13.01.2019.      

Autor: Antonio Gizdulić

Photo: Skijanje.hr/Sport-IT

 

Spektakl u Adelbodenu

Još jedan skijaški vikend obilježen je sjajnim rezultatom hrvatskog predstavnika. Utrke ženske discipline u St. Antonu nisu se održale.

Protekli vikend ponudio nam je nova uzbuđenja u natjecanju Svjetskog skijaškog kupa. Zbog obilnog snijega otkazana su natjecanja brzih disciplina za žene, koja su se trebala održati u austrijskom St. Antonu. Djevojke mogu biti zadovoljne zbog toga. Dobile su priliku pogledati najbolje svjetske tehničare u akciji. Subota je ponudila nadmetanje najboljih veleslalomaša, dok je nedjelja bila rezervirana za mladiće koji se bolje snalaze među ponešto gušćom postavom skijaških kolaca.

Krenimo kronološkim redoslijedom. Prvu vožnju veleslalomskog natjecanja otvorio je Henrik Kristoffersen. Bilo je teško ocijeniti koliko kvalitetno je odradio vožnju, no činjenica kako se nije pomakao s crvene stolice, rezervirane za vodećeg natjecatelja utrke, govori sama za sebe. Niti Marcel Hirscher nije ga uspio odlijepiti od iste. Druga vožnja donijela je ponešto drugačiju priču. Nama je posebno zanimljivo bilo vidjeti Filipa Zubčića, koji se uspio plasirati u drugi dio natjecanja, ali ga nije odradio kako treba. Natjecanje je završio tek na 26. poziciji. 

Između nastupa Zubčića i onih najboljih, stazom je prošlo mnogo skijaša, no bez veće senzacije. Ipak, treba izdvojiti dvojcu natjecatelja, Marca Schwarza te Marca Odermatta. Prvi je stigao do sedme pozicije sa startnim brojem 67, dok drugi već neko vrijeme pokazuje kako bi ga jednog dana mogli jako često spominjati. Sam rasplet odvio se na način da je Hirscher, drugoplasirani iz prvog dijela natjecanja, bacio rukavicu Kristoffersenu, došavši u cilj ispred vodećeg Thomasa Fanare za čak 1.04 sekunde. Norvežanin je podlegao pritisku. Nije uspio ponoviti izdanje iz prvog dijela natjecanja te je još jednom zauzeo drugu poziciju, sa 0.71 sekundom zaostatka za fenomenalnim Hirscherom.

Sličan scenarij ponovio se i danas. Vodeći nakon prvog dijela natjecanja, kao i na Sljemenu, bio je Marco Schwarz. Drugo mjesto držao je Kristoffersen, a tek na trećem mjestu se nalazio Hirscher. Austrijanac se u drugom dijelu natjecanja bacio na glavu. U svakom zavoju je riskirao ispadanje iz natjecanja, no čudesni čovjek-guma stigao je u cilj s prednošću od pola sekunde ispred mladog Francuza Clementa Noela. Kristoffersen još jednom nije uspio pokazati karakter i pobijediti Hirschera, već je razočaravajućim nastupom završio i iza Noela, pritom zaostavši za Hirscherom 0.71 sekundu. Vidite li sličnost sa subotnjim veleslalomom? Poveznicu između slaloma u Adelbodenu te onog sljemenskog, postavio je Schwarz. Još je jednom podlegao pritisku, što mu je donijelo ispadanje iz utrke te je time pobjedu prepustio svom legendarnom reprezentativnom kolegi.

Posebnu priču u današnjem natjecanju ispisali su naši predstavnici. Od četiri Hrvata, samo je jedan završio natjecanje. Elias Kolega, sa startnim brojem 48, stigao je do rezultata karijere. Zauzeo je šestu poziciju, što je najbolji slalomski rezultat još od doba Ivice Kostelića. Nakon prvog dijela natjecanja držao je 21. poziciju, ali je fenomenalnim nastupom u drugoj vožnji stigao do ovog rezultata. Koliko je dobro odradio posao govori i činjenica kako je ostvario treće najbolje vrijeme drugog dijela natjecanja. Ispred njega su ostali neprikosnoveni Hirscher te mladi Noel. Bravo Elias! Samo tako naprijed!

Bilo bi nepravedno zanemariti i ostale hrvatske predstavnike. Matej Vidović je zahaklao vrata prije posljednje strmine u prvom dijelu natjecanja. Do tada je odradio fenomenalan nastup. Imao je bolje vrijeme od Istoka Rodeša, koji je tada držao četrnaestu poziciju sa 1.44 sekunde zaostatka za Schwarzom. Rodeš je izborio drugi dio natjecanja, završio je na šesnaestom mjestu, no nažalost je tijekom tog nastupa također pregazio vrata, netom nakon prvog prolaza. Jedan detalj posebno se urezao u pamćenje. Teško je reći kada se posljednji put dogodilo da Hrvat pokušava pobijediti Hrvata. Za vrijeme Istokova nastupa, Elias je držao prvu poziciju utrke. Nadamo se kako ćemo takve slike gledati još mnogo puta. Na samom kraju, valja još spomenuti i nastup Zubčića, koji je ispao na sličan način kao i Rodeš. Može se reći kako nije uspio iskontrolirati svoju agresivnost.

Nakon Adelbodena, mladići ostaju u Švicarskoj. Odlaze u Wengen gdje ih očekuju utrke alpske kombinacije, spusta te slaloma. Utrku slaloma, koja je na rasporedu u nedjelju 20. siječnja, isčekujemo s posebnim zanimanjem. Prije toga, svjedočiti ćemo natjecanju veleslaloma ženske konkurencije u talijanskom Kronplatzu. Nakon Croplatza, djevojke će od četvrtka skijati u Cortini d' Ampezzo, gdje ih očekuju utrke brzih disciplina. Možda napokon vidimo Lindsey Vonn. Za kraj valja napomenuti kako će se tamo održati i jedna utrka nadoknade za otkazana natjecanja u St. Antonu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 322238
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr