PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

21.03.2010.      

Autor: Elinka Barišić 

Rossignol tehnologije 10/11

Kolekcija za 2011. donijela je nekoliko inovacija te promjena u tehnologijama koje će imati Rossignol modeli za predstojeću sezonu.

Početi predstavljanje noviteta s nečim čega više nema možda nije logično, no Mutix koji se pojavio još prije četiri godine, te je odigrao vrlo veliku ulogu u svim segmentima Rossignol modela, od ove godine odlazi u povijest. Nema među tehnologijama za 2010./2011. sezonu više mjesta za nastavke koji mijenjaju radijus i karakteristike skije, a multi/dual i sliče varijante kojima su označene 2u1 skije stvar su prošlosti.

Rossignol ove sezone predstavlja vrlo promijenjene modele već poznatih skija te poneke nove. O tome više pročitajte u članku s pregledom modela skija, a ovdje ćemo se više osvrnuti na novitete koje donose tehnološke promjene.

-.--.-Race serija dobila je vrlo primjetan, zasigurno i vodeći detalj pod nazivom "Slant nose". Riječ je o ponešto drugačije izrezanom vrhu skije pa će vodeći slalomski model tako imati vrlo šiljasti i asimetrični vrh (nos) skije. Ovime je vrh skije olakšan za 15%, jer je u njegovu izradu utrošeno manje materijala, te se time dobila skija koja se lakše kontrolira te ima brži odaziv. Centar gravitacije na vrhu se zahvaljujući ovim promjenama također pomaknuo više prema vanjskim rubnicima, što omogućuje direktniji prijenos težine, odnosno snage, a omogućen je i brži i bolji kontakt sa snježnom podlogom što bi slalomskom modelu trebalo donijeti veću preciznost i toleranciju.

Oversize tehnologija, koja se i dalje primjenjuje čak i u natjecateljskim skijama i dalje je prisutna. Veleslalomski modeli i dalje imaju struk od čak 80mm, dok su slalomski s identičnim sidecutom, osim struka koji ima 70mm. I dalje se u jačim modelima koristi Rectangular Sandwich konstrukcija, u kojoj su, kao što ime sugerira, postranični zidovi okomiti na bazu (odnosno u presjeku tvore pravokutnik, slika lijevo), dok se na neke modele radi ojačanja dodatno se ugrađuje i titanski sloj. Drvena jezgra ove je godine prisutna u puno više modela, uključujući sve natjecateljske, zatim nove Strato modele, ali i popularni Zenith.

-.--.-Prošlih je godina Rossignol uveo u svoju freeride seriju obrnutu zakrivljenost skije (rocker, koja je i dalje tu. Ove godine pod nazivom Amptek (Amplification technology), krije se sistem u kojem je središnji dio skije normalno zakrivljen, dok vrhovi i repovi skija gledaju lagano prema gore, odnosno odignuti su od podloge (naslovna fotografija). U dubokom snijegu to olakšava upravljivost skija, a ove je sezone ta tehnologija primijenjena na sve freeride modele. Tako primjerice najjači model ima čak 45m cm od vrha do veza odignuto od podloge, te 39 cm na repovima. Ove mjere padaju s modelima pa najslabiji model "u zraku" ima tek 22,5 odnosno 17 cm na prednjoj/stražnjoj strani skije.

Amptek u kombinaciji s Oversize tehnologijom tvori Autoturn koncept, primijenjen na novim Alias modelima. Odignuti krajevi skije u kombinaciji s proširenim gabaritima trebali bi dati skiju koja je u stanju jednostavno raditi zavoje u bilo kakvim uvjetima, što bi uvelike trebalo olakšati rekreativcima snalaženje na stazama i van njih. Ovo je ujedno i prvi put da se ugrađuje tehnologija obrnute zakrivljenosti na skije koje nisu prvenstveno namijenjene za freeride. Efekt odignutih krajeva je taj da na uređenoj stazi samo sredina skije lovi rubnik u zavoju, te se skija ponaša kao da zapravo ima manji radijus nego u stvarnosti. Time se olakšava izvođenje zavoja, a skije postaju upravljivije što s velikim radijusom/visokim skijama na uređenim stazama zna biti ne toliko jednostavno. S druge pak strane, u dubokom snijegu odignuti krajevi skija će doći u doticaj s podlogom, te će skija biti stabilna i balansirana.

Kod ženskih modela i dalje je prisutan "Woman Waist Concept" dodan svim Harmony modelima i naočigled je vidljiv (slika ispod). Naime, skija ima još jedan dodatni "struk", smješten na stražnjem dijelu skije, dok se rep skije još dodatno širi. Ovakav, jedinstveni sidecut trebao bi dodatno olakšati skijanje te ujedno smanjiti i masu same skije.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 15017
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr