PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

21.03.2010.      

Autor: Elinka Barišić 

Rossignol skije 10/11

U novu 2010/2011 sezonu Rossignol ulazi s potpuno osvježenim izgledom te novim modelima.

Već dobro poznata ponuda francuskog proizvođača skija doživjela je pravi make-over. Rossignol se odrekao poznatog narančasto-zelenog dizajna koji je godinama krasio natjecateljske modele, a ukinute su i zamijenjene neke dugogodišnje serije.

 

Race kategorija, iako i dalje s prepoznatljivim brojčanim oznakama 9 i 8, doživjela je puno promjena i to u svim segmentima. Perjanica, najjači slalomski model 9SL dobio je zašiljeni i asimetrični nos, naziva "Slanted nose", a poznata narančasta boja koja je dugo godina krasila natjecateljske primjerke smanjena je, pa su modeli od ove godine u potpuno novom, pretežno crno-bijelom dizajnu.

-.--.-

Dosadašnje nazive S za slalom i X za veleslalom, zamijenile su puno jasnije i češće korištene kratice SL i GS, pa su tako tu natjecateljski modeli Radical Worldcup SL i Radical Worldcup GS modeli, dok vrh komercijalne ponude predstavljaju već spomenuti Radical 9SL (na slici gore) i 8SL kao slalomski modeli, te veleslalomski Radical 9GS i 8GS. Svi modeli imaju potpuno drvenu jezgru, dok su jače verzije dodatno osnažene i titanskim ojačanjima. Oversize tehnologija koja je  ovdje prisutna već dvije sezone još uvijek je tu, a gabariti skija također su ostali nepromijenjeni. Za razliku od prošle sezone, modela s Mutixom više nema - dapače, Mutix kao tehnologija u potpunosti je ukinuta, pa tako od ove sezone niti jedan od modela nema promjenjivi radijus pomoću različitih nastavaka.

Podsjetimo, dosta uspješnu seriju cross modela X-Fight Rossignol je prošle godine ukinuo, te im nije našao adekvatnu zamjenu. Iako su Zenith modeli bili predstavnici skija za stazu, njihova namjena ipak nije bila brzo skijanje po tvrdim stazama. Ovu "rupu" u ponudi sada će popuniti sasvim nova serija imena Frontside Strato, u kojoj je tri modela - Strato 80, Strato 70 te Strato 7 (na slici). Jaka sendvič konstrukcija, titanska ojačanja te drvena jezgra odaje da je riječ o pouzdanim i čvrstim jurišnicima za uređene staze, a gabariti sugeriraju kako su ovi modeli rađeni po uzoru na natjecateljske 9GS (Strato 80) te 8SL (Strato 70) modele. Cijela je serija ipak namijenjena većinom za američko tržište.

-.--.-

Zenith, rekreativna linija skija namijenjena skijanju u svim uvjetima, i dalje je prisutna, no u potpunosti je redizajnirana te s puno novih modela. Od "starih" poznanika ostao je prisutan jedino najslabiji model Z3 koji se ove sezone zove Z72. Ostali modeli potpuno su promijenjenih gabarita, puno širi nego dosadašnji, a imena su dana sukladno širini u struku. Najjači model je Z82 (na slici), zatim je tu Z76 te kao najslabiji predstavnik već spomenuti Z72. Osim gabarita kod Zenitha je promijenjena i jezgra skija, pa su tako i ovi modeli dobili u potpunosti drvenu jezgru.

-.--.-

Za slabije rekreativce i početnike tu je i dalje PMC linija sa modelima PMC 3D za napredne rekreativce, PMC 3000 za srednje rekreativce, te PMC 2000 za početnike, no Rossignol je ove sezone za ovakvu skupinu skijaša uveo i potpuno novu liniju nazvanu Alias. Alias modeli mogu se pohvaliti novom tehnologijom naziva Autoturn koja kombinira oversize tehnologiju (prošireni gabariti skija koji omogućavaju da skija lakše plovi preko neravnina) te Rocker tehnologiju kod koje su vrhovi i repovi skija odignuti od površine. Ova tehnologija podignutih krajeva inače se koristi kod skija namijenjenih skijanju van staze, te je ovo prvi puta da je primijenjena u kategoriji modela za uređene terene. Efekt odignutih krajeva je taj da na uređenoj stazi samo sredina skije lovi rubnik u zavoju, te se skija ponaša kao da zapravo ima manji radijus nego u stvarnosti. Time se olakšava izvođenje zavoja, a skije postaju upravljivije što s velikim radijusom/visokim skijama na uređenim stazama zna biti ne toliko jednostavno. S druge pak strane, u dubokom snijegu odignuti krajevi skija će doći u doticaj s podlogom, te će skija biti stabilna i balansirana. Alias dolazi u dvije varijante: Alias Carbon te Alias (na slici).

-.--.-

Bandit serije nakon zaista dugog niza godina više nema, te su freeride seriju u potpunosti preuzeli S modeli koji svi ove godine imaju krajeve skija odignute u zrak. Ove sezone Rossignol to naziva Amptek tehnologijom, a ovisno o modelu repovi i vrhovi su većom ili manjom površinom u zraku. Najjači model S7.117 tako ima prvih 45 cm skije odignuto u zrak, dok kod najslabijeg modela tek 22,5 prednjih centimetara skije nije priljubljeno uz podlogu. Modeli u ovoj seriji su redom od najjačeg do najslabijeg S7.117, S3.98, S97 (na slici), S86, S80. Modeli za park su S6, S5, S4 i S1.

-.--.-

Kod ženskih modela velikih promjena nema. Vodeća serija predstavljena allmountain modelima iz Attraxion linije i dalje ima "environment friendly" Attraxion Echo - modele izrađene isključivo od prirodnih i recikliranih materijala. Brojčane oznake kao i dizajn su promijenjeni, a izbačen je Attraxion XII, slalomski model. Tako su ove sezone prisutni samo Attraxion VIII, III (na slici) i najslabiji I. I ove godine sva tri modela imaju različitu grafiku na lijevoj, odnosno desnoj skiji.

-.--.-

Harmony skupinu, poznatu po neobičnom struku čine i dalje dva modela Harmony I i II,  kao najslabiji predstavnik i dalje je prisutan model Passion dok freeride liniju predstavljaju S modeli, baš kao i u unisex skupini.

-.--.-
Rossignol Race linija

-.--.-
Strato modeli

-.--.-
Alias

-.--.-
Strato

-.--.-
Freeride predstavnici

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 249294
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr