01.01.2007.      

Autor: Elinka Barišić 

Cerknu lakši pristup

Problematična i uska cesta, preko Železnika, stvar je prošlosti. Od jučer je i službeno u pogonu nova cesta za Cerkno, napravljena upravo za potrebe skijališta.

Nova cesta, kojom se doduše moglo voziti još prošle godine, od sada je i službeno u funkciji. Probijena je iz smjera Škofja Loke, a posjetitelje će dovesti ravno na parkiralište kod šesterosjeda Počivalo.

Cerkno je ovom cestom od Ljubljane udaljeno 46 km, za što treba utrošiti oko 45 minuta vožnje, odnosno oko pola sata iz Škofja Loke. Stara cesta, koja je išla također preko Škofja Loke ali u smjeru Železnika, dugačka je oko 50 km, no bitno je lošija. Novi smjer sastoji se uglavnom od vrlo dobre, široke, magistralne ceste (slika lijevo), bez pretjeranih uspona, pa je moguća vrlo brz vožnja. Samo zadnjih 7,5km je brdska cesta (slika desno), nešto uža, ali daleko bolja od ceste koja se na skijalište penje iz smjera Cerkna ili iz smjera Železnika.

Ovo će zasigurno skratiti put onima koji dolaze iz smjera Zagreba. Putnicima iz smjera Rijeke nova cesta neće donjeti bitnu razliku. Kilometarski je nešto duža od ceste preko Logateca (155 km u odnosu na 130-140km preko Postojne/Logateca), vremenski je potrebno jednako (oko 2 do 2 i pol sata), a i cestarina je nešto skuplja (500 SIT do Ljubljanje, 240 SIT do Logateca). Prednost novoj cesti bi dali ipak jer je komotnija i sigurnija za vožnju, te na njoj nema opasnosti od odrona kamenja koja se vrlo često znaju sresti na pravcu Logatec - Idrija.

Evo i detaljnih uputa kako iskoristiti novi pravac (iako problema ne bi trebalo biti, jer su putokazi dobri i detaljni):
- za početak, dovesti se u Škofja Loku
- nakon Petrolove benzinske pumpe, na semaforu lijevo (putokaz: Žiri, Cerkno, Gorenja Vas)
- ubrzo se prolazi most preko rijeke Selška Sora, nakon kojeg treba glavnom cestom desno (oprez! osim oznake glavne ceste nema putokaza, a putokaz lijevo pokazuje Hrastnicu)
- nakon dulje vožnje glavnom cestom, bez skretanja, glavna cesta skreće na križanju desno (putokaz: Cerkno, Žiri)
- iduće skretanje je također desno (putokaz: Hotavlje, SC Cerkno)
- iduće, ujedno i posljednje križanje, ne treba vas zbuniti: putokaz pokazuje ravno za mjesto Cerkno, a desno za Smučarski centar Cerkno i Leskovicu; skrećemo dakle desno i od tuda je cesta nešto uža te za 7,5 km brdske vožnje stiže direktno na parkiralište ispod šesterosjeda Počivalo

Sretan put!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1166203
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr