OPREMA

»

SKIJE

12.07.2010.      

Autor: Goran VukelićUstupio: SVS Sport Trzin I.O.C.
Blatnica 14 1236 Trzin
tel. +386 1 560 50 56
 

Rossignol Zenith Z76 Ti (10/11)

Najjači model Rossignolove rekreativne klase u svojoj se posljednjoj verziji nalazi u zenitu snage.

Testirani model: 170 cm, r = 15 m
Sidecut: 127-76-127
Dostupne visine: 162, 170, 176 cm

-.--.-Rossignol je za sezonu 2010/11 temeljito obnovio svoju rekreativnu klasu skija dobro poznatu pod imenom Zenith. Nevidljive, ali osjetne promjene se "skrivaju" u konstrukciji skije, dok je lako primjetljiva nova nomenklatura unutar serije te novi dizajn. Testirani model Zenith Z76 Oversize Ti se nalazi na vrhu klase, a najbliži mu je srodnik nešto slabiji "brat" Z76 Oversize Carbon koji ima karbonska ojačanja jezgre umjesto titanskih.

Zenith Z76 ima drvenu jezgru ojačanu već spomenutim dvama slojevima titana. Konstrukcijski je skija izvedena pomoću IPS H Concave šasije, unaprijeđenog oblika od ranije poznate H strukture koja ima konkavan oblik, tj. ulegnuta je po sredini skije. To osigurava bolji prijenos snage na rubnike, bolju raspodjelu težine te olakšanu upravljivost. Osim toga, tu je i 3D VAS, sistem za upijanje vibracija te okomiti postranični zidovi. TPI2 oznaka podrazumijeva integrirani sistem veza i skije. Dizajn je oku ugodan, ne ekstravagantan, s dominantnom i vrlo trendy bijelom bojom.

Brojka iz imena skije otkriva širinu u struku. 76 mm je mjera zbog koje će za ovom skijom posegnuti skijaši koji se ne planiraju ograničiti samo na uređene staze. Službeni katalog otkriva da je misao vodilja kod stvaranja ovog modela bila načiniti skiju koja će se 60% vremena voziti po uređenim stazama, a ostatak će njeni vlasnici provesti istražujući neuređenu stranu planine. Takva podjela odgovara onom kako smo doživjeli skiju. Na stazi joj veća širina osigurava stabilnost i mirnoću, pogotovo u pravocrtnoj vožnji. Nedostatak je pak što zbog toga treba nešto više vještine i snage da bi se skija okrenula na rubnik. Vožnja je zbog navedenog ugodnija u širim zavojima, no u užim, slalomskim.

Snježna je podloga za vrijeme testiranja (sloj svježeg snijega na uređenim stazama) odgovarala Zenithu i na njoj je skija pokazala sve svoje prednosti, od upravljivosti do plovnosti debljim nakupinama snijega. Budući da su izostale ledene plohe, rubnike nije trebalo "stiskati" do kraja; no, sudeći prema prethodnicima ovog modela, problema s njima ne bi smjelo biti. Kod izleta izvan staze Zenith je vrlo suveren model koji se uzorno vlada u dubokom snijegu. S offpiste izletima ipak ne treba pretjerivati budući da ovo nije "čistokrvni" freeride model koje inače odlikuje izuzetno mala masa.

-.--.-Zenith Z76 Ti je model koji, osim što traži određenu razinu vještine skijanja, zahtijeva i ponešto snage u nogama. Preporuča se skijašima koji iza sebe imaju dovoljno odrađenih skijaških dana u različitim snježnim uvjetima te onima koji tjelesne pripreme za skijanje shvaćaju ozbiljno. Takvi će biti nagrađeni multifunkcionalnom, jednom-za-sve skijom koja se jednako dobro ponaša i na stazi i pored nje. U aktualnom je izdanju Rossignol sa svojim najjačim rekreativnim modelom dosegao zenit pri kojem skija teško da može biti bolja u budućnosti. Za kraj još samo savjet onima koji žele skijati s manje utrošene snage da pogled svrnu ka karbonskoj inačici Z76 Carbon.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 220192
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr