16.03.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

ZPOI 2018: Bruno Bošnjak osvojio brončanu medalju

Bruno Bošnjak, hrvatski paraolimpijac, osvojio je prvu olimpijsku medalju za Hrvatsku u povijesti Zimskih paraolimpijskih igara. Riječ je o bronci, zlatnog sjaja, osvojenoj u paraolimpijskom snowboard natjecanju.

Zimske paraolimpijske igre su u tijeku. Danas, 16. ožujka, stigla je vijest kako je jedan hrvatski paraolimpijac, po prvi puta u povijesti, osvojio olimpijsku medalju. Riječ je Bruni Bošnjaku, koji je završio treći u snowboard natjecanju discipline banked slalom. Valja istaknuti kako smo na ovim Paraolimpijskim igrama po prvi puta i  imali predstavnika u snowboardu, a medalja je već tu.

Bruno zna da to nije baš tako. Naš je paraolimpijac, nositelj olimpijske medalje, sanjao odlazak na Olimpijske igre u Torinu 2006. godine. Normu je već ispunio te je trebao biti dijelom hrvatske delegacije, ali netko viši i jači to nije tako vidio. Doživio je tešku ozljedu neposredno prije Olimpijskih igara, zbog koje je ostao paraliziran od vrata na dolje. Neovisno o tome, nikada nije odustao, već se, u obimu koje mu to tijelo dozvoljava, nastavio baviti voljenim sportom. Uoči nastupa na Paraolimpijskim igrama je izjavio: "Sretan sam i ponosan što mogu  predstavljati Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama. Od malih nogu mi je bio cilj pokazati najbolje od sebe na Olimpijskim igrama i osvojiti medalju koja će biti moj lavlji urlik svijetu da se borim. Skoro sam otpisao tu svoju životnu želju jer dugo nije ni postojala snowboard disciplina, a onda sam našao snagu u sebi i shvatio da me samo moje tijelo sprječava da budem ono što jesam u srcu."

Danas je samo stigla nagrada za sve. Ostvario je svoje snove: "Presretan sam što sam se upisao u povijest hrvatskih nastupa na Zimskim olimpijskim igrama, osvajanjem prvog odličja za moju Domovinu. Ovaj uspjeh posvećujem, prije svega svojim roditeljima, trenerima i svim onima koji su vjerovali u mene. Mislim da je ovo samo početak i vjerujem da mogu osvojiti još mnogo medalja u sportu koji mi toliko znači."

Kako je izgledalo samo natjecanje? Nakon prve je vožnje zauzimao treću poziciju, s vremenom od 57.23 sekunde. Njegova je izvedba u drugoj vožnji bila još bolja. Popeo se za još jedno mjesto u poretku, pritom ostvarivši vrijeme od 54.08 sekundi. U trećoj i posljednjoj vožnji, Bruno je nažalost pao, no dvije sjajne vožnje donijele su njemu i Hrvatskoj olimpijsku medalju. Ispred našeg paraolimpijca završila su dva Amerikanca. Novi olimpijski pobjednik je Noah Elliot, dok je srebrnu medalju osvojio Mike Schultz

Osim na danas održanoj utrci, Bruno je još nastupio i u cross snowboardu, gdje je zauzeo šestu poziciju. Osim njega, još je naših paraolimpijaca ostvarilo sjajne nastupe na Paraolimpijskim igrama. Alpski skijaš, Dino Sokolović, zauzeo je 17. mjesto u spustu, 19. poziciju u superveleslalomu, bio je deveti u utrci alpske kombinacije, dok je pred dva dana završio 15.-ti u veleslalomu. Njegova najbolja disciplina, slalom, na rasporedu je sutra te se zasigurno možemo potajno nadati novom sjajnom uspjehu naše paraolimpijske reprezentacije.

Osim Sokolovića, u alpskom su skijanju do sada nastupili i Lovro Dokić, zauzevši 26. poziciju u veleslalomskoj utrci, Eva Goluža te Damir Mizdrak. Nositeljica stijega na ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara je zauzela 11. poziciju, dok je Mizdrak bio šesnaesti. Svi su nastupili u veleslalomu. Naši nordijci, Josip Zima i Antun Bošnjaković, nastupili su u disciplinama sjedećih, odnosno stojećih sprinteva na 1 kilometar.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 329835
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr