje u konačnici nisu završile na pobjedničkom postolju, Mikaela Shiffrin, Stephanie Brunner te Ragnhild Mowinckel. Do svoje prve veleslalomske pobjede u karijeri stigla je Slovakinja Petra Vlhova. Ona je nakon prve vožnje držala četvrto mjesto, ali je jednako sjajnim izdanjem u drugom dijelu natjecanja stigla do prve pozicije. Drugo mjesto ulovila je Njemica Viktoria Rebensburg, dok je na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja stala Francuskinja Tessa Worley. Najzadovoljnija može biti Rebensburg, koja je u prvom dijelu završila na tek desetom mjestu sa zaostatkom od 0.64 sekunde za Shiffrin.

Za razliku od veleslalomskog natjecanja, Shiffrin je izuzetno dominantno ostvarila novu slalomsku pobjedu. Jednostavno, nema joj ravne u navedenoj disciplini. Toliko dobro skija, čini izuzetno brze zavoje s minimalnim vremenom provedenim na rubnicima, da niti jedna slalomašica ne može ugroziti njenu prvu poziciju. Shiffrin odlučuje sama o sebi. Ipak, najbilže Shiffrin nalazi se Vlhova. U svim ovosezonskim slalomskim natjecanjima završila je upravo na drugoj poziciji, odmah iza čarobne Amerikanke. Nakon drugog vremena, prije svega zbog ispadanja Fride Hansdotter, na pobjedničko postolje se vratila Švicarka Wendy Holdener. Njezine izvedbe nisu izgledale nimalo uvjerljivo, no rezultat ju je pomazio. Još valja istaknuti kako je naša Andrea Komšić nastupila u obje utrke te je stigla do 59., odnosno 34. pozicije.

To je sve za ovu godinu. Novi izazovi nastavljaju se već prvog dana iduće godine, city eventom u Oslu, što skijašima i skijašicama ne omogućuje veliko opuštanje. Možda bi jedino dobri stari Bode Miller nakon dočeka Nove godine mogao konkurirati za najviše pozicije u utrci koja se održava sljedeće jutro. Nažalost, on više nije dio bijelog cirkusa. Veselimo se što smo još jednu godinu priveli kraju te se nadamo kako će iduća, svima nama, donijeti mnogo razloga za sreću i veselje! 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 330459
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr